Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ούτε λόγος για αύξηση δημοτικών τελών

Ούτε λόγος για αύξηση δημοτικών τελών

0

Διαβεβαιώνει ο δήμαρχος Ξάνθης Μ. Τσέπελης που συμμετείχε στην έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΕ – Παρότι ….110.000 ευρώ παραπάνω ρεύμα το μήνα θα πληρώσει ο δήμος Ξάνθης

 

Οι δήμοι ζητούν χρηματοδότηση και για τις ΔΕΥΑ  – Τι προανήγγειλε ο αν. υπουργός Εσωτερικών Σ. Πέτσας

 

 

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι δήμαρχοι της χώρας ζητώντας από την κυβέρνηση επιχορήγηση για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και να καλύψουν τις τεράστιες τρύπες στους προϋπολογισμούς τους από τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα και στο πετρέλαιο. Αυτό ήταν και το κυρίαρχο θέμα στην έκτακτη σύσκεψη της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και στην οποία συμμετείχε και ο αν. υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας.

110.000 ευρώ παραπάνω ρεύμα το μήνα θα πληρώσει ο δήμος Ξάνθης – Καμία αύξηση των δημοτικών τελών

Στην σύσκεψη συμμετείχε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης και μας μετέφερε την αγωνία του καθώς και των άλλων δημάρχων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι ΔΕΥΑ από το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια. Ενδεικτικά όπως ανέφερε ο δήμος πλήρωνε 90.000 ευρώ το μήνα ρεύμα και τώρα θα πληρώσει 200.000 ευρώ. Μια αύξηση 100%! «Καμιά πρόβλεψη στον προϋπολογισμό δεν μπορούσε να καλύψει τέτοιες ανατιμήσεις. Όλοι μας είμαστε προβληματισμένοι σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Και δεν μπορούμε και δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη. Οι δημότες μας πήραν κάποια επιδόματα για να μπορέσουν να στηριχθούν, δεν είναι σωστό να τα πάρουμε εμείς αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη!», τονίζει ο δήμαρχος Ξάνθης  κ. Τσέπελης. Να σημειώσουμε ότι οι δήμοι ζητούν μέσω της ΚΕΔΕ αυξημένη έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους, που αφορά τόσο το ρεύμα όσο και το πετρέλαιο και τα παράγωγά του που χρησιμοποιούνται για θέρμανση και για κίνηση των οχημάτων του δήμου.

Οι δήμοι ζητούν χρηματοδότηση και για τις ΔΕΥΑ

Όμως δεν «υποφέρουν» μόνο ο δήμοι από την αύξηση του ενεργειακού κόστους αλλά και οι ΔΕΥΑ, θέμα που επίσης τέθηκε στην ΚΕΔΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χθεσινό ρεπορτάζ μας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης ανέφερε πως η ΔΕΥΑΞ θα πληρώσει 2 εκ. ευρώ παραπάνω ρεύμα απ’ αυτό που πλήρωνε που ήταν στα 1.200.000 ευρώ ετησίως. Κατά την σύσκεψη,  προτάθηκε από  την ΚΕΔΕ  να υπάρξει επαρκής ειδική χρηματοδότηση για τις ΔΕΥΑ της χώρας.

Το  τέλος ταφής απορριμμάτων

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τους δημάρχους ήταν το τέλος ταφής των απορριμμάτων που θέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος και ξεκινά από 20 ευρώ τον τόνο ενώ το συνδέει με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος τη ΔΙΑΑΜΑΘ, του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΑΜΘ,  ανέφερε πως αυτό σημαίνει ότι η περιφέρειά μας θα πληρώνει 2 εκ. ευρώ επισημαίνοντας ότι είναι πολύ μεγάλο το ποσό. Κατέθεσε δε την πρόταση να υπάρχει ένα τμηματικό τέλος που να ξεκινά από 5% ανά 20.000 κατοίκους.

Οι υποδομές τη ΔΙΑΑΜΘ και τα βραβεία στο δήμο Ξάνθης για τις γωνιές ανακύκλωσης και για την πρώτη αυτοχρηματοδοτούμενη σύμβαση για την αναβάθμιση του  ηλεκτροφωτισμού

Μάλιστα ανέφερε πως η ΔΙΑΑΜΑΘ έχει υποδομές σ’ όλη την περιφέρεια για την Ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμμάτων και είναι άδικο να πληρώνει τέλη όσο και οι μεγάλοι δήμοι της χώρας,  καθώς έχει μια Μονάδα Επεξεργασίας στη Αλεξανδρούπολη και προχωράει και η ΜΕΑ στην Καβάλα. Επίσης η περιφέρεια ΑΜΘ θα χρηματοδοτήσει την Μονάδα Επεξεργασίας στην Κομοτηνή (5,5 εκ. ευρώ) καθώς και την τροποποίηση της μελέτης (1,5 εκ. ευρώ ) για το μεγάλο έργο στον ΧΥΤΑ Ξάνθης που θα γίνει ΧΥΤΥ. Επίσης ο δήμος Ξάνθης  πρόκειται να λάβει περίπου 7 εκ. ευρώ για της γωνιές ανακύκλωσης, μια πρόταση για την οποία βραβεύτηκε πρόσφατα με  BRONZE Βραβείο από Best City Awards, (τα μοναδικά και κορυφαία βραβεία της τοπικής αυτοδιοίκησης) στην Ενότητα – Κατηγορία Βιώσιμη Ηγεσία / Sustainable Leadership,: Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Γωνιών Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή μέσω της Δημιουργίας Πολύκεντρων Ανακύκλωσης Υλικών στον Δήμο Ξάνθης.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στην Ενότητα «Green City» – Κατηγορία Έξυπνος Φωτισμός ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης παρέλαβε επίσης το BRONZE Βραβείο  για την υποψηφιότητα: Επένδυση Αναβάθμισης του Συστήματος Φωτισμού με την «Προμήθεια και Εγκατάσταση Φωτιστικών Σωμάτων τύπου LED & Προμήθεια Λαμπτήρων τύπου LED Εξοικονόμησης Ενέργειας στον Δημοτικό Φωτισμό» -η πρώτη, σε επίπεδο χώρας, αυτοχρηματοδοτούμενη σύμβαση την οποία και υπέγραψε ο Δήμος Ξάνθης με τη θρακιώτικη εταιρία DASTERI ΑΕ.

Τι προανήγγειλε ο αν. υπουργός Εσωτερικών Σ. Πέτσας

Να σημειώσουμε ότι στην σύσκεψη της ΚΕΔΕ ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στα 114 εκατ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί να δοθούν από την Κυβέρνηση, παραδέχθηκε ότι καλύπτουν ανάγκες μέχρι τον Μάιο και από εκεί και πέρα, είπε ότι θα ακολουθήσουν εξαντλητικές συζητήσεις για νέα κυβερνητική στήριξη.

Προανήγγειλε μεταξύ άλλων επίσης:

Την δημιουργία «στέρεου μηχανισμού» για την ενίσχυση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους δήμους (ποσό που υπολόγισε στα 3 δισ.  ευρώ συνολικά) και την κάλυψη οικονομικών αναγκών εντός του 2022.

Επίλυση του προβλήματος με το τέλος παρεπιδημούντων ώστε να αποτελέσει κι αυτό πηγή αύξησης εσόδων για τους δήμους.

Εξέταση του αιτήματος για μεγαλύτερη επιδότηση στις ΔΕΥΑ για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος «σε συνεννόηση με τον Κ. Σκρέκα».

Αύξηση των ΚΑΠ από το 2023.

Αλλά και εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα των αρμοδιοτήτων. Επ’ αυτού, ο κ. Πέτσας είπε ότι μέχρι τέλος Μαΐου η κυβέρνηση θα έχει οριστικοποιήσει τις παρεμβάσεις σχετικά με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και το φθινόπωρο θα προχωρήσουν οι όποιες μεταφορές αρμοδιοτήτων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…