Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Άσβεστη μνήμη για τα θύματα της αρμένικης Γενοκτονίας

Άσβεστη μνήμη για τα θύματα της αρμένικης Γενοκτονίας

0

Την 107η Επέτειο τίμησε η Θράκη με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Ξάνθη

Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων και εκδήλωση στο ΙΘΤΠ

 

«Αγκαλιάστηκε» από την κοινότητα της Ξάνθης η εκδήλωση για την 107η Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία το 1915. Η μνήμη των Αρμενίων που χάθηκαν τιμήθηκε στην Ξάνθη, με εκδηλώσεις της Κυριακή. Αρχικά, τελέστηκε προσευχή από τον πανοσιολογιότατο αρχιμανδρίτη Οβανές Σαγντετζιάν, αναπληρωτή του Μητροπολίτη των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος και ποιμένα των Αρμενικών κοινοτήτων της Αν.Μακεδονίας και Θράκης, στην μνήμη του 1.500.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915 και στη συνέχεια ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από τις αρχές και τους φορείς της πόλης μας, στο μνημείο των Ηρώων της Ξάνθης. Το παρών έδωσε και ο βουλευτής Καβάλας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων. Σε ένα δεύτερο στάδιο, έλαβε χώρα  η Κεντρική Εκδήλωση στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης με διοργανωτή την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος-Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης. Μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα συγκίνησης εκπρόσωποι της Εκκλησίας ,του Στρατού, της Αστυνομίας και του Δήμου  παραβρέθηκαν στον χώρο να επισφραγίσουν τη μνήμη που παραμένει ζωντανή για τα θύματα της Γενοκτονίας.

Ειδικότερα, την εκδήλωση προλόγισε η κα Μαρία Παρονιάν επιχειρώντας να εξάρει τον χαρακτήρα της Επετείου μέσα από μία αναδρομή στο μελανό παρελθόν της θηριωδίας κατά του αρμενικού λαού. Έπειτα, χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Βουλής ,έγινε ανάγνωση χαιρετισμού της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα και μίλησαν ο Αντιπεριφερειάρχης και ο Δήμαρχος για την τιμητική της ημέρα.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του Δρ.Ιωάννη  Θ.Μάζη, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: Αρμενία-Αρτσαχ(Καραμπάχ)πιθανές γεωπολιτικές εξελίξεις στον Ν.Καύκασο.

Όπως σημείωσε, περίπου 2.100.000 Αρμένιοι οι οποίοι ζούσαν, εργάζονταν και συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήρθαν αντιμέτωποι με το χειρότερο πρόσωπο του κράτους αυτού. Μία ακόμα μία μαύρη σελίδα στην ιστορία!

Μήνυμα υπέρ της αναγκαιότητας της ειρήνης από τον Μητροπολίτη Ξάνθης

Ο κ Παντελεήμων ευχήθηκε διαιώνιση της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Δήλωσε: «Σήμερα η αρμενική κοινότητα της Ξάνθης, αλλά κι όλος ο αρμενικός λαός τιμά τα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων. Συμπληρώθηκαν 107 χρόνια. Καταδικάζουμε τις βιαιότητες στο παρελθόν, αλλά και σήμερα. Ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους και να μάθουν οι ισχυροί της γης πως τα προβλήματα θα πρέπει να λύνονται στο τραπέζι του διαλόγου κι όχι με τους πυραύλους ,όχι με τα όπλα. Να μην σκοτώνονται άνθρωποι, να μην ορφανεύουν παιδιά, να μην καταστρέφονται πόλεις, να μη γίνονται άνθρωποι πρόσφυγες».

 

Τ.Καραογλάνιαν: «Τιμούμε  και θυμόμαστε τα 1,5 εκ. αθώα θύματα»

Ο Πρόεδρος Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης, Τακβορ Καραογλάνιαν, υπογράμμισε: «Σήμερα ημέρα μνήμης για τα 1,5 εκατομμύρια αθώα θύματα που θυσιάστηκαν με  την αρμενική θηριωδία το 1915.Τότε ξεκίνησε ένας ατελείωτος εξοντωτικός διωγμός των Αρμενίων της Μικράς Ασίας με αποτέλεσμα να δώσουν 1,5 εκατομμύρια θύματα κι από εκεί και πέρα αυτοί που έμειναν ζωντανοί να σκορπιστούν στα τέσσερα μέρη του κόσμου. Κάθε Αρμένιος που αισθάνεται Αρμένιος, έχει υποχρέωση να θυμάται και να θυμίζει ότι οι Αρμένιοι ζουν και διεκδικούν δικαίωση κι εδάφη. Η Ελλάδα τιμά τα θύματα!»

Μ. Λαζαρίδης: «Η Ελλάδα δεν λησμονεί-Η καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε»

Επιπροσθέτως, ο κ. Μ. Λαζαρίδης  επεσήμανε: «Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων αποτελεί μία επέτειο ξεχωριστή. Πέρασαν 107 χρόνια από το ειδεχθές έγκλημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, μία ακόμα ανείπωτη τραγωδία από τους Οθωμανούς Τούρκους που είχε ως αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα ενός λαού με μαρτυρικό τρόπο. Εν ψυχρώ εκτελέσεις, μαζικοί τάφοι, πορείες θανάτων προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η απόλυτη φρίκη, μία μαύρη σελίδα στην Παγκόσμια Ιστορία.107 χρόνια από το έγκλημα του 1915 η ανθρωπότητα δεν ξεχνά το ξεκλήρισμα ενός λαού. Ένα έγκλημα μαζικό και συστηματικό. Μάλιστα οργανώθηκε όταν τα βλέμματα του πλανήτη ήταν στραμμένα στα λασπωμένα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, λοιπόν, μία ακριβώς εβδομάδα πριν από την 24η Απριλίου τιμούμε την μνήμη των αθώων θυμάτων δηλώνοντας την πίστη μας και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Γιατί μόνο η ειρηνική συνύπαρξη οδηγεί μπροστά τους λαούς μετατρέποντας τη διαφορετικότητά τους σε αμοιβαίο πλούτο. Η Ελλάδα δε λησμονεί, επίσης ότι στις αρχές του 20ου αιώνα, Έλληνες κι Αρμένιοι έζησαν κοινές μαρτυρικές στιγμές μέσα από το δράμα των Ποντίων και των Μικρασιατών. Για αυτό κι ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες για την ίδια, η πατρίδα μας ήταν από τις πρώτες που περιέθαλψαν διωκόμενους Αρμενίους κι αναγνώρισαν τη Γενοκτονία του λαού. Αυτή την ιστορική συμπόρευση στη διάρκεια των αιώνων συνεχίζουν  σήμερα οι δύο κοινότητες στις δύο χώρες. Δύο σταθερές γέφυρες ανάμεσά τους που μετέχουν γόνιμα στην οικονομική και κοινωνική ζωή των δύο κρατών ανανεώνοντας την μακραίωνη φιλία τους. Η καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι το ελάχιστο χρέος της ανθρωπότητας. Άλλωστε, μία Γενοκτονία συνεχίζεται μέχρι να αναγνωριστεί. Η Ιστορία δεν αλλάζει και δεν παραγράφεται! Η μνήμη δε διαγράφεται και παραμένει άσβεστη. Κανείς μας δεν πρόκειται να ξεχάσει. Η θύμηση εκτός από το χρέος μας προς αυτούς που θυσιάστηκαν, είναι και ισχυρό θεμέλιο για τις βάσεις ενός πιο σταθερού μέλλοντος. Εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα και του Ελληνικού Κοινοβουλίου ενώνω την φωνή μου με τις δικές σας και εκφράζω την ευχή να μην ζήσουμε ποτέ ξανά αντίστοιχες στιγμές βαρβαρότητας. Κλείνοντας θέλω να τονίσω τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης. Η εγρήγορσή μας πρέπει να είναι μόνιμη και τα λόγια μας να συνοδεύουν πράξεις που αποτρέπουν τις διακρίσεις, το μίσος και τη βία».

Κ. Κουρτίδης: «Μέρα μνήμης για όσους έφυγαν, αλλά και χαράς συνάμα για όσους ήρθαν εδώ, κοντά μας»

Με τη σειρά τους, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, σημείωσε: «Είναι σημαντική η σημερινή ημέρα. Κάθε φορά εσείς, τέκνα αυτών των ανθρώπων κάνετε κάτι για να τους τιμήσετε, όσο προοδεύετε εσείς, όσο προχωράτε στην ζωή σας, τόσο τα πράγματα γίνονται καλύτερα. Συνεχίζετε εσείς για αυτούς τον αγώνα που είχαν δώσει. Είναι μέρα μνήμης για αυτούς που έφυγαν, αλλά και χαράς για αυτούς που ήρθαν στην Ξάνθη, στην Ελλάδα κι σε όλο τον κόσμο και συνεχίζουν τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και την κουλτούρα του αρμενικού λαού. Εμείς είμαστε δίπλα σας να σας υποστηρίξουμε πολιτιστικά, κοινωνικά και σε ό, τι άλλο χρειαστείτε!»

 

Μ. Τσέπελης: «Η μέρα αυτή θυμίζει τη συμφορά και δρα ως δίδαγμα για την αποτροπή παρόμοιων εκδηλώσεων βιαιότητας στο μέλλον»

Καταληκτικά ο κ. Μ. Τσέπελης, τόνισε: «Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι πως αυτές οι εκδηλώσεις ανακαλούν στην μνήμη μας  το τι πέρασαν κάποιοι και δεν πρέπει να ξαναπεράσει ποτέ κανείς το ίδιο πράγμα! Αυτό είναι και το πιο σημαντικό! Αν δεν μεταφέρουμε όλες αυτές τις δραστηριότητες στη νέα γενιά των ανθρώπων, θα ξεχαστούν όλοι όσοι θυσιάστηκαν. Εύχομαι να συνεχίζονται τέτοιες εκδηλώσεις! Εμείς θα στέκουμε αρωγοί!»

 

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού» του Perry Anderson

Πρόκειται για ένα σημαντικό τεκμήριο στον διάλογο για την ιστορία της ισραηλινό-παλαιστινι…