Λένε ΝΑΙ στην επιτροπή που προτείνει η Αστυνομία Ξάνθης
Συνεργασία των φορέων και σχεδιασμός δράσεων για την αντιμετώπιση αυτής της «μάστιγας»
«Στο πόδι» βρίσκεται η τοπική κοινωνία παρακολουθώντας ανήσυχη την έξαρση της μικροεγκληματικότητας που έχει λάβει διαστάσεις «τσουνάμι» τον τελευταίο καιρό, προκαλώντας έντονο κοινωνικό πρόβλημα. Σε μια εποχή που ο πολίτης έχει να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια και στα βασικά είδη ανάγκης, έχει να πληρώνει και τα …σπασμένα κυριολεκτικά τζάμια των αυτοκινήτων, τις καταστροφές και να επιβαρύνεται με την απώλεια τιμαλφών. Το ζήτημα απασχολεί τόσο πολύ την τοπική κοινωνία που είναι το υπ’ αριθμόν ένα θέμα συζήτησης στην πόλη μας όπου ακούγονται διάφορες απόψεις για το τι πρέπει να γίνει. Κοινή συνισταμένη είναι ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την αστυνομία, η οποία και κάνει καλά τη δουλειά της και απόδειξη είναι ότι συνέλαβε τους δράστες των επιθέσεων του Σαββατοκύριακου εξιχνιάζοντας συνολικά 63 διαρρήξεις οχημάτων και επιχειρήσεων που διαπράχθηκαν σε διάστημα είκοσι ημερών! Αφορά όλους τους φορείς όπως δήμο – Αντιπεριφέρεια που εκπροσωπούν την τοπική κοινωνία και οφείλουν να την προφυλάσσουν από τέτοια φαινόμενα με ένα στοχευμένο σχέδιο δράσεων προληπτικού χαρακτήρα ώστε να αποτραπεί η αντιμετώπιση δια της καταστολής.
Η Αστυνομία Ξάνθης ζητά από τους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας στην πόλη
Το γάντι προς τους φορείς ρίχνει η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης ζητώντας να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν αλλά και επιζητώντας συνεργασία για να ελεγχθεί η κατάσταση που έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας. Να σημειώσουμε ότι οι δράστες είναι συνήθως ανήλικοι και ως γνωστόν ο νόμος περί ανηλίκων τους προστατεύει σε σημείο που από την μια η αστυνομία να τους συλλαμβάνει και απ’ την άλλη ο εισαγγελέας ναι τους αφήνει ελεύθερους. Έτσι διαιωνίζεται η κατάσταση αλλά και η ατιμωρησία τους αποθρασύνει σε σημείο που να μην τους σταματούν ούτε κάμερες ούτε συναγερμοί!
Η πρόταση της Αστυνομικής Διεύθυνσης είναι η σύσταση επιτροπής με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και κοινωνικών λειτουργών και η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσεων σε πολλά επίπεδα. Σε θέματα επιμόρφωσης, επαγγελματικής κατάρτισης και γενικότερα στήριξης των ανηλίκων.
Θετικός ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης για συνεργασία των φορέων στην αντιμετώπιση του κοινωνικού φαινομένου
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Κουρτίδης κληθείς να καταθέσει τις απόψεις του επί του φαινομένου και της αντιμετώπισής του σημείωσε ότι επίκειται αυστηροποίηση της νομοθεσίας με το νέο νομοσχέδιο: «Υπάρχει νομική πρόβλεψη στο επόμενο νομοσχέδιο με πιο αυστηρές ρυθμίσεις που προβλέπουν φυλάκιση χωρίς αναστολή », ωστόσο όπως ανέφερε ότι η ίδια η κοινωνία μπορεί να λάβει μέτρα προφύλαξης: «Θα ήταν σωστό οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να τα ασφαλίζουν ώστε να καλύπτονται οι καταστροφές αλλά και να μπουν κάμερες σε πυλωτές για να βοηθιούνται εισαγγελικές αρχές και την αστυνομία. Εμείς από την πλευρά μας θα βοηθήσουμε όπου μας ζητηθεί και θα συμμετέχουμε στην διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσεων πρόληψης.
Προτάσεις για Μουσικό σχολείο και εκπαίδευση στις τέχνες στα παιδιά του Δροσερού
Επιπρόσθετα ο κ. Κουρτίδης κατέθεσε κάποιες προτάσεις του που αφορούν τον οικισμό του Δροσερού καθόσον το μεγαλύτερο μέρος της μικροεγκληματικότητας εκπορεύεται από αυτόν: «Έχουν υλοποιηθεί πολλά προγράμματα στον οικισμό του Δροσερού και είναι γεγονός είναι ότι υπάρχει βελτίωση. Υπάρχουν πολύ θετικά πρότυπα παιδιών που σπουδάζουν. Ωστόσο πρέπει να ενισχύσουμε την μόρφωση. Μια καλή ιδέα θα ήταν να γίνει στον οικισμό ένα Μουσικό σχολείο. Ίσως αυτό θα ήταν πόλος έλξης για να συνεχίσουν τα παιδιά του οικισμού, γιατί αγαπούν την μουσική. Επίσης πρέπει να δημιουργήσουμε δομές που θα παρέχουν άλλες μορφές εκπαίδευσης. Στις τέχνες, στην καλαθοπλεχτική για παράδειγμα. Να τα κατευθύνουμε να μάθουν τεχνικές και να προσπορίζονται απ’ αυτές. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε. Να τα συναποφασίσουμε και να προχωρήσουμε», καταλήγει ο κ. Κουρτίδης.
Ο δήμος προτίθεται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας που μαστίζει την πόλη
Θετικός και σε μια κοινή επιτροπή και συνεργασία με προτάσεις απ’ όλους τους συμμετέχοντες φορείς δήλωσε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης εκφράζοντας την ανησυχία του για τις διαστάσεις του φαινομένου αλλά και την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά. «Παρατηρούμε ένταση του φαινομένου με τις κλοπές και τις καταστροφές σε ιδιώτες αλλά και βανδαλισμούς της δημόσιας περιουσίας. Δράστες τις περισσότερες φορές είναι ανήλικοι. Η αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της αλλά μετά από λίγο είναι ελεύθεροι. Υπάρχει ατιμωρησία που οδηγεί στην διόγκωση του φαινομένου. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε. Να μας πουν πως μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι και με ποιο τρόπο και θα το κάνουμε. Να ξεκινήσουμε από τη βάση ότι θα πρέπει ότι κάνουμε να έχει θετικά αποτελέσματα χωρίς να θίγονται οικογένειες ή να στοχοποιούνται».
Αναφορικά με το Δροσερό ο κ. Τσέπελης σημείωσε ότι από παλαιότερα είχε καταθέσει την άποψη ότι όλα τα παιδιά του Δροσερού που πηγαίνουν στο σχολείο θα πρέπει να σιτίζονται και όλες οι σχολικές μονάδες να είναι εκτός του οικισμού για να μην υπάρχει γκετοποίηση. Καταλήγοντας τόνισε ότι ο δήμος Ξάνθης θα είναι παρών στην σύσκεψη για να αντιμετωπιστεί από κοινού αυτό το πρόβλημα.
Μαριάννα Ξανθοπούλου