Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Αναταράξεις» στον πρωτογενή τομέα φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

«Αναταράξεις» στον πρωτογενή τομέα φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

0

Δεν επηρεάζονται μόνο οι τιμές στα σιτηρά – Στα ύψη λιπάσματα και φυτοφάρμακα

 

Επιπτώσεις στο βαμβάκι –Αναμένεται μείωση της καλλιέργειας  – Εκφράζονται φόβοι για «τεράστιες επιπτώσεις» στις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων

 

Αναταράξεις στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία τόσο στο πεδίο του χρηματιστηρίου που παίρνουν «φωτιά» τα σιτηρά και το βαμβάκι όσο και στο πεδίο των εισαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία και την Ρωσία αλλά και εξαγωγών κυρίως φρούτων. Τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές παγώνουν προκειμένου να κρατηθούν αποθέματα σ’ ότι αφορά την Ουκρανία αλλά και λόγω του εμπάργκο σ’ ότι αφορά τη Ρωσία. Στο δια ταύτα ο αγροτικός τομέας της χώρα μας είναι ένα «θύμα» από τις παράπλευρες απώλειες αυτού του πολέμου

 Μαύρα τα μαντάτα  – Στα ύψη τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα εισαγωγής από Ουκρανία

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του προέδρου του συλλόγου αγροτών Ξάνθης κ. Κώστα Δαλάτση για τις επιπτώσεις του πολέμου στην δική μας γεωργική παραγωγή: «Μας επηρεάζει αρνητικά και μάλιστα πολύ. Όχι μόνο γιατί εισάγουμε το 35% του σιταριού από  την Ουκρανία και από την Ρωσία αλλά και γιατί εισάγουμε και πρώτες ύλες για να καλλιεργήσουμε όπως λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Ήδη έχουμε τεράστιες αυξήσεις σ’ αυτά και σε συνδυασμό με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, στα 2 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο, θα μείνουν πολλά χωράφια άσπαρτα. Δεν μας συμφέρει μπαίνουμε μέσα…».

Επιπτώσεις στο βαμβάκι –Αναμένεται μείωση της καλλιέργειας

Σ’ ότι αφορά τις επιπτώσεις στο βαμβάκι ως χρηματιστηριακό προϊόν και επομένως ευμετάβλητο σε σχέση με τις αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, φαίνεται ότι επηρεάζεται πολύ, παρά το γεγονός ότι στις εμπόλεμες χώρες δεν παράγεται βαμβάκι.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Δαλάτσης οι επιπτώσεις δεν είναι άμεσες όπως τα σιτηρά αλλά συνδεδεμένες με την παγκόσμια οικονομία. Στην αγορά του βαμβακιού ειδικοί εκτιμούν πως θα μειωθεί η κατανάλωσή του και η καλλιέργειά του καθώς πολλά στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας θα αντικαταστούν με άλλες καλλιέργειες που δεν απαιτούν καθόλου λιπάσματα τα οποία είναι πολύ ακριβά. Η μειωμένη παραγωγή οδηγεί αυτόματα στην αύξηση της τιμής του.

Εκφράζονται φόβοι για «τεράστιες επιπτώσεις» στις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων

Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο θα αισθανθούν τον «τεράστιο αντίκτυπο» του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία μέσω απότομα αυξημένων τιμών των τροφίμων και σημαντικής αναστάτωσης στις αλυσίδες εφοδιασμού αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου και κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο John Rich, εκτελεστικός πρόεδρος του κορυφαίου προμηθευτή τροφίμων της Ουκρανίας, MHP, δήλωσε ότι φοβάται για τη ζωτικής σημασίας περίοδο καλλιεργειών την άνοιξη, η οποία είναι κρίσιμη όχι μόνο για τις εγχώριες προμήθειες στην Ουκρανία αλλά και για τις τεράστιες ποσότητες δημητριακών και φυτικών ελαίων που εξάγει η χώρα σε όλο τον κόσμο.

Να σημειώσουμε ότι μαζί με τη Ρωσία, η Ουκρανία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής σιτηρών και ηλιελαίου στις παγκόσμιες αγορές, αντιπροσωπεύοντας λίγο λιγότερο από το ένα δέκατο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, περίπου το 13 τοις εκατό του καλαμποκιού και περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς ηλιελαίου, σύμφωνα με την UN Comtrade. Οι τιμές των εμπορευμάτων εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας, με το σιτάρι κάποια στιγμή να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Η ΕΕ προμηθεύεται το μισό καλαμπόκι της από την Ουκρανία και το ένα τρίτο των λιπασμάτων της από τη Ρωσία. Η Λευκορωσία, σύμμαχος της Ρωσίας, είναι ένας άλλος βασικός προμηθευτής λιπασμάτων. Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με την εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου, του κύριου συστατικού για τα αζωτούχα λιπάσματα, να απειλεί επίσης τα αποθέματα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …