Παραχωρήθηκε για άλλα 20 χρόνια στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης από το δήμο Ξάνθης. Νέες δεσμεύσεις τίθενται από το δήμο για την παραχώρηση
Με πλειοψηφία πέρασε το θέμα. Συνεδριακή αίθουσα 394 θέσεων περιλαμβάνεται στη μελέτη αναστήλωσης
Η εκ νέου παραχώρηση του «Π» στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης για άλλα 20 χρόνια αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Τρίτης. Η απόφαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς με λευκή ψήφο εκφράστηκαν προβληματισμοί, αλλά και η ευθύνη που έχει ο δήμος να διατηρήσει τη «μεγαλύτερη Καπναποθήκη των Βαλκανίων», όπως ειπώθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Η συμφωνία παραχώρησησης που ήταν επίσης 20ετής λήγει στις 31/3/2022 οπότε το σώμα κλήθηκε να αποφασίσει αν θα ανανεώσει τη σύμβαση χρησιδανείου. Να σημειώσουμε ότι αυτή αφορά στα 5.604 τμ από τα συνολικά 12.000 τμ του κτιρίου.
Ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης τοποθετήθηκε πρώτος εκφράζοντας τη θετική στάση της δημοτικής αρχής στο αίτημα της νέας παραχώρησης και αναγνωρίζοντας την ίδια στιγμή ότι το ΙΘΤΠ υπήρξε ασυνεπές ως προς τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, με κυριότερη την ευθύνη επισκευής τμήματος της στέγης του κτιρίου που κατέρρευσε. Πρόσθεσε δε ότι, το ΙΘΤΠ έχει προχωρήσει τη μελέτη και διασφάλισε χρηματοδότηση 13 εκ. ευρώ για την αναπαλαίωση και αποκατάσταση της βόρειας πτέρυγας του κτιρίου που έχει αναλάβει.
Ο κ. Φανουράκης πρόσθεσε επίσης στο στάδιο των ερωτήσεων ότι ο δήμαρχος ήδη διεκδικεί χρηματοδότηση για την αναστύλωση του υπόλοιπου κτιρίου (είτε με χρηματοδότηση μέσω του νέου ΕΣΠΑ, είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, εφόσον ετοιμαστεί εντός 10 μηνών η μελέτη, σύμφωνα με όσα συμφώνησε κ. Τσέπελης με τον υφυπουργό σύγχρονου πολιτισμού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ξάνθη.
Η μελέτη
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Ιδρύματος που ήταν παρών στη συνεδρίαση, ενημέρωσε ότι πράγματι υπάρχει ωριμότητα των μελετών και παρουσίασε τον σχεδιασμό.
Σύμφωνα με αυτόν, στο υπόγειο θα μεταφερθούν όλα τα εργαστήρια του φορέα, καθώς και ο μηχανολογικός εξοπλισμός. Στο ισόγειο θα κατασκευαστεί μία συνεδριακή αίθουσα 394 θέσεων και θα παραμείνει εμφανής ο ξύλινος σκελετός της στέγης,. Ακόμη, θα γίνει άλλη μία αίθουσα 100 θέσεων, θα διαμορφωθεί διοικητικός χώρος και θα παραμείνει ως έχει η αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού». Προβλέπεται επίσης να υπάρχει και εκθεσιακός χώρος.
Παράλληλα, θα λειτουργήσει και αναψυκτήριο που θα δοθεί σε ιδιώτη με διαγωνισμό και θα λειτουργεί τόσο τις ώρες λειτουργίας του Ιδρύματος όσο και ανεξάρτητα.
Ως προς τη δρομολόγηση των διαδικασιών, ο κ. Ματζάκος ενημέρωσε ότι η μελέτη εστάλη στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, η οποία ζήτησε κάποιες διευκρινήσεις, αλλά δε θα γνωμοδοτήσει εκ νέου αφού πρόκειται για επικαιροποίηση άδειας του 2006. Ακόμη, η μελέτη εστάλη στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής για έγκριση και αναμένεται η έγκριση. Τέλος, εντός των ημερών, όπως είπε, θα υποβληθεί και για έγκριση από την Πολεοδομία, αφού η άδεια έληξε το 2006.
Ως προς τις προβλέψεις που δεν τηρήθηκαν ο κ. Ματζάκος εξήγησε ότι τα οικονομικά του Ιδρύματος δεν επέτρεψαν τις επισκευές. Σημείωσε δε χαρακτηριστικά: «μια απλή επισκευή της στέγης κόστιζε 100.000 ευρώ κι ο προϋπολογισμός του φορέα ήταν μόλις 60.000 ευρώ».
Προβληματισμοί
Ο κ. Παπαχρόνης αντί παραχώρησης τάχθηκε υπέρ της ανάληψης του έργου της αναστήλωσης από την πλευρά του δήμου, προκειμένου να στεγαστεί εκεί το Κέντρο Πολιτισμού.
Ο κ. Δημαρχόπουλος υπεραμύνθηκε της συνεργασίας με το Ίδρυμα τονίζοντας ότι το 2002 «οι ανάγκες ήταν άλλες και οι όροι ήταν άλλοι». Επανέφερε δε την πρόταση παραχώρησης στην Αρχιτεκτονική, σημειώνοντας ότι συνεχίζει να τη στηρίζει.
Ο κ. Λύρατζης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις λόγω της αθέτησης της συμφωνίας από την πλευρά του ΙΘΤΠ και σημειώνοντας: «ο δήμος πρέπει να το φτιάξει. Είναι πολύ σημαντική κληρονομιά».
Προβληματισμός ως πρός τους όρους του συμφωνητικού, που δεν έχουν τροποποιηθεί σημαντικά σε σχέση με το πρώτο παραχωρητήριο εξέφρασε ο κ. Ανταμπούφης, προτείνοντας ενοικίαση με συμβολικό αντίτιμο αντί 20ετούς παραχώρησης.