Μία αφήγηση-εγχείρημα προβολής της τοπογραφίας, του πολιτισμού και της φάσης αναταραχών για την Θράκη του 13ου αιώνα
Η κα Ν.Δαλακούρα προσκάλεσε το κοινό να ανακαλύψει το πολύτιμο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής
«Αγκαλιάστηκε» από το κοινό το βιβλίο της Νάγιας Δαλακούρα, «Θράσσα» στην εκδήλωση της Τετάρτης 16/03 στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Για το βιβλίο μίλησαν οι: Π. Καμπάκη-Βουγιουκλή, Λ. Γλερίδου και Γ. Βογιατζοπούλου. Η συγγραφέας επιμελήθηκε την ανάγνωση αποσπασμάτων από το βυζαντινό μυθιστόρημα και μετέφερε τους παρευρισκόμενους σε ένα νοητό ταξίδι στην Θράκη των αρχών του 13ου αιώνα.
Μία ημέρα μετά την εκδήλωση, η συγγραφέας αποτυπώνει στο «Ε» με απτό τρόπο το μήνυμα που θέλει να περάσει μέσα από το μυθιστόρημα, όπως επίσης και τη χαρά που αισθάνθηκε από την αποδοχή του κόσμου. Συμπληρωματικά, τονίζει: «Στην ουσία χθες ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε η «Θράσσα» και με μεγάλη μας χαρά η γνωριμία με το κοινό έγινε στην πόλη της Ξάνθης. Αρχικά ,η κα Καμπάκη-Βουγιουκλή αποπειράθηκε να προσεγγίσει το ιστορικό μυθιστόρημα εν γένει. Στη συνέχεια, οι κα Γλερίδου και κα Βογιατζοπούλου οπτικοποίησαν στο κοινό μία ενδελεχή ανάλυση του περιεχομένου. Τέλος, εγώ αναφέρθηκα στο ιστορικό πλαίσιο του μυθιστορήματος καθιστώντας το άμεσο και οικείο μέσω της εικονοποιίας».
Καταληκτικά, η κα Νάγια Δαλακούρα σφράγισε τον λόγο της με ένα μήνυμα-διαπίστωση. Τόνισε: «Η Θράκη μας διαθέτει ένα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα και μας καλεί να το ανακαλύψουμε!»
Η ταυτότητα του μυθιστορήματος…
Η «Θράσσα» «φωτογραφίζει» την Θράκη των αρχών του 13ου αιώνα. Αποτελεί συνάμα τον καθρέφτη μέσω του οποίου αντανακλάται η τοπογραφία, ο πολυπολιτισμός, αλλά ταυτόχρονα και μία μελανή περίοδος αναταραχών κι μεταρρυθμίσεων. Η μυθική μαγεία του φυσικού πλούτου συντίθεται σε έναν καμβά με ένα συναπάντημα πολιτισμών που «κλυδωνίζετα»ι, όμως από το ταραχοποιό στίγμα της εποχής.
Μέσα σε αυτό το απλανές διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο: « Η Ζωή, θράσσα αρχοντοπούλα από τη Μοσυνούπολη, αναζητεί επίμονα την ταυτότητά της. Στο ταξίδι της στα κάστρα της Θράκης θα τη συντροφεύουν άγιοι και δαίμονες, πολύτιμοι συνοδοιπόροι, όπως ο Βάραγγος Μποργκ, ο Βογιάρος Πέταρ, η καπήλισσα Ξένη, η οιωνοσκόπος Κρεμασία, οι μοναχοί του Παπικίου όρους, αλλά και οι θρυλικές μορφές των Πορφυρογέννητων της Πόλης, του Γοδεφρείδου Βιλεαρδουίνου, του τσάρου Καλογιάννη των Ασέν και πολλών ακόμη μικρών ή μεγάλων ηρώων του 13ου αιώνα.
Χρύσα Κιατίπη