Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Αθώος ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΒΙΖ για το εργατικό ατύχημα

Αθώος ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΒΙΖ για το εργατικό ατύχημα

0

Με ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης που εκδίκασε την υπόθεση για το θάνατο Φώτη Γριβάκη το 2017

Για διάψευση των ελπίδων της για μία δίκαιη απόφαση μίλησε εκ των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής η κα. Θ.Γιαταγάνα

Το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης ολοκληρώθηκε η δίκη για την υπόθεση του εργατικού ατυχήματος του Φώτη Γριβάκη με τον διευθύνοντα σύμβολο της ΕΛΒΙΖ, Βασίλειο Χαλκίδη να κρίνεται αθώος με ομόφωνη απόφαση. Η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό ξεκίνησε μετά από αρκετές αναβολές τον Φεβρουάριο ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια σε βάρος του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας. Συνήγορος υπεράσπισης ήταν ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας.

 

Ιστορικό της Υπόθεσης

Κατά την εκτέλεση εργασιών στον χώρο του λεβητοστάσιου, προκλήθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα να ανατιναχτεί φλεγόμενος και να καταλήξει στο δάπεδο ο Φώτης Γριβάκης. Στη συνέχεια, διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης  και εισήχθη στην Εντατική Κλινική. Ωστόσο, τα εκτεταμένα ολοσωματικά εγκαύματα που έφερε δεν του επέτρεψαν να μείνει ζωντανός. Έτσι, εξέπνευσε στις 3/11/2017.

 

Δηλώσεις από την Πολιτική Αγωγή

Με αφορμή την έκδοση της απόφασης, από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής, η δικηγόρος Θεοδώρα Γιαταγάνα δήλωσε στο «Ε»: «Αναμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση με σκοπό να μάθουμε για ποιο λόγο κρίθηκε αθώος ο κ.Β.Χαλκίδης. Θέλουμε να δούμε το σκεπτικό. Ο κ.Φ.Γριβάκης έχασε την ζωή του με έναν τέτοιο άδικο τρόπο. Έπεσε από ύψος δεξαμενής 1,5 μέτρω, ,βίωσε αφόρητους πόνους εξαιτίας των ολοσωματικών εγκαυμάτων που με τη σειρά τους προκλήθηκαν από τα εκρηκτικά μηχανήματα».

Έπειτα, κάνοντας λόγο για την πρόταση του εισαγγελέα, σημείωσε: «Από την μία ο εισαγγελέας  παραδέχεται πως η εταιρεία είχε ενημερωθεί για την εργασία που επρόκειτο να εκτελέσει το θύμα, από την άλλη υποστηρίζει ότι υπήρχαν αντιεκρηκτικού τύπου μηχανήματα».

Καταληκτικά, η κα Γιαταγάνα, τόνισε : «Δυστυχώς, το δικαστήριο διέψευσε τις ελπίδες μου για μία δίκαιη απόφαση!»

 

Αντιδράσεις για την απόφαση από την Ταξική Πορεία

Λόγο για «ταξική Δικαιοσύνη» έκανε η Ταξική Πορεία με αφορμή την έκδοση της αθωωτικής απόφασης. Όπως σημείωσε σε σχετική ανακοίνωση, με αυτή την απόφαση «ουσιαστικά η «δικαιοσύνη» ρίχνει την ευθύνη αποκλειστικά στον αδικοχαμένο Φώτη και την «κακιά στιγμή». Την ίδια ώρα μάλιστα που τα «ατυχήματα»-εγκλήματα της εργοδοσίας συνεχίζουν να συμβαίνουν στον ίδιο χώρο, όπου άλλος ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του τον Ιούνιο του 2020» και πρόσθεσε: «η ταξικότατη δικαιοσύνη υπηρέτησε για άλλη μία φορά τα συμφέροντα της εργοδοσίας και του κεφαλαίου. Αγνόησε τα δεκάδες έγγραφα που προσκόμισε η υπεράσπιση της οικογένειας του Φώτη, που μάλιστα αποδείκνυαν τις ελλιπείς συνθήκες ασφαλείας και ζητούσαν τη λήψη κατάλληλων μέτρων. Από την άλλη μεριά, η υπεράσπιση της ΕΛΒΙΖ -γνωστός μεγαλοδικηγόρος τηλεμαϊντανός- εξέφραζε συνεχώς τη δυσαρέσκεια του για τις συγκεντρώσεις αλληλέγγυων έξω από τα δικαστήρια, οι οποίες μάλιστα «τρομοκρατούν». Μέχρι και ο κατηγορούμενος με τη λήξη της δίκης αποχώρησε με συνοδεία αστυνομικών γιατί άραγε «κινδύνευε»(;). Ενώ χαρακτηριστική είναι και η στάση της «ηγεσίας» του σωματείου στην ΕΛΒΙΖ -με έδρα το Πλατύ Ημαθίας-, όπου με απόλυτο τρόπο συντάχθηκε στο πλευρό του κατηγορούμενου, μιλώντας για «άριστο και υποδειγματικό» εργοδότη. Τι κι αν έχουν σκοτωθεί δύο άνθρωποι τα τελευταία 5 χρόνια στις εγκαταστάσεις της…».

 

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χειροπέδες σε δύο διακινητές επί της επαρχιακής οδού Ροδόπης

Οι άντρες επέβαιναν σε ΙΧ , το οποίο έφερε πινακίδες κυκλοφορίας άλλου οχήματος, ενώ ο οδη…