Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

0

Περί Τουρισμού Ι
Θα συμφωνήσουμε με την άποψη που διατύπωσε η κυρία Νοτοπούλου κατά την επίσκεψή της στην περιοχή μας. Η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ κεφαλαιοποιώντας τα συμπεράσματά της δήλωσε πως η Ξάνθη έχει ανάγκη από ένα συνεκτικό σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης, το οποίο πρωτίστως να βγει από συνέργειες όσων ασχολούνται με τον τουρισμό.
Προφανώς στο θεωρητικό της μέρος η πρόταση είναι σωστή και μπορεί και πρέπει να υλοποιηθεί. Το ζητούμενο είναι ποιοι θα επεξεργαστούν την πρόταση και το κυριότερο, πώς θα υλοποιηθεί αυτή, μέσω ποιων κρατικών φορέων.
Βέβαια, κάποιος ή κάποιοι θα πρέπει να τεθούν επικεφαλής κι αυτό είναι ένα θέμα για το πως θα γίνει η επιλογή.
Γ.Δ.


Περί Τουρισμού ΙΙ
Κι έτσι, φθάνουμε στην καρδιά του προβλήματος. Το ποιοι θ’ αποδεχτούν πως είναι απλοί στρατιώτες και πως κάποιος ή κάποιοι άλλοι θα πρέπει να τεθούν ψηλά στο σχήμα που θα δουλέψει αυτό.
Λοιπόν, η πρόκληση είναι εδώ, και είναι γνωστή. Απλώς η Νοτοπούλου την επανέφερε στην επιφάνεια. Ας ξεκινήσει λοιπόν από δω, από αυτό το σημείο.
Ποιοι έχουν λόγο και άποψη για τον Τουρισμό της Ξάνθης. Αυτοί να κληθούν, όχι άσχετοι για να γίνει μπούγιο. Συγκεκριμένα άτομα, με θέσεις και απόψεις. Που γνωρίζουν τι είναι «Τουρισμός». Που έχουν μελετήσει το νομό και γνωρίζουν τα υπέρ και κατά, αυτά που προσφέρει και στ’ άλλα, τ’ αρνητικά.
Αυτοί να συσκεφθούν, να θέσουν τις απόψεις τους με ειλικρίνεια και όλοι μαζί να συνθέσουν με ωριμότητα το τι μέλλει γενέσθαι σύμφωνα πάντα με τις ρεαλιστικές προτάσεις που επεξεργάστηκαν.
Γ.Δ.


Περί Τουρισμού ΙΙΙ
Μάλιστα, για να έχουν και την άποψη και τις θέσεις της περιφέρειας και για να μην είναι σε διαφορετικές κατευθύνσεις, σωστό είναι στο ημιτελικό στάδιο επεξεργασίας των προτάσεων να κληθεί και παραστεί ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ.Τσώνος.
Έτσι, ο νομός παρουσιάζει τις δικές του επεξεργασμένες προτάσεις, δεσμευτικές και τοπικού χαρακτήρα, που όμως βρίσκονται στο πλαίσιο και τη λογική του ενιαίου περιφερειακού σχεδιασμού.
Δυστυχώς το θέμα «Τουρισμός» για το νομό Ξάνθης δεν αντιμετωπίστηκε ρεαλιστικά και ολικά. Προσπάθειες έγιναν από τον Γιώργο Παυλίδη αλλά ο πρόωρος θάνατός του τα σταμάτησε όλα.
Σήμερα δίνεται η ευκαιρία. Αρκεί να ξεκινήσει μια σοβαρή και μελετημένη προσπάθεια από αυτούς που επιθυμούν την Τουριστική Ανάπτυξη.
Γ.Δ.


Άλλος ένας Ξανθιώτης
Συμπληρώνουμε κάτι που μας ξέφυγε πρόσφατα με τις αλλαγές που έγιναν στο στράτευμα.
Ο αγαπητός συμπολίτης μας Πολιτικός Μηχανικός Γιάννης Ιατράκης, μας ενημερώνει λοιπόν πως ο Γιαννακάκης Ευθύμιος, Ταξίαρχος Μηχανικού, παραμένει στη θέση του ως Διευθυντής Μηχανικού στο ΓΕΣ.
Γιατί όμως η ενημέρωση. Διότι ο κ.Γιαννακάκης είναι επίσης γέννημα θρέμμα της Ξάνθης.
Δεν το γνωρίζαμε, το δημοσιοποιούμε τώρα και χαιρόμαστε που Ξανθιώτες διακρίνονται στο στράτευμα.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια
Η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ επιδιώκει και σέβεται τον διάλογο. Αυτόν θεωρεί ως σοβαρή και απαραίτητη βάση για την επίλυση όλων των θεμάτων. Μικρών και μεγάλων.
Έτσι, με το πνεύμα αυτό αντιμετωπίζουμε και τις φωνές και αντιδράσεις γιατί κατά τις οικοδομικές εργασίες εμφανίστηκε ένα οθωμανικό νεκροταφείο στα όρια του δήμου Αβδήρων.
Κατ’ αρχάς,  το θέμα όπως το εξηγεί ο δήμος έχει μια άλλη βάση κι αυτή είναι η παρέμβαση στο διπλανό οικόπεδο.
Δεύτερο, θεωρούμε υπερβολικές και σκόπιμες τις διαμαρτυρίες για ένα εγκαταλελειμμένο νεκροταφείο εδώ και πάνω από 200 χρόνια. Εγκαταλείφθηκε διότι δεν ήταν σε λειτουργία, δεν ήταν περιφραγμένο και ήδη εμφανιζόταν ως περιουσία του δήμου.
Εύκολα επομένως οι περισσότεροι σκέφτονται πως ο θόρυβος είναι σκοπούμενος και στοχευμένος. Αλήθεια πιστεύουν οι δύο βουλευτές Ζεϊμπέκ και Μπουρχάν πως αξίζει να διαταράσσεται η ηρεμία και η συνύπαρξη εξαιτίας μιας υπερβολικής κίνησης ή κάποιου λάθους; Εάν όμως εκκινούν από αντιπολιτευτική διάθεση τότε κάνουν μεγάλο και επικίνδυνο λάθος.
Τους ενημερώνω λοιπόν εάν δεν το γνωρίζουν πως η Πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης είναι χτισμένη πάνω σε Εβραϊκό Νεκροταφείο.
Γ.Δ.


Έβγαλαν συμπεράσματα;
Ονόματα δεν θα αναφέρω, υπολείψεις δεν θίγω, αν και το πρώτο είναι γνωστό στην πιάτσα, το δεύτερο όμως δεν υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια.
Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως τρεις αυτοδιοικητικοί πείστηκαν, πίστεψαν και πόνταραν να χτυπήσουν τον αντίπαλό τους πατώντας σε σάπια σανίδια.
Και φυσική συνέχεια, να πέσουν και να εκτεθούν στους Ξανθιώτες που γελούν με το πάθημά τους.
Ξέχασαν πως δεν ξεκινάς αντιπαράθεση και δη δίκη χωρίς ισχυρά επιχειρήματα.
Συμπέρασμα: Από την γραπτή αντίδραση του Μελισσόπουλου και των φίλων του έγινε φανερό πως τους ήταν βαρύ το στραπάτσο, γι’ αυτό και για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν απαράδεκτη φρασεολογία στην κριτική που τους ασκήθηκε.
Διερωτήθηκαν άραγε ποιος φταίει; Έμαθαν κάτι από το πάθημά τους;
Γ.Δ.


Να προβληματιστούν
Σαν εφημερίδα δε μας ενδιαφέρει πόσες πολιτικές γκάφες θα διαπράξει η «ενωμένη» αντιπολίτευση. Δικαίωμά της και ας τις συνεχίσει.
Δικαίωμα όμως των Μέσων η κριτική αυτών και ο σχολιασμός τους και η κάθε αναφορά στις γκάφες ακόμη και με ειρωνικό τρόπο.
Εξάλλου αυτοί με τις αποφάσεις και ενέργειές τους δίνουν το δικαίωμα αυτό.
Παράλληλα, ας μην ξεχνούν κάτι βασικό. Την ίδια κριτική θ’ ασκούσε τουλάχιστον το ΕΜΠΡΟΣ εάν ήταν στη διοίκηση του δήμου κάποια ή και οι τρεις μαζί και δεχόταν μια χαμηλού επιπέδου και αστήρικτη πολεμική από την αντιπολίτευση.
Εδώ όμως συμβαίνει το εξής καταπληκτικό. Να δέχεται η αντιπολίτευση κριτική για λάθη της κι όχι η δημοτική αρχή.
Αυτό το τελευταίο, τροφή για προβληματισμό κυρίως από τον Μελισσόπουλο.
Γ.Δ.


Κρούσματα
Συνολικά 135 ήταν προχθές τα κρούσματα στο νομό μας. Εξ’ αυτών τα 55 στο δήμο Ξάνθης. Αν θα τα πούμε πολλά ή λίγα αυτό είναι θέμα προς αξιολόγηση των ειδικών επιδημιολόγων.
Η γενική εκτίμηση όμως είναι πως τα κρούσματα του κορωνοϊού υπάρχουν, οι νεκροί επίσης, όπως και οι διασωληνωμένοι. Δηλαδή, ο ιός είναι εδώ, δημιουργεί προβλήματα κι ας μη το ξεχνάμε αυτό.
Βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα περισσότερα θύματα συνεχίζουν να είναι οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι και οι διάφοροι αρνητές της επιστήμης.  Παράλληλα υπάρχει κι ένας μικρός αριθμός εμβολιασμένων με τις τρεις δόσεις οι οποίοι νοσούν ελαφρά για λίγες ημέρες.
Γ.Δ.


Τι κρύβει το …οθωμανικό νεκροταφείο;
Και βέβαια δεν υπάρχει αντίλογος στο ότι ο σεβασμός σε κάθε μνημείο, σε κάθε κοιμητήρι οποιαδήποτε θρησκείας είναι αυτονόητος. Κι αν έγιναν καταστροφές από τις εργασίες καθαρισμού στο οθωμανικό νεκροταφείο του Πετεινού είναι καταδικαστέο και πρέπει να διερευνηθεί. Ωστόσο είναι πολύ λάθος να καταδικάζεται έτσι ένας δήμος και να διασύρεται από κάθε …καρυδιάς καρύδι που πήγε και φωτογραφήθηκε πλάι στους τάφους. Παράλληλα υπάρχουν πολλά άλλα που εγείρουν εύλογα ερωτηματικά. Καταρχάς αυτή η έκταση των 15 στρεμμάτων που βρίσκεται το νεκροταφείο, όπως μας είπε ο δήμαρχος Αβδήρων ανήκει στον δήμο. Είναι γραμμένη στο υποθηκοφυλακείο εδώ και 55 χρόνια, είναι χαρακτηρισμένη ως πράσινη στο Πολεοδομικό Σχέδιο και είναι γραμμένη στο Κτηματολόγιο σαν δημοτικό ακίνητο στον δήμο Αβδήρων. Κανένας δεν έκανε ένσταση, κανένας δεν τη διεκδίκησε. Εργασίες καθαρισμού έκανε ο δήμος και πριν 1, 5 χρόνο μετά από αίτημα της Βακουφικής επιτροπής Πετεινού που συστάθηκε μόλις το 2019 κα μάλιστα παρουσία Ιμάμηδων και του βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Τον καθαρισμό της έκτασης του νεκροταφείου  που είναι σαν ζούγκλα καθώς είναι εγκαταλελειμμένο τουλάχιστον 50 – 60 χρόνια, τη ζητούν οι κάτοικοι που έχουν κοντά σπίτια κάθε καλοκαίρι από το φόβο πυρκαγιάς. Τι το διαφορετικό έγινε δηλαδή τώρα και ξεσηκώθηκαν όλοι  και παρέλασαν όλοι οι παράγοντες της μειονότητας και όχι μόνο,  από εκεί; Γιατί, ενώ δεν την διεκδίκησε κανείς την έκταση αυτή τώρα ξαφνικά οι μειονοτικοί δημοτικοί σύμβουλοι ζητάνε να την παραχωρήσει ο δήμος στην Βακουφική επιτροπή; Κι αν όλα αυτά ξεκίνησαν από το ότι η δημοτική αρχή πρότεινε να κάνει εκεί ένα χώρο αναψυχής, να εξωραΐσει και να αναδείξει όλο το χώρο, να τον κάνει επισκέψιμο, τι το κακό έχει;
Μ.Ξ.


Χρειαζόταν τα μέτρα στήριξης
Μέτρα ύψους 1,1 δισ.  ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μεταξύ άλλων το πακέτο περιλαμβάνει επιδότηση καυσίμων, λογαριασμών ρεύματος, επίδομα Πάσχα σε κάποιες ομάδες. Όλα μέτρα στήριξης για να αντέξουν τα νοικοκυριά και οι επαγγελματικοί κλάδοι την άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση και τα παρελκόμενά της. Και βέβαια χρειαζόταν όσο τίποτε άλλο αυτό τον καιρό που η ακρίβεια στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στα τρόφιμα, στις μεταφορές χτυπάει «κόκκινο». Είναι πολλά νοικοκυριά που έπεσαν έξω στους προϋπολογισμούς τους, που δεν μπορούν να ζεσταθούν που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα τους.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…