Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Έκθεση φωτογραφίας «Χώροι μνήμης, Τόποι μαρτυρίου»

Έκθεση φωτογραφίας «Χώροι μνήμης, Τόποι μαρτυρίου»

0

Έναρξη τη Δευτέρα 21 Μαρτίου

Η έκθεση παρουσιάζει χώρους μνήμης του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, μέσα από το φακό και το βλέμμα του Νίκου Κοσμίδη

Ο Δήμος Ξάνθης, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, και το πρόγραμμα «Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού», διοργανώνουν το αφιέρωμα και την έκθεση φωτογραφίας «Χώροι μνήμης, Τόποι μαρτυρίου» του Νίκου Κοσμίδη, Υπ. Διδ. Αρχιτεκτονικής (ΔΠΘ). Στο αφιέρωμα συμμετέχουν επίσης το Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης (ΔΠΘ) και το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης.

Η έκθεση παρουσιάζει χώρους μνήμης του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, οι οποίοι διασώζουν την ιστορία των χαρακωμάτων, της βίας του πολέμου και των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Το υλικό αποτελεί μέρος της μεταπτυχιακής και διδακτορικής επιτόπιας έρευνας του φωτογράφου.

Στρατιωτικά κοιμητήρια με πεσόντες των μεγάλων μαχών του Δυτικού Μετώπου στα περίχωρα της Υπρ του Βελγίου διαλέγονται με χώρους μαρτυρίου, τόπους μνήμης του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940 και τα λείψανα στρατοπέδων συγκέντρωσης στη Γερμανία και στην Πολωνία. Από κοινού, οι φωτογραφίες συνθέτουν ορισμένες από τις σημαντικότερες και συνάμα δραματικότερες σελίδες της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας του 20ου αιώνα.

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν τους χώρους έτσι όπως τους συναντούν οι σημερινοί επισκέπτες και προσκυνητές της μνήμης. Ειδική αναφορά γίνεται στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα, στην Πολωνία, όπου, το 1943, εξοντώθηκαν 526 μέλη της εβραϊκής κοινότητας Ξάνθης.

Η έκθεση είναι ανοιχτή σε πρωινές επισκέψεις σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να συζητήσουν με τον φωτογράφο τρόπους με τους οποίους η μνήμη διασώζεται στον χώρο και τη σημασία που έχουν αυτοί οι χώροι για τις νεότερες γενιές.

Η έκθεση φωτογραφίας είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ορθόδοξου συγγραφέα και εργάτη της ειρήνης, Jim Forest (1941-2022).

Στο πρόγραμμα του αφιερώματος συμπεριλαμβάνονται μουσική παράσταση με τίτλο «Σε κλειστά τρένα» και διεπιστημονική εσπερίδα υπό τον τίτλο: «Αρχιτεκτονικές και ιστορικές όψεις της μνήμης στον χώρο: Τιμώντας τους νεκρούς των δύο παγκόσμιων πολέμων». Πληροφορίες για την εσπερίδα θα δημοσιευτούν σε ειδικό δελτίου τύπου τις προσεχείς ημέρες.

Πληροφορίες

– Διάρκεια έκθεσης: 21 Μαρτίου – 17 Μαΐου 2022.

– Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 18:00-21:00.

– Η είσοδος στην έκθεση είναι δυνατή για τους ενήλικες με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και σύμφωνα πάντα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού» του Perry Anderson

Πρόκειται για ένα σημαντικό τεκμήριο στον διάλογο για την ιστορία της ισραηλινό-παλαιστινι…