Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

0

Συμπλήρωση
Συμπολίτης, φίλος του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και μέλος, μου τηλεφώνησε για να συμπληρώσει το χθεσινό σχόλιο «Συνέδρια εν όψει».
Μου είπε λοιπόν πως το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 17 Απριλίου. Μάλιστα, συμπλήρωσε πως πρόκειται για το 3ο Συνέδριο.
Με την ευκαιρία με ενημέρωσε πως οι διεργασίες συνεχίζονται, πυκνώνουν για την κορυφαία συλλογική κομματική διαδικασία που έχει να γίνει από το 2016.
Τον ευχαρίστησα για τη συμπλήρωση και του ευχήθηκα επιτυχία στο συνέδριο του κόμματος που υποστηρίζει.
Γ.Δ.


Κερδίζει τη νεολαία
Πολιτικό και το επόμενο σχόλιο και αφορά το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Αιτία η φιλική συζήτησε με νέο σε ηλικία στέλεχος που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην πόλη μας.
Είχαμε μια ευχάριστη συζήτηση, χωρίς σκοπιμότητες και κρατώ μια παράμετρο που μου ανέφερε. Τόνισε λοιπόν πως το κόμμα υπό τη νέα ηγεσία του Ανδρουλάκη, κερδίζει τη νεολαία. Τη νεολαία  που το στήριξε παλαιότερα δυνατά και στη συνέχεια την είχε χάσει.
Ρώτησα πού το στηρίζει αυτό και μου έδωσε την απάντηση πως το βλέπει τόσο στην αυτοοργάνωση της βάσης, όσο και στο γεγονός πως το κόμμα πλέον θα στηριχθεί στην ψηφιακή οργανωτική δομή και λειτουργία, κάτι που σίγουρα ενθουσιάζει τους νέους γιατί είναι οικείο γι’ αυτούς.
Γ.Δ.


Αναθέσεις
Πρόσφατα είχα μια συζήτηση με παλιό αυτοδιοικητικό. Ήταν ενδιαφέρουσα διότι μου μίλησε με πλήρη ειλικρίνεια για τον τρόπο λειτουργίας των δήμων. Μάλιστα αναφέρθηκε πως το 90-95%  των δήμων για να προωθήσουν τα θέματά τους χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους χρόνια τώρα. Βρήκα έτσι την ευκαιρία να τον ρωτήσω για το θέμα που κάποιοι έχουν κάνει «σημαία» τους, δηλαδή τις αναθέσεις.
Γέλασε και φάνηκε να την περίμενε. Σοβάρεψε και μου είπε πως κανένας, ούτε ένας δήμος πανελλαδικά μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τις όποιες αναθέσεις.
Εξάλλου, μου τόνισε, πως οι αναθέσεις δεν είναι κάτι παράνομο. Απεναντίας, προβλέπονται από σχετική νομοθεσία.
Γ.Δ.


Τα ίδια θα έκαναν
Μένοντας στο ίδιο θέμα μου εξήγησε πως ο νομοθέτης πρόβλεψε τη λύση αυτή για να μπορούν κάποια θέματα να προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις γραφειοκρατικές.
Το ότι μάλιστα όρισε και το ποσό των αναθέσεων, είναι ενδεικτικό πως υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για ν’ αποφεύγονται οι υπερβολές.
Τοπικά, μου είπε, παλαιότερος δήμαρχος, είχε σπάσει ρεκόρ αναθέσεων. Γι’ αυτό και σήμερα δεν μιλά για αναθέσεις. Ξέρει αυτός.
Κάποιοι του είπα, κάναν σημαία αντιπολιτευτική τις αναθέσεις της δημοτικής αρχής. Μου απάντησε πως τα ίδια θα κάναν κι αυτοί εάν ήταν στη διοίκηση του δήμου. Όχι για οποιοδήποτε άλλο λόγο, αλλά διότι έτσι θα προχωρούσαν κάποιες υποθέσεις. Σήμερα κάνουν αντιπολίτευση διότι δεν διοίκησαν και δεν γνωρίζουν.
Γ.Δ.


Δημοτικό
Το διάβασα σε εφημερίδα της Καβάλας και δεν ξαφνιάστηκα διότι και η Ξάνθη δεν θα είναι πίσω στον τομέα αυτόν. Διάβασα λοιπόν πως μέχρι στιγμής, στη γειτονική Καβάλα, οι υποψήφιοι για το δήμο είναι εννέα, ζωή να’ χουν.
Το γεγονός αυτό με προβλημάτισε για να σκεφθώ πόσοι θα είναι υποψήφιοι για το δήμο Ξάνθης στις εκλογές του 2023.
Έτσι, μέχρι στιγμής έχουμε: Τσέπελη, Δημαρχόπουλο, Μελισσόπουλο, Χατζηθεοδώρου, Λύρατζη, Παπαχρόνη και Βογιατζή. Σύνολο επτά.
Εάν λόγω της κατάργησης της απλής αναλογικής μειωθούν λόγω σύμπραξης, αυτό μένει να το δούμε στην πράξη όταν υλοποιηθεί και ποιοι θα συμμετάσχουν στην σύμπραξη.
Γ.Δ.


Μικρό σχόλιο
Από φίλο της στήλης λάβαμε ένα μικρό σχόλιο. Μας γράφει: «Γνωρίζετε ότι μόνο το 15% από τα χρήματα που δίνουμε για την άμυνα πηγαίνει για ανανέωση εξοπλισμού;  Πού πάνε τα υπόλοιπα; Σε μισθοδοσία (67%) και άλλο 18% για τις λειτουργικές δαπάνες. Ο εξυπνότερος λαός του κόσμου έχει 74 Ταξίαρχους για 90.000 στρατό και τα Αμερικανάκια 77 Ταξίαρχους για 600.000 στρατό».
Μια ζωή βλάκες οι Αμερικάνοι γι’ αυτό δεν προκόβουν.
Ενώ εμείς…
Γ.Δ.


Παρελθόν και μέλλον
Κοντά μήνα τώρα, η Ρωσία επιτέθηκε στη γειτονική της Ουκρανία χωρίς σοβαρό λόγο παρά με κατασκευασμένες προφάσεις. Μπορεί οι εποχές να έχουν αλλάξει, αλλά πολλά διδάγματα έρχονται από το παρελθόν και αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν οι κυβερνώντες τόσο οι νυν όσο και οι επόμενοι.
Δηλαδή, οι ηγέτες πρέπει να ανατρέχουν και στο παρελθόν ως διαβατήριο για το μέλλον.
Μια πεφωτισμένη ηγεσία οφείλει να εξάγει συμπεράσματα από το παρελθόν για το μέλλον, αλλιώς είναι καταδικασμένη.
Το παρελθόν αυτό αγνόησε ο Πούτιν, αγνόησε την ιστορία και έγινε «υβριστής» της.
Η επερχόμενη τιμωρία του ίδιου θα είναι σκληρή, όπως και του αθώου λαού του.
Γ.Δ.


Μια ξεχωριστή συμμετοχή
Και μια ευχάριστη έκπληξη που θα έχουμε τη χαρά να δούμε την ημέρα της παρέλασης της 25ης Μαρτίου.
Λοιπόν, θα έρθουν από το Σιδηρόκαστρο Σερρών, τρία αγήματα, σύνολο 50 άτομα, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, που θα παρελάσουν φορώντας στολές εποχής, φέροντας μάλιστα και αυθεντικά όπλα της περιόδου 1940.
Επικεφαλής της ομάδας θα είναι ο Σπύρος Τσαρτσίδης, πρώην αξιωματικός του Στρατού, ο οποίος μάλιστα έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό Ιδιωτικό Μουσείο στο Σιδηρόκαστρο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η παραπάνω ομάδα και ο κ.Τσαρτσίδης είναι καλεσμένοι του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου και Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Κουρτίδη.
Μετά την παρέλαση θα τους παραχωρηθεί δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών.
Γ.Δ.


Πήγαν για μαλλί αλλά θα βγουν κουρεμένοι
Το θέμα με το νεκροταφείο του Πετεινού κάποιοι φρόντισαν να του δώσουν μεγάλη διάσταση ενώ δεν υπήρχε λόγος. Πήγαν στο σημείο φωτογραφήθηκαν, έκαναν δηλώσεις σε τουρκικά κανάλια, ζήτησαν συγγνώμη ωσάν να ήταν δήμαρχοι και όλα αυτά για να γίνουν δήμαρχοι ή για να βγουν βουλευτές και ούτω καθεξής. Πολύ σωστά το χειρίστηκε ο δήμαρχος Αβδήρων ο οποίος είπε  ότι ακριβώς συνέβη εξηγώντας κάθε πτυχή του θέματος.  Είναι μικρόνοο και επικίνδυνο κάποιοι να είναι διατιθέμενοι να προκαλέσουν προβλήματα εκ του μη όντος με την μειονότητα, να προκαλέσουν παρεμβάσεις από τον τουρκικό ΥΠΕΞ μόνο και μόνο για να το εκμεταλλευτούν πολιτικά. Εκτός αυτού πρέπει να ξέρουν ότι η κοινωνία και λογική έχει και ξέρει να κρίνει και όλο αυτό που έκαναν τους γύρισε μπούμερανγκ. Προφανώς και το αντιλήφθηκαν και τώρα λούφαξαν…
Κοινώς πήγαν για μαλλί και θα βγουν οι ίδιοι …κουρεμένοι στις εκλογές!
Τέτοιες συμπεριφορές είναι ανεπίτρεπτες και επικίνδυνες.
Μ.Ξ.


Απρόβλεπτη η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία
Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ισοπεδώθηκε η Μαριούπολη και πολλές άλλες πόλεις και χωριά από τους ρωσικούς πυραύλους. Σε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς Ρώσους στρατιώτες αναφέρονται διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Μεγάλες απώλειες σε αμάχους αλλά και στον Ουκρανικό στρατό.  Κοντεύει μήνας από την εισβολή των Ρώσων και το Κίεβο που ήταν ο στόχος δεν έχει καταληφθεί. Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο του Πούτιν δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία.  Δεν περίμενε τόσο σθεναρή αντίδραση. Στο διπλωματικό επίπεδο η Ρωσία είναι απομονωμένη και ούτε η Κίνα παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ της. Εσωτερικά βέβαια είναι πανίσχυρος γιατί οι αντίθετες φωνές απλά δεν ακούγονται ή καταπνίγονται. Αυτό σημαίνει Δημοκρατία για τον Ρώσο πρόεδρο που κατά τα άλλα αποκαλεί ναζιστή τον Ουκρανό πρόεδρο, ο οποίος μάλιστα έχει εβραϊκή καταγωγή και η οικογένειά του είχε θύματα από του Ναζί.
Τα γεγονότα είναι σε εξέλιξη και άγνωστη και απρόβλεπτη η έκβαση αυτού του πολέμου.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…