50 ml χυμός μήλου
175 γρ. βούτυρο ή βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
125 γρ. μαύρη ζάχαρη
3 αυγά
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. κανέλλα
2 κομμένα σε λεπτές φέτες
από 1/2 λεμόνι χυμό λεμονιού
Για τη σως καραμέλας
120 γρ. μαύρη ζάχαρη
120 γρ. βούτυρο
100 ml. κρέμα γάλακτος
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα. Βράζουμε για 2 λεπτά το χυμό μήλου με τα δαμάσκηνα και αφήνυμε στην άκρη να κρυώσει. Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν, προσθέτουμε ένα- ένα τα αυγά, το αλεύρι με τα μπαχαρικά .
Ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και τα τοποθετούμε πάνω τα μήλα που έχουμε κόψει σε φέτες και περιχύσει με το χυμό λεμονιού. Ψήνουμε για 50 -60 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο μέσα στη φόρμα και αφού ξεφορμάρουμε περιχύνουμε με την καραμέλα.
Για να φτιάξουμε τη σως καραμέλας, λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι στη χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε την κρέμα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά λίγο ακόμα μέχρι να αρχίσει το μείγμα να βράζει. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε μ’ αυτή το κέικ όσο είναι ακόμα ζεστή!