Δήλωση Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου
Στο φύλλο της εφημερίδος μας, της Πέμπτης 24 Μαρτίου, στη σελίδα 2, στην ΓΝΩΜΗ, δημοσιεύσαμε άρθρο του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.Άνθιμου.
Τίτλος του άρθρου «Η Ορθοδοξία οφείλει να μιλήσει ανοικτά για το έγκλημα στην Ουκρανία. Όχι στις ίσες αποστάσεις».
Ομολογώ πως διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή το άρθρο του Μητροπολίτη. Με βρίσκει από την αρχή ως το τέλος σύμφωνο το περιεχόμενό του, διότι είναι αληθινό, ειλικρινές, επίκαιρο και σύμφωνο με τις αρχές της Εκκλησίας του Χριστού.
Λόγος ορθός, έντιμος και ανθρώπινος και χωρίς υπεκφυγές, λόγος συμπάσχοντος με το δράμα και την αδικία που βιώνει ένας ορθόδοξος λαός και που κάποιοι υποκρινόμενοι θέλουν να μη βλέπουν την προέλευση και την αιτία του δράματος.
Όσοι τυχόν δεν διάβασαν το άρθρο αυτό, ας το αναζητήσουν.
Γ.Δ.
Περί πανδημίας
Είναι γνωστό πως δεν με βρίσκουν σύμφωνο οι υπερβολές. Δεν ακολουθώ το άσπρο ή μαύρο διότι υπάρχει η μεσαία διαδρομή της λογικής.
Γι’ αυτό θα επισημάνω πως ναι, κρούσματα υπάρχουν του γνωστού ιού, όμως η Όμικρον δεν είναι το ίδιο θανατηφόρα. Μέχρι στιγμής, τα συμπτώματά της είναι ήπια, κυρίως σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί.
Δεν θα μείνω στις υπερβολές των καταστροφολόγων, ούτε στις ακραίες περιπτώσεις αυτών που εμμένουν στην στείρα άρνηση να εμβολιαστούν. Εξάλλου, με τον καιρό σύμμαχο, θα υπάρξουν αλλαγές τόσο ως προς τις μάσκες αλλά και την εν γένει συμπεριφορά μας για το «μέσα-έξω» και ως προς τις μετακινήσεις.
Μεταξύ μας, με λίγη προσοχή, φροντίδα και υπευθυνότητα, θα χαρούμε το Πάσχα και το Καλοκαίρι μας.
Γ.Δ.
Κάποιοι συνεχίζουν
Θα το έχετε παρατηρήσει κι εσείς αγαπητοί αναγνώστες το φαινόμενο που συμβαίνει στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας.
Υπάρχουν ακόμη αρκετοί οδηγοί οι οποίοι μονίμως αγνοούν τις χαρακτηρισμένες διαβάσεις πεζών. Και δεν αναφέρομαι στους ξένους επισκέπτες που έχουν κάποια δικαιολογία, αλλά στους ντόπιους Ξανθιώτες, από την πόλη και τα χωριά.
Περνούν, αδιαφορώντας τελείως για τον πεζό που περπατάει στις διαγραμμίσεις. Δηλαδή, αν δεν προσέξει ο πεζός, δεν σταματήσει αυτός, σίγουρα θα παρασυρθεί από το όχημα.
Έλλειψη σεβασμού του Κώδικα Οδικής Συμπεριφοράς σε εγκληματικό επίπεδο αλλά και γαϊδουριάς.
-Άραγε πότε θα εφαρμόζεται πλήρως το αυτονόητο;
Γ.Δ.
Και τα πυρηνικά όπλα στο τραπέζι…
Η ρωσική πολεμική μηχανή επιμένει να σφυροκοπά την Ουκρανία παρά την διεθνή κατακραυγή και τις κυρώσεις από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Όπως όλα δείχνουν η «επιχείρηση» όπως την ονόμασε ο πρόεδρος Πούτιν έχει κολλήσει έξω από το Κίεβο και μάλιστα η επίσημη αιτιολογία για να εγκαταλείψουν την προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου ήταν ότι ολοκλήρωσαν το έργο τους και θα στραφούν προς τον αρχικό στόχο που ήταν η «απελευθέρωση» του Ντονμπάς. Τα γεγονότα όμως δείχνουν ότι βρήκαν σθεναρή αντίσταση και στρέφονται σε πιο «εύκολες» περιοχές ενώ συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς. Επίσης κάτι άλλο που ανησυχεί ιδιαιτέρως τη διεθνή κοινότητα είναι ότι Ρώσοι αξιωματούχοι θέτουν το θέμα χρήσης πυρηνικών όπλων στο τραπέζι και αυτό απ’ την μια δείχνει ότι τα έχουν βρει σκούρα με τα συμβατικά και είναι διατιθέμενοι να τα παίξουν όλα για όλα είτε απλά ότι εκφοβίζουν για να εκβιάζουν καθώς γνωρίζουν ότι η χρήση πυρηνικών ισοδυναμεί με τρίτο παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο.
Μ.Ξ.
Πρώτο οικονομικό θύμα του πολέμου η Αίγυπτος
Στο ΔΝΤ προσφεύγει η Αίγυπτος, ζητώντας βοήθεια για να αντιμετωπίσει το σοκ που δέχθηκε η οικονομία της, από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ρωσία και Ουκρανία είναι οι κύριοι εξαγωγείς σιταριού της Αιγύπτου, ενώ παράλληλα η χώρα αναμένει και δεύτερο πλήγμα από την τεράστια απώλεια τουριστικών εσόδων λόγω του πολέμου.
Η Αίγυπτος είχε καταφύγει και το 2020 στο ΔΝΤ μετά από το παγκόσμιο σοκ του κορωνοϊού και είχε καταφέρει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, μα τώρα ήρθε αντιμέτωπη με μια πολυμέτωπη κρίση που δεν μπορεί να αντέξει.
Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών γενικότερα, ο πληθωρισμός σε βασικά αγαθά έχουν αυξήσει τους φόβους πως θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες.
Σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, προχθές είχε σοκάρει με την έκκλησή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν την πείνα που έρχεται, λόγω της εκτόξευσης των τιμών των τροφίμων, που έχει επιδεινώσει το πρόβλημα της πείνας στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε χαρακτηριστικά: «το σημείο καμπής αναμένεται το φθινόπωρο, όταν θα γίνει πιθανότατα αισθητή η πλήρης έκταση του προβλήματος. Αν νομίζετε ότι έχουμε τώρα κόλαση επί γης, ετοιμαστείτε. Αν αγνοήσουμε τη βόρεια Αφρική, τότε θα έρθει στην Ευρώπη. Αν αγνοήσουμε τη Μέση Ανατολή, θα έλθει στην Ευρώπη»!
Με λίγα λόγια, τα χειρότερα έρχονται για τις φτωχές χώρες, μα και για την Ευρώπη, που πλήττεται η ίδια από την οικονομική και ενεργειακή κρίση, αλλά θα υποστεί και τις συνέπειες της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης…
Βγήκαν έξω οι Ξανθιώτες
Το περασμένο Σάββατο, ναι, ήταν μια ανοιξιάτικη ημέρα, όπως ακριβώς την περίμεναν οι Ξανθιώτες. Ήλιος, άνοδος της θερμοκρασίας, βόλτες, αναψυκτήρια, καφέ και το μεσημέρι φαγητό στις ταβέρνες έξω. Πανηγυρική η εικόνα, μια χαρούμενη αίσθηση απ’ όλους που επιτέλους αφήσαν πίσω τον βαρύ φετινό χειμώνα.
Ξέσπασαν λοιπόν οι συμπολίτες τις ημέρες του εορταστικού τριημέρου, βγήκαν έξω σε παρέες, χάρηκαν την ανοιξιάτικη εικόνα με όλες τις αισθήσεις τους.
Γ.Δ.
Εκλογικό
Κάηκαν ή καλύτερα τα έκαψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα εκλογικά σενάρια. Σενάρια ως γνωστόν που κυκλοφορούσαν για πρόωρες εκλογές εντός του 2022.
Μάλιστα σχεδόν όλοι ήταν σίγουροι πως το 22 θα ήταν εκλογική χρονιά. Να όμως που ο Πούτιν είχε τα δικά του σχέδια να καταλάβει την Ουκρανία με τον αιματηρό και παράνομο πόλεμό του.
Πάνε πίσω λοιπόν οι εκλογές, αυτό είναι σίγουρο. Το γιατί είναι προφανές. Ποιος ανόητος ηγέτης θα κάνει εκλογές όταν ο πόλεμος έχει φέρει τα πάνω-κάτω. Όταν επηρεάστηκαν στον πλέον απίστευτο βαθμό η ενέργεια και εξ’ αυτής οι αγορές σε όλον τον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη. Μέσα σ’ αυτό το αρνητικό κλίμα για όλες τις κυβερνήσεις, αυτό που δεν χρειάζεται είναι να γίνουν βουλευτικές εκλογές.
Γ.Δ.
Έφυγε ο Γιώργος Αποστολίδης
Στις 25 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Αποστολίδης, Ξανθιώτης δικηγόρος που έζησε αρκετά χρόνια στην Αθήνα. Υπήρξε ένας απλός άνθρωπος, πνευματώδης, με χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Υπήρξε άνθρωπος που αγωνίστηκε για τις ιδέες του, φυλακίστηκε γι’ αυτές και γενικά υπηρέτησε την Αριστερά και σαν υποψήφιος βουλευτής.
Κατά το παρελθόν, επισκεπτόταν την Εφημερίδα μας και είχαμε μαζί του ενδιαφέρουσες συζητήσεις για την πολιτική επικαιρότητα και για το παρελθόν. Ήταν φίλος του άλλου αγωνιστή της Δημοκρατίας Φώτη Σιδερίδη, Ξανθιώτη επίσης.
Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει την Τετάρτη στο Μαρούσι, ενώ την επομένη ημέρα, Πέμπτη, θα ταφεί στην Ξάνθη που αγαπούσε ιδιαίτερα.
Γ.Δ.
Μπήκαμε στο δεύτερο μήνα
Καμία αισιοδοξία για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και πως θα τελειώσουν σύντομα. Απεναντίας ήδη μπήκαμε στον δεύτερο μήνα και όλα δείχνουν πως το κακό του πολέμου θα συνεχιστεί. Θα συνεχιστούν οι μάχες, οι βομβαρδισμοί, οι θάνατοι, οι καταστροφές, οι τραυματίες, το δράμα του λαού της Ουκρανίας που χωρίς αιτία δέχτηκε την παράλογη επίθεση από την Ρωσία του Πούτιν.
Καθημερινά παρακολουθούμε τις φοβερές εικόνες από έναν απροσδόκητο και μη αναμενόμενο πόλεμο στην ίδια την Ευρώπη του 21ου αιώνα.
Λυπηρά, αβάσταχτα οδυνηρά όσα υφίσταται ο λαός της Ουκρανίας χωρίς μάλιστα να φταίει ο ίδιος σε τίποτε. Πόσο δίκιο είχε που είπε ο μεγάλος φιλόσοφος Χέγκελ: «Αυτό που μας διδάσκουν η εμπειρία και η Ιστορία είναι το εξής: ότι οι λαοί και οι κυβερνήσεις δεν έμαθαν ποτέ τίποτε από την Ιστορία, ούτε ενήργησαν με βάση τις αρχές που συνήγαγαν από αυτή».
Γ.Δ.
Ρέκβιεμ για την τηγανητή πατάτα
Ατέλειωτες συστάσεις από διαιτολόγους και ιατρούς, ατέλειωτες life style προτροπές για υγιεινή διατροφή με λίγες θερμίδες, δεν στάθηκαν ικανές να κόψουν από το τραπέζι μικρών και μεγάλων τις τηγανητές πατάτες, παρ’ όλες τις τύψεις μετά την κατανάλωσή τους. Κι ήρθε σήμερα η μέρα να τις κόψουμε με το μαχαίρι όχι επειδή υπάρχει έλλειψη αλλά επειδή ακρίβαινε το ηλιέλαιο που χρησιμοποιούν τα εστιατόρια για τον τηγάνισμά τους. Η τιμή του που έχει διπλασιαστεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία που είναι η χώρα που εφοδιάζει με ηλιέλαιο όλη την Ευρώπη. Έτσι πλέον δεν συμφέρει στα εστιατόρια γιατί πρέπει να χρεώνουν από 2 ευρώ στα 5 ευρώ την μερίδα την τηγανητή πατάτα και πολλά είναι αυτά που προσανατολίζονται να τις βγάλουν από το μενού τους. Βέβαια υπάρχει η εναλλακτική της ψητής ή της βραστής πατάτας αλλά δεν φαίνεται να μπορεί να την αντικαταστήσει επαξίως στις γευστικές προτιμήσεις. Την ίδια τύχη θα έχουν και άλλα τηγανητά λαχανικά(πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες) αλλά και καλαμαράκια, ψιλά ψαράκια. Το ηλιέλαιο ενδείκνυται για τα τηγανητά γιατί είναι αυτό που τηγανίζει γρήγορα και τα κάνει πιο τραγανά.
Ποιος θα το περίμενε να φτάσουν εποχές που όχι μόνο θα λέμε το ψωμί ψωμάκι απ’ την ακρίβεια αλλά και θα στερηθούμε και τις τηγανητές πατάτες!
Μ.Ξ.