Έμφαση στην πρόληψη, στην έγκαιρη πληροφόρηση και στην βελτίωση συντονισμού των υπηρεσιών και των φορέων
Πρόταση για drown και θερμικές κάμερες στο περιαστικό από τον δήμο Ξάνθης – Υπό σχεδιασμό Σχέδιο εκκένωσης για την Παλιά Πόλη
Την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2022 σηματοδοτεί η πρώτη συνεδρίαση επί συνόλου τριών του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ξάνθης με θέμα
τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας. Η συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες που συγκροτούν το ΣΟΠΠ και προήδρευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Κουρτίδης, πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης 7/4. Να σημειώσουμε ότι θα ακολουθήσουν άλλες δύο συνεδριάσεις του ΣΟΠΠ, η μια στα μέσα Απριλίου και η άλλη αρχές Μαΐου προκειμένου να αξιολογηθούν οι δράσεις πρόληψης που αποφασίστηκαν και να εξαχθούν τα συμπεράσματα.
Έμφαση στην έγκαιρη πληροφόρηση για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος
Στόχος είναι να λειτουργήσει αφενός στον μέγιστο βαθμό η πρόληψη πυρκαγιών και να προστατευτούν όλα τα «ευάλωτα» σημεία του νομού αλλά και να υπάρχει βελτιστοποίηση στον συντονισμό και την συνεργασία των φορέων και υπηρεσιών. Στο σημείο που δίνεται έμφαση είναι να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος από την στιγμή της έναρξης του φαινομένου έως και της ειδοποίησης και ανάληψης δράσης κατάσβεσης και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος καθώς η εμπειρία από τις πυρκαγιές στο Μάτι, την Βαρυμπόμπη και την Εύβοια τις τρεις μεγάλες τελευταίες πυρκαγιές, έδειξαν ότι τα πρώτα λεπτά είναι κρίσιμα για τον έλεγχο του φαινομένου.
Πρόληψη με καθαρισμό οικοπέδων και οδών και καλύτερος συντονισμός των υπηρεσιών
Σύμφωνα με τον Διοικητή των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Ξάνθης κ. Λιακόπουλο Ευάγγελο, στον τομέα της πρόληψης αποφασίστηκε οι δήμοι σε συνεργασία με τον Δασαρχείο να προβούν σ’ όλες τις απαραίτητες εργασίες καθαρισμού δημοτικών και ιδιωτικών οικοπέδων και των εκτάσεων που βρίσκονται παραπλεύρως των οδών. Επίσης αναγκαίο και απαραίτητο ο καθαρισμό του περιαστικού δάσους της Ξάνθης καθώς και των αλσυλλίων στα Κιμμέρια, στους Τοξότες, στην Χρύσα, στο Εύμοιρο κ.λ.π. Σε επίπεδο συντονισμού ο κ. Λικόπουλος επεσήμανε ότι χρειάζεται βελτίωση για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με έγκαιρες παρεμβάσεις.
Τα «εύφλεκτα» σημεία της Ξάνθης: Περιαστικό δάσος – Παλιά Πόλη – Σαμακώβ
Όπως ανέφερε ο κ. Λιακόπουλος το περιαστικό δάσος της Ξάνθης είναι μια μικτή ζώνη δασικής έκτασης σε αστική περιοχή και ως εκ τούτου χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς έχει επισκεψιμότητα και άρα έκθεση και είναι μέσα στον αστικό ιστό με ότι σημαίνει αυτό στο ενδεχόμενο πυρκαγιάς. Για το λόγο αυτό απαιτείται καθαρισμός και ζώνες καθώς και προστασία με περιπολίες. Επίσης δύσκολη «εξίσωση» ήταν και παραμένει η Παλιά πόλη της Ξάνθης. Τα δρομάκια της είναι μεν γραφικά για τους τουρίστες αλλά στο απευκταίο ενδεχόμενο πυρκαγιάς μπορούν να μεταβληθούν σε δρόμους της …κολάσεως. Γι αυτό και αναφέρθηκε από την πυροσβεστική ο έλεγχος των υδροστομιών που υπάρχουν. Το ίδιο συμβαίνει και στο Σαμακώβ που αποτελεί συνέχεια της Π. Πόλης.
Αντιπυρικές δράσεις του δήμου Ξάνθης: Υδροφόρες , πυροφυλάκια, καθαρισμός οικοπέδων
Σ’ αυτά τα τρία σημεία αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών και αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία του δήμου Ξάνθης , κ. Γιάννης Ζερενίδης. Ειδικότερα όπως ανέφερε ο δήμος έχει το σχέδιο «Ιόλαος» που αφορά όλες τις δράσεις που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς: «Το επιχειρησιακό κομμάτι το έχει η Πυροσβεστική. Οι δήμοι υποβοηθούν το έργο της. Στο τομέα της πρόληψης ο δήμος έχει σε ετοιμότητα τις 3 υδροφόρες του και τα εκσκαπτικά του μηχανήματα, θα προσλάβει έκτακτο προσωπικό πυρόσβεσης και θα προβεί άμεσα σε καθαρισμό του περιαστικού δάσους σε συνεργασία με το Δασαρχείο. Λειτουργούμε επίσης δύο Πυροφυλάκια στα Κιμμέρια και στο Σαμακώβ επί 24ωρου βάσεως σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και συντονίζουμε τις εθελοντικές ομάδες που περιπολούν. Η ΔΕΥΑΞ έχει τον έλεγχο των κρουνών και των δεξαμενών πυρόσβεση ενώ ελέγχουμε επίσης και τους χώρους που έχουμε ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων καθώς αποτελούν επικίνδυνα σημεία». Σ’ ότι αφορά τον καθαρισμό των οικοπέδων ο κ. Ζερενίδης ανέφερε ότι εγκρίθηκαν από την οικονομική συμβάσεις για να υποβοηθήσουν το έργο καθαρισμού της Διεύθυνσης Καθαριότητας τόσο στην Ξάνθη όσο και στην Σταυρούπολη ενώ ήδη αποστέλλονται επιστολές σε ιδιώτες να προβούν σε καθαρισμό των οικοπέδων τους διαφορετικά θα πληρώσουν πρόστιμο αλλά και θα χρεωθούν με το κόστος του καθαρισμού που θα κάνει ο δήμος.
Δύο προτάσεις για περιαστικό και Παλιά Πόλη
Ο κ. Ζερενίδης υπογράμμισε την σημασία της έγκαιρης πληροφόρησης στον έλεγχο και την έγκαιρη κατάσβεση μιας πυρκαγιάς. Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος κατέθεσε μια πρόταση για το περιαστικό που αφορά στην ενίσχυση της προστασία του με χρήση τεχνολογίας. «Να γίνει μια καταγραφή των οδεύσεων, πως θα κινούνται τα οχήματα, να χρησιμοποιήσουμε drown και θερμικές κάμερες ώστε να έχουμε γρήγορα την πληροφορία και να παρέμβουμε εν τη γενέσει του φαινομένου. Απευθυνόμαστε για συνεργασία στο Δασαρχείο, την Πυροσβεστική και την ΠΕ Ξάνθης».
Αναφορικά δε με την Παλιά πόλη ο κ. Ζερενίδης ανέφερε πως οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου επεξεργάζονται ένα σχέδιο εκκένωσης με ΄βάση μια πρόταση της Πυροσβεστικής.: «Μελετάμε ένα σχέδιο εκκένωσης που προβλέπει από πού θα απομακρυνθούν οι πολίτες, από ποιες οδούς θα κινηθούν ασθενοφόρα αλλά και πυροσβεστικά, πως θα απομακρυνθούν ηλικιωμένοι και με κινητικά προβλήματα, ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».
Σχέδιο εκκένωσης και καθαρισμό στις κατασκηνώσεις και ο δήμος Μύκης
Στην σύσκεψη επίσης αναφέρθηκε από την Πυροσβεστική ότι πρέπει να υπάρχει επικαιροποιημένο σχέδιο εκκένωσης και για τις κατασκηνώσεις των Αβδήρων και της Δρυμιάς αν και εφόσον λειτουργήσουν αλλά και οι δήμοι να προβούν σε καθαρισμό. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον δήμο Μύκης και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά επισημάνθηκε και η συνδρομή των κατοίκων.
Πολλές δασικές Πυρκαγιές – Ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Ξάνθης
Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) Ξάνθης, έχοντας ως στόχο την εξάλειψη των κινδύνων πυρκαγιάς για ξένες περιουσίες και κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τη μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων, ανακοινώνει ότι:
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εκδηλωθεί αρκετές δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές κυρίως κατά την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.
Εφιστούμε την προσοχή όλων των πολιτών ώστε, να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως προβλέπονται στην υπ’ αρ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη «Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους» καθώς και στην υπ’ αρ. 20/2022 Πυροσβεστική Διάταξη «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών». Τονίζουμε ότι, πριν την καύση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ώστε να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, τα υποχρεωτικά μέτρα πρόληψης καθώς και κάθε άλλη πρόσθετη πληροφορία.
Ήδη πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι – περιπολίες, προς διαπίστωση της τήρησης των συγκεκριμένων μέτρων.
Σε περίπτωση μη τήρησης των διαλαμβανομένων στα ανωτέρω θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα σύμφωνα με την υπ’ αρ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας».
Τονίζουμε ότι, η πιστή τήρηση των ανωτέρω είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την προστασία όλων μας!».
Μαριάννα Ξανθοπούλου