Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μ. Τσιακίρογλου: «Θετικά τα μέτρα αλλά δεν φτάνουν. Επιμένουμε να γίνει η επιστρεπτέα μη επιστρεπτέα»
Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης, Σ. Μωραΐτης: «Είναι μέτρα – «ασπιρίνες». Θα βοηθήσουν ελάχιστα. Ο νομός μας χρειάζεται ειδικά μέτρα και όχι γενικά»
Δίχτυ ασφαλείας ύψους 1,1 δισ. στρώνει η κυβέρνηση για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τους επαγγελματικούς κλάδους από την επίθεση ακρίβειας που δέχονται λόγω της ενεργειακής κρίσης που δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και επηρεάζει όλους τους κλάδους της οικονομίας προκαλώντας κοινωνικό πρόβλημα ιδιαίτερα στα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και στις επιχειρήσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι είναι το τρίτο …κύμα κρίσης που δέχεται η χώρα από το 2010, με πρώτη την οικονομική που κράτησε 10 χρόνια στην συνέχεια την υγειονομική που εδώ κοντεύει 3 χρόνια και συνεχίζεται και τώρα την ενεργειακή που ξεκίνησε ως απότοκο της υγειονομικής και επιδεινώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία προκαλώντας απανωτά limit up στο πετρέλαιο και σ’ όλα τα χρηματιστηριακά είδη όπως αγροτικά προϊόντα.
Συνοπτικά τα μέτρα στήριξης κινούνται σε τρεις άξονες και αφορούν:
Τη σημαντική αύξηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων και την επιδότηση της τιμής της βενζίνης.
Σε γενικές γραμμές, αυξάνεται η επιδότηση ρεύματος, συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου, χορηγείται έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, σε ανασφάλιστους υπερήλικες, σε δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ. Θα καταβληθεί επίσης διπλή δόση σε δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και 1,5 επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού.
Ακόμη, στα μέτρα στήριξης συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών αλλά και των μεσαίων εισοδημάτων που ανακοινώνουν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, περιλαμβάνονται:
Επιδότηση με 22 λεπτά το λίτρο ανά μήνα για αγορά 60 λίτρων καυσίμων για οικογένειες με εισόδημα έως 30.000 ευρώ
Επιδότηση με 15 λεπτά το λίτρο στην πηγή για αγορά πετρελαίου κίνησης
Χορηγούνται 200 ευρώ τον Απρίλιο για τη μείωση του κόστους στα ταξί
Αυξάνονται από 60 σε 96 οι άτοκες δόσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή
Σημειώνεται πως η επιδότηση στο ντίζελ είναι διπλή τον Απρίλιο. 15 λεπτά για όλους (η επιδότηση πάει στο διυλιστήριο ή στον εισαγωγέα) και 22 λεπτά για τους δικαιούχους. Το ποσό της επιδότησης μπορεί να εξαντληθεί μια κι έξω, σε ένα γέμισμα. Η επιδότηση γίνεται στο όχημα, άρα θα καλύψει και το υγραέριο κίνησης.
Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μ. Τσιακίρογλου: «Θετικά τα μέτρα αλλά δεν φτάνουν. Επιμένουμε να γίνει η επιστρεπτέα μη επιστρεπτέα»
Σχολιάζοντας τα μέτρα και αν είναι ικανά να προσεφέρουν πραγματική στήριξη στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και να δώσουν ώθηση στην οικονομία η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου τόνισε: «Με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν είναι προς την θετική κατεύθυνση και τα χαιρετίζουμε. Τόσο η αύξηση της επιδότησης του ενεργειακού κόστους όσο και τα έκτακτα επιδόματα σε επαγγελματικούς κλάδους όπως τα ΤΑΧΙ ή των αρτοποιών που πλήττονται άμεσα από την αύξηση στην ενέργεια θα βοηθήσουν. Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα αλλά πρέπει να πούμε ότι δεν είναι αρκετά. Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει η κυβέρνηση να μετατρέψει την επιστρεπτέα προκαταβολή που έδωσε στις επιχειρήσεις για το lockdown σε μη επιστρεπτέα. Μπορεί να έδωσε παρατάσεις και εκπτώσεις σ’ όλους να κάνουν την αποπληρωμή αλλά θα μας βοηθούσε αν εξέταζε να γίνει μη επιστρεπτέα. Μην ξεχνάμε ότι αυτή είναι η …τριπλή κρίση μετά την οικονομική και την υγειονομική». Η κα Τσακίρογλου επίσης ανέφερε ότι οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητούν ακόμη να δοθεί η δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης στους επαγγελματικούς χώρους με επιδότηση 80% από τα ευρωπαϊκά κονδύλια: «Μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας στους επαγγελματικούς μας χώρους και να μειώσουμε τις ανελαστικές δαπάνες μας». Αποτυπώνοντας την παρούσα κατάσταση στην αγορά και στην εστίαση η κα Τσιακίρογλου σημείωσε: «Η κατάσταση είναι ζοφερή. Υπάρχει παγωμάρα και βουβαμάρα και δισταγμός. Ο κόσμος δεν κυκλοφορεί. Η πόλη μετά την 8 το απόγευμα είναι έρημη. Έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη και δεν καταναλώνει αλλά δεν έχει και καλή ψυχολογία. Αυτή η ζοφερή οικονομική κατάσταση δημιουργεί και κοινωνικό πρόβλημα».
Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης, Σ. Μωραΐτης: «Είναι μέτρα – «ασπιρίνες». Θα βοηθήσουν ελάχιστα»
«Ασπιρίνες» χαρακτήρισε τα μέτρα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης: «Είναι μέτρα – «ασπιρίνες». Θα βοηθήσουν ελάχιστα. Μόνο αν μείωναν τον Ειδικό Φόρο 50% θα είχε αποτέλεσμα και θα αντιμετωπίζονταν η ενεργειακή κρίση. Ο Ειδικός Φόρος είναι αυτός που κάνει τόσο ακριβά τα καύσιμα. Αυτό είναι το κλειδί. Οποιαδήποτε επιδότηση βοηθάει αλλά είναι ημίμετρα». Ιδιαίτερα για το νομό μας ο κ. Μωραΐτης επανέλαβε ότι χρειάζονται ειδικά μέτρα γιατί έχει χτυπηθεί όσο κανένας από την υγειονομική κρίση: «Ο νομός μας έχει συντριβεί. Εδώ και δύο χρόνια ζητήσαμε όλοι οι φορείς κάποια ειδικά μέτρα, τα εξειδικεύσαμε στα υπουργεία και τον πρωθυπουργό . Δεν μας άκουσαν. Χρειαζόμαστε ειδικά μέτρα όχι γενικά. Δεν μας ακούει κανείς. Μόνο εγώ φωνάζω παρότι με λοιδορούν,. Έχω γίνει γραφικός αλλά ΄δεν θα πάψω να το λέω. Ο κόσμος μας οι επιχειρήσεις του νομού μας έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Καθημερινά δέχομαι τηλέφωνα. Δεν έχουν να πληρώσουν τα ενοίκια, το ρεύμα. Ποτέ ξανά δεν έχω δει τέτοια εικόνα. Υπάρχει φτώχεια στο νομό μας. Είμαστε ο τελευταίος σε ΑΕΠ. Και η κατάσταση θα επιδεινωθεί κι άλλο αν δεν μας ακούσουν».
Μαριάννα Ξανθοπούλου