Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δομικό «χτύπημα» στην οικοδομή. Θ’ αντέξει;

Δομικό «χτύπημα» στην οικοδομή. Θ’ αντέξει;

0

Στα ύψη οι τιμές στα δομικά υλικά – Στο 100% οι αυξήσεις στον χάλυβα –  Έφτασε στα 1.400 – 1.500 το τ.μ.

 

Ανησυχία και προβληματισμός στους Μηχανικούς και Κατασκευαστές  – Ποιους γρίφους καλούνται να λύσουν –  Πρόβλημα με τα υλικά και στο νέο Εξοικονομώ

 

 

Ένα δυνατό  «χτύπημα» δέχεται εκ νέου η οικοδομική δραστηριότητα με κίνδυνο να μπει ξανά «φρένο» την στιγμή που άρχισε να κάνει επανεκκίνηση μετά την κατάρρευση που είχε υποστεί από τις δύο διαδοχικές κρίσεις, την οικονομική του 2010 και την υγειονομική του 2020. Η νέα κρίση έχει γενεσιουργό αιτία της την ενεργειακή κρίση που εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου, του ρεύματος και του φυσικού αερίου και μετακυλίστηκε με ένα ντόμινο αυξήσεων σ’ όλους τους εξαρτώμενους κλάδους, όπως και της παραγωγής δομικών υλικών, σ’ όλες τις φάσεις της οικοδομής (δομικό χάλυβα, μέταλλα, μονωτικά υλικά). Μια ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε ως απότοκο της πανδημίας και επιδεινώθηκε με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τρέχει ο πληθωρισμός με 9% στην οικοδομή- Στα ύψη οι τιμές στα δομικά υλικά

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή είναι άκρως ανησυχητικά. Τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός της οικοδομής έτρεξε με ρυθμό 9% συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ενώ οι επιμέρους δείκτες παρουσιάζουν διψήφιες μεταβολές στις ακόλουθες κατηγορίες: στην ηλεκτρική ενέργεια με αύξηση 71,4%, στο πετρέλαιο κίνησης με ποσοστό 26,1%, στον σίδηρο οπλισμού με ποσοστό 19,1% και στους αγωγούς από χαλκό με ποσοστό 17%. Ακριβότερα κατά 14,2% πωλούνται τα τούβλα και κατά 12,9% οι χαλκοσωλήνες.

Ανησυχία και προβληματισμός στους Μηχανικούς και κατασκευαστές

Την ανησυχία τους εκφράζουν στο «Ε» Μηχανικοί Μελετητές και Εργολάβοι κατασκευαστές,  μέλη του Συλλόγου Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Έργων Ξάνθης (ΣΜΜΙΔΕ), επισημαίνοντας τον κίνδυνο να «παγώσουν» έργα που έχουν ξεκινήσει, να επιστραφούν προκαταβολές σ’ όσα  έχουν προσυμφωνηθεί, καθώς οι συμφωνίες είχαν κλείσει με άλλα δεδομένα και ότι με βάση αυτές τις τιμές το κόστος της οικοδομής έχει εκτοξευτεί σε σημείο που αν δεν γίνει προσαρμογή με τις νέες τιμές των υλικών,  οι κατασκευαστικές εταιρίες  θα υποστούν τεράστια ζημιά. Ο προβληματισμός είναι μεγάλος στις τάξεις των εργολάβων που καλούνται να λύσουν τον γρίφο καθώς  αν βάλουν μπροστά οικοδομή με τις σημερινές υψηλότερες τιμές διατρέχουν τον κίνδυνο να τους μείνουν απούλητα διαμερίσματα και να επαναληφθεί – για διαφορετικούς λόγους αυτή τη φορά- το … έργο του 2008 και του 2009 όταν η κρίση που έπληξε πρώτα την οικοδομή και μετά ολόκληρη τη χώρα έφερε τους κατασκευαστές -ειδικά τους νεότερους στο χώρο- με εγκλωβισμένα κεφάλαια σε έτοιμα διαμερίσματα που παρέμεναν στα αζήτητα για χρόνια.

Τρίτη περίοδος ανατιμήσεως στα δομικά υλικά

Αναφερόμενος στα αίτια των ανατιμήσεων και στις επιπτώσεις τους στην οικοδομή,  ο Πολιτικός Μηχανικός,  μέλος του ΣΜΜΙΔΕ Ξάνθης κ. Σταύρος Γιαννώτας τόνισε: «Στον δομικό χάλυβα οι ανατιμήσεις έχουν υπερβεί το 100%. Το πρώτο κύμα των ανατιμήσεων της τάξης του 30% – 40% στα δομικά υλικά το διαπιστώσαμε στον Φεβρουάριο του 2021 και ήταν απόρροια της πανδημίας, καθώς πληθώρα εταιρειών παραγωγής πρώτων υλών, όπως λατομεία, ανέστειλαν ή κατέστειλαν την λειτουργία τους. Επίσης έπαψαν να λειτουργούν οι αποθήκες και εταιρείες  Logistics για την μεταφορά υλικών. Το καλοκαίρι του 2021 υπήρξε μια σταθεροποίηση αλλά στην συνέχεια άρχισε μια έλλειψη πρώτων υλών για την παραγωγή δομικών υλικών κυρίως μονωτικών,  μετάλλων δομικού χάλυβα με αποτέλεσμα μια νέα αύξηση του κόστους.  Τώρα είμαστε στην 3η περίοδο όπου οι αυξήσει είναι στο απόγειό τους καθώς είναι ενεργειακού χαρακτήρα και συνδέονται με την αύξηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η κατάσταση είναι δραματική».

Ποιοι είναι οι γρίφοι που καλούνται να επιλύσουν οι κατασκευαστές – Έφτασε στα 1.400 – 1.500 το τ.μ.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις αλλά και του τι καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κατασκευαστές ο κ. Γιαννώτας επισημαίνει: «Οι κατασκευαστές καλούνται να λύσουν τον γρίφο: να εκτελέσουν και με ποιο τρόπο το έργο τους αλλά και ποιος τελικά θα το αγοράσει. Βλέπουμε στα ιδιωτικά έργα να μπαίνουν πινακίδες κατασκευής,  να έχουν δοθεί προκαταβολές για διαμερίσματα ή επαγγελματικούς χώρους και με τις νέες τιμές να μην βγαίνει το πλάνο, καθώς αν  μεν πουλήσουν στις τιμές που έχουν συμβληθεί οι κατασκευαστές θα έχουν σημαντικότατη ζημιά αλλά και να μην έχουν αγοραστές με τις νέες τιμές. Έχουμε επίσης επιστροφές προκαταβολών. Με τις νέες τιμές ενώ το τετραγωνικό πωλούνταν στα 1.200  – 1.300 ευρώ τώρα είναι στα 1.400  – 1.500 ευρώ».

Πρόβλημα με τα υλικά και στο νέο Εξοικονομώ

Παράλληλα όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Χριστοφορίδης εκτός από τους εργολάβους και τις κατασκευαστικές εταιρείες πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι Μηχανικοί που  έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» καθώς: «Στο νέο Εξοικονομώ» οι τιμές των  υλικών (μονώσεις, αλουμίνια κ.λ.π.) είναι κατά 50%  υψηλότερες αυτή τη στιγμή σε σχέση με τα προηγούμενα. Αυτό πιθανόν να φέρει  αναπροσαρμογές  στο πρόγραμμα. Γενικά η κατάσταση στον χώρο της οικοδομής είναι πολυσύνθετη και μη προβλέψιμη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 οικοδομές υπό ανέγερση στην πόλη μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…