«Να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ»
Τα’ γραψε σωστά πριν πολλά χρόνια ο ποιητής Κώστας Βάρναλης στο ποίημά του «ο κυρ Μέντιος» και το τραγούδησε ο Νίκος Ξυλούρης με τη μοναδική του φωνή.
Διαχρονικό σε όλες τις συγκρούσεις, τους πολέμους μεταξύ λαών. Όπου τα θύματα και από τις δύο πλευρές είναι οι απλοί άνθρωποι που πολεμούν, σκοτώνουν και σκοτώνονται για το συμφέρον άλλων.
Το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει σήμερα και στην Ουκρανία. Όπου οι Ρώσοι στρατιώτες, εκτελώντας διαταγές και επιθυμίες ανωτέρων τους, πολιτικών, στρατιωτικών, κλπ, αφαιρούν ζωές απλών ανθρώπων, ανδρών, γυναικών και παιδιών, για να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες, οι υπολογισμοί και τα θέλω ηγετών και συμφέροντα τρίτων.
Σωστά το’ πε ο Βάρναλης λοιπόν. Σκοτώνονται οι λαοί, για τα κέρδη των αφεντάδων.
Άραγε υπάρχει περίπτωση αυτό να σταματήσει ποτέ;
Γ.Δ.
Μία σοβαρή αλλαγή
Ναι, θα την θεωρήσω ως μία σοβαρή αλλαγή που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας στο θέμα των ανέργων ως προς το επίδομα ανεργίας. Αυτό λοιπόν θα χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά θα διακόπτεται η χορήγησή του μετά από τρεις αρνήσεις προσφερόμενων θέσεων εργασίας. Όπως επίσης και μετά την άρνηση προγραμμάτων κατάρτισης. Η διακοπή θα συνοδεύεται με τη διαγραφή από τα μητρώα για δύο έτη.
Έτσι, θα σταματήσει η κατ’ επάγγελμα ανεργία.
Υπάρχουν κι άλλες αλλαγές στο νέο ΟΑΕΔ που μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), οι οποίες αντί να βελτιώνουν τη λειτουργία την κάνουν δυσκολότερη και πλέον γραφειοκρατική.
Γ.Δ.
Αναμνήσεις
Φίλος καλός, με προσφορά στα δημοτικά πράγματα της πόλης, σε συνάντησή μας, μου έλεγε το παράπονό του, με θλίψη μάλιστα, πως αναπολεί τα παλιά μεταδικτατορικά δημοτικά συμβούλια.
Συνεδριάσεις με διάλογο ουσίας, με στόχο να βρεθούν και ληφθούν οι βέλτιστες αποφάσεις για το καλό της πόλης και των δημοτών.
Φρέσκια η μεταπολίτευση τότε, η λειτουργία αποτελούσε προσωπική και συλλογική ευθύνη. Δημοκρατικός διάλογος, ναι, λειτουργία επίσης, αντιπαραθέσεις απόψεων, συζήτηση στο όργανο, σεβασμός στη διαδικασία. Και χωρίς ιδιοτέλεια ψηφοφορίες οι περισσότερες γι’ αυτό ομόφωνες.
Για το σήμερα, δεν θα πω τίποτε, το ζούμε, είναι αρνητικό, καμία σύγκριση, μου είπε.
Γ.Δ.
«Όχι τόσο γρήγορα κύριοι!»
Ο τίτλος αφιερώνεται στα αρμόδια υπουργεία που έχουν την ευθύνη να προχωρήσουν τις διαδικασίες για τον αναμενόμενο συμψηφισμό από το – ζωή να’ χει το έρμο – 12%, που χρόνια τ’ ακούμε αλλά δεν το βλέπουμε να τελειώνει.
Και πως να τελειώσει αλήθεια όταν σύμφωνα με τα στοιχεία του προέδρου Δικτύου Συνδέσμου Βιοτεχνών- Βιομηχάνων ΑΜΘ κ.Χρ.Γιορδαμλή, γίνονται 10 συμψηφισμοί τον μήνα και οι εγκρίσεις δικαιούχων είναι 1500; Δηλαδή, λογαριάζουν οι αθεόφοβοι πως σε 13 χρόνια άλλοι δικαιούχοι θα’ χουν πεθάνει, και άλλοι θα έχουν βάλει λουκέτο.
Κι έτσι, θα έχουν ξεμπερδέψει με το θέμα, κι αυτό το 12% που τους έγινε βάσανο μεγάλο τάχα μου, λένε και λένε κι από πράξεις, μηδέν εις το πηλίκον.
-Μας κοροϊδεύουν στην ψύχρα.
Γ.Δ.
Πάνε μαζί
Ναι, πάνε μαζί, όλοι οι λογικοί το λένε. Λένε λοιπόν πως ο πόλεμος των όπλων, πάει χέρι χέρι με τον οικονομικό πόλεμο. Εξάλλου, η απόδειξη είναι εδώ, δίπλα μας, την ζούμε στο πετσί μας όλοι κατά τον χειρότερο τρόπο.
Ήδη τα απόνερα της εισβολής στην Ουκρανία από τα ρωσικά στρατεύματα, μας επηρεάζουν σαν χώρα, σα λαό πάρα πολύ. Μαζί με τον στρατιωτικό πόλεμο, με τα θύματα και τις καταστροφές που τρομάζουν, τρομάζει τους γύρω ο νέος οικονομικός πόλεμος.
Η Ευρώπη κυρίως και η Ελλάδα μας, πορεύεται σε αχαρτογράφητα νερά στο θέμα της οικονομίας μετά το ενεργειακό σοκ. Όλα βρίσκονται σε μια πορεία ανόδου των τιμών.
Εμπόριο, βιομηχανία, αγρότες, ζουν με άγνωστο το αύριο και πότε αυτό θα τελειώσει και ποιο θα είναι το τελικό κόστος αυτών των δύο πολέμων. Των όπλων και της οικονομίας.
Γ.Δ.
Μάστιγα οι ηλεκτρονικές κλοπές
Πραγματική μάστιγα οι ηλεκτρονικές κλοπές. Μέσα σε λίγα λεπτά χάκερς μπορεί να σου αρπάξουν ότι έχεις και δεν έχεις. Και δεν είναι επειδή άνοιξες παραπλανητικά email ή απαντάς σε άγνωστα νούμερα. Μπορούν να το κάνουν και ενώ κάνεις μια καθημερινή συναλλαγή πληρωμής π.χ. κινητού από περιβάλλον που δεν είναι τόσο ασφαλές και το έχουν χακάρει. Έτσι εν ριπή οφθαλμού φεύγουν τα λεφτά σου σε τράπεζες του εξωτερικού. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί κακά τα ψέματα όσο και να θέλουμε να πιστεύουμε το αντίθετο οι ηλεκτρονικές γνώσεις του μέσου Έλληνα είναι σε επίπεδο δημοτικού, ενώ οι ηλεκτρονικοί απατεώνες έχουν προχωρήσει σε άλλα επίπεδα.
Απ’ την άλλη πρέπει και οι τράπεζες να έχουν καλύτερα αντανακλαστικά και να αυξήσουν τα επίπεδα ασφαλείας, να ειδοποιούν άμεσα τον πελάτη τους για κάποιες συναλλαγές και να σταματούν έγκαιρα εμβάσματα που δεν έγιναν με εντολή του.
Μ.Ξ.
Ο κορωνοϊός είναι εδώ
Μπορεί να ξεχάσαμε για λίγο τον κορωνοϊό με τα γεγονότα στην Ουκρανία αλλά αυτός σίγουρα δεν μας ξέχασε. Στα ύψη πάλι τα κρούσματα, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι. Οι λοιμωξιολόγοι που είχαν εξαφανιστεί πήραν πάλι θέση στα παράθυρα των καναλιών. Μιλούν για 5ο κύμα από νέο στέλεχος της Όμικρον 2 που είναι κατά 30% πιο μεταδοτικό όχι όμως πιο νοσηρό. Απ’ την άλλη ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά τονίζει την αναγκαιότητα για 4η δόση εμβολίου για να αντιμετωπιστεί το νέο στέλεχος. Τρία χρόνια πανδημία και ακόμη δεν βλέπουμε ύφεση. Καθημερινά στην χώρα μας έχουμε 50 – 80 νεκρούς. Τόσα μέτρα, τόσα εμβόλια, τόση προσπάθεια και ακόμη είμαστε στα ίδια και χειρότερα. Εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις νοσούν και μετά από λίγους μήνες ξανανοσούν. Τι γίνεται με την ανοσία; Ούτε τα εμβόλια ούτε η νόσηση την προκαλούν.
Τι να πω: Κι εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!
Μ.Ξ.
Χρηματιστηριακό
Πόλεμος, αβεβαιότητα, πληθωρισμός, ακρίβεια πρώτων υλών βασικών ειδών και αγαθών, έχει αρνητικό αντίκτυπο και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Μετοχών.
Από 952 τιμή κλεισίματος πριν 15-20 ημέρες, έπεσε στις 828 Μονάδες την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Στις λεγόμενες παράπλευρες απώλειες κι αυτό που ανεβοκατεβαίνει σαν ασανσέρ. Γι’ αυτό η περίοδος αυτή είναι δύσκολη και για ειδικούς.
Αυτούς που γνωρίζουν το παιγνίδι και αγοράζουν και πωλούν κι όχι ενεργώντας ως επενδυτές κεφαλαίου που προσδοκούν αποδόσεις από τα μερίσματα αλλά και την αύξηση της τιμής της μετοχής που επένδυσαν.
Πάντως, σας καταθέτω και μια δωρεάν είδηση. Όταν με το καλό θα τελειώσει το Ουκρανικό θέμα, το ελληνικό Χρηματιστήριο θα τρέχει σαν τρελό. Να το θυμηθείτε.
Γ.Δ.
Η οικογένεια Μπινόπουλου
Το σχόλιο αφορά τους παλιούς ξανθιώτες. Οι οποίοι είχαν γνωρίσει την παρουσία και τη διαδρομή της οικογένειας αυτής που είχε καταγωγή από το Λέχοβο Φλώρινας. Πρόκειται για την οικογένεια Μπινόπουλου η οποία είχε ιδιαίτερη συμβολή στον αγώνα της Ξάνθης κατά της βουλγαρικής κατοχής.
Η οικογένεια Μπινόπουλου μαζί με την οικογένεια Γεωργιάδη είχε και επιχειρηματική δραστηριότητα. Από κοινού, ίδρυσαν επιχείρηση παραγωγής πάγου (παγοποιείο) και ψυγείο για διατήρηση διαφόρων ειδών π.χ. τυριών κλπ. Ακόμη ίδρυσαν επιχείρηση αεριούχων ποτών όπως και εμφιάλωσης της μπύρας ΦΙΞ.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα διήρκεσε αρκετά χρόνια, ήταν επιτυχής και σταμάτησε την οριστική λειτουργία γύρω στο 1968 το παγοποιείο. Το οικόπεδο υπάρχει σήμερα, ισοπεδωμένο και θα μείνει έτσι για καιρό ακόμη διότι υπάρχουν πολλοί κληρονόμοι. Βρίσκεται στην οδό Νέστου, πίσω από την Δημοκρίτου, προς τα δεξιά προς την Αστυνομική Διεύθυνση.
Ήδη ο συνεργάτης της εφημερίδας μας Κώστας Μαυρομάτης δημοσίευσε στο χθεσινό φύλλο αρκετά στοιχεία για την παρουσία και προσφορά της παλιάς αυτής οικογένειας των Μπινόπουλου στην Ξάνθη.
Γ.Δ.
Πόλις Ονείρων- Μουσικών Σχολείων
Αρχές Μαΐου η Ξάνθη θα ξαναγεμίσει και πλημμυρίσει μουσική. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μας δοθεί για άλλη μια φορά η ευκαιρία ν’ απολαύσουμε το Μουσικό Φεστιβάλ «Πόλις Ονείρων» των Μουσικών Σχολείων με 27 συμμετοχές αυτών.
Δε σας κρύβω αγαπητοί συμπολίτες, πως μια από τις μεγάλες συγκινήσεις που μου έδωσε αυτή η πόλη, ήταν όταν εκατοντάδες νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, έπαιζαν τα όργανα τους πλημμυρίζοντας μουσική τον τόπο.
Ήταν μια μοναδική εικόνα, φορτισμένη συναισθηματικά, από τα νιάτα, τη μουσική, το μέλλον. Δάκρυσα εκείνη τη φορά, γιατί διέκρινα το μέλλον, την ανάταση ψυχής, τη νέα διαδρομή που έρχεται και που φέρνει τον πολιτισμό, μέσω της μουσικής, των τραγουδιών.
Αυτά τα όμορφα μας υπόσχεται για άλλη μια φορά η διοργάνωση του Μαΐου.
Ξέρω, δύσκολες και άγριες οι μέρες που ζούμε και βιώνουμε. Ας έλθει σαν βάλσαμο η μουσική, οι νεανικές φωνές και παρουσίες, κι ας αντλήσουμε όλοι δύναμη και κουράγιο. Η ομορφιά της ζωής είναι εδώ.
Γ.Δ.