Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ήπια τα συμπτώματα της επαναλοίμωξης

Ήπια τα συμπτώματα της επαναλοίμωξης

0

90.000 τα κρούσματα επαναλοίμωξης σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ – 7 νοσηλείες με ήπια συμπτώματα  στο νοσοκομείο Ξάνθης– Χωρίς διασωληνώσεις και θανάτους

 

Ατονεί ο κορωνοϊός αλλά παραμένει – Αμερικανοί επιστήμονες περιμένουν νέο κύμα τον Ιούλιο

 

Σε ύφεση βρίσκεται η πανδημία στην Ξάνθη παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα επιμένουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο ελάχιστα περιστατικά επισκέπτονται το νοσοκομείο και ακόμη πιο λίγοι, που μετριούνται στα δάχτυλα μένουν για νοσηλεία ενώ την περασμένη εβδομάδα νοσηλεύτηκαν και 2 περιστατικά με πιο σοβαρά συμπτώματα.

7 νοσηλείες με ήπια συμπτώματα  στο νοσοκομείο Ξάνθης– Χωρίς διασωληνώσεις και θανάτους

Διασωληνώσεις και θανάτους ευτυχώς δεν έχουμε τον τελευταίο καιρό. Αυτά είναι τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας όπως μας τα μεταφέρει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ξάνθης κ. Γιώργος Γεωργίου.

Και μπορεί μεν η κατάσταση να είναι πλήρως διαχειριστική και το νοσοκομείο να επανέρχεσαι σε μια φάση κανονικότητας ωστόσο η πανδημία επιμένει να χτυπά με μεταλλάξεις και πλήρως εμβολιασμένους αλλά και να  προκαλεί επαναμόλυνση σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Ολοένα και παρατηρούνται  άτομα εμβολιασμένα και με τρίτη δόση που νόσησαν και μέσα σε διάστημα ενός ή δύο μηνών ξανανοσούν προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για το τι ξέρουμε γι αυτόν τον ιό και τι θα δούμε ακόμη.

Ατονεί ο κορωνοϊός αλλά παραμένει – Αμερικανοί επιστήμονες περιμένουν νέο κύμα τον Ιούλιο

Μιλώντας γι αυτό ο κ. Γεωργίου επισημαίνει:» Συνεχώς είμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα. Στην αρχή θεωρούσαμε ότι οι εμβολιασμένοι είναι άτρωτοι. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι και αυτοί μολύνονται και μεταδίδουν το ιό αλλά είναι πιο σπάνιο να νοσήσουν βαριά ή να καταλήξουν. Το βέβαιο είναι ότι παρότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων που διασωληνώνονται αλλά αυτό οφείλεται ότι υπολογίζεται στο 75% του ποσοστού των εμβολιασμένων και όχι στο 25% των ανεμβολίαστων. Η ουσία είναι ότι έχει αποδειχθεί η χρησιμότητα του εμβολίου». Σ’ ότι αφορά τα τερτίπια του ιού και την επαναμόλυνση ο κ. Γεωργίου πρόσθεσε: «Έχουμε επαναμόλυνση αλλά με ήπια συμπτώματα. Γενικά οι  μεταλλάξεις αποδείχθηκαν ήπιες. Βλέπουμε ότι αμβλύνονται τα συμπτώματα. Τα βαριά περιστατικά εντοπίζονται σε ηλικιωμένους με πολλά προβλήματα υγείας. Το βέβαιο είναι ότι ο ιός δεν έχει φύγει ούτε μας έχει ξεχάσει. Είναι εδώ. Αμερικανοί επιστήμονες μάλιστα περιμένουν νέο κύμα τον Ιούλιο. Θα συνεχίσουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό έως ότου γίνει ενδημικός, μια γρίπη που κάποιους τους πιάνει πιο βαριά. Το Σύστημα υγείας δεν επιβαρύνεται σ’ αυτή τη φάση γι αυτό έχουν χαλαρώσει και τα μέτρα».

90.000 κρούσματα επαναλοίμωξης σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί σχεδόν 90.000 κρούσματα κορονοϊού που αφορούν σε επαναλοίμωξη. Οι επαναλοιμώξεις αφορούσαν σε όλες τις ηλικίες, με διάμεση ηλικία τα 27 έτη και διάμεσο χρόνο μεταξύ των δύο μολύνσεων περίπου στους οκτώ μήνες.

Σημειώνεται πως το φαινόμενο της επαναλοίμωξης ήταν πιο σπάνιο μέχρι και το Δεκέμβριο. Με την έλευση όμως της μετάλλαξης Όμικρον τα πράγματα άλλαξαν.

Τι φταίει

Όπως εξηγεί ο Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφορικά με όσους νόσησαν με τη μετάλλαξη Όμικρον, η περίοδος ανοσίας είναι σαφώς μικρότερη σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Δέλτα. Υπολογίζεται δηλαδή πως η περίοδος ανοσίας σε πολλές περιπτώσεις φτάνει μόλις το δίμηνο, όταν με τις πρότερες μεταλλάξεις η ανοσία έφτανε και τους έξι μήνες.

Την ίδια ώρα παρατηρείται το φαινόμενο να έχει νοσήσει κάποιος από την Όμικρον 1 και στη συνέχεια από την Όμικρον 2.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…