Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κόντρα «επί προσωπικού» και… άνευ ουσίας

Κόντρα «επί προσωπικού» και… άνευ ουσίας

0

Διάσταση ερμηνείας του Κανονισμού του δημοτικού συμβουλίου και αστείρευτη διάθεση για καβγά τίναξαν και πάλι στον αέρα τη συνεδρίαση

Πεδίο αντιπαράθεσης η ΔΗΚΕΞ. Αναβλήθηκε η συζήτηση για τον ορισμό ΔΣ στα τρία νομικά πρόσωπα του δήμου

Με καθολικό μήνυμα καταδίκης του πολέμου ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης το απόγευμα της Τρίτης.

Ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης τόνισε ότι η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με τον πόλεμο, πριν ξεμπερδέψει από την προηγούμενη κρίση, αυτή της πανδημίας. Όπως σημείωσε: «Δεν είναι ρόλος μας να κάνουμε εξωτερική πολιτική, αλλά υπηρετούμε κι εμείς την ειρήνη. Είναι απαίτηση όλων των κοινωνιών, όλων των λαών η ειρήνη σε κάθε γωνιά του κόσμου. Η σκέψη μας βρίσκεται με τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και τους ομογενείς μας στην περιοχή». Όπως γνωστοποίησε πανό θα αναρτηθεί στο δημαρχείο με τα χρώματα της Ουκρανίας, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό. Παράλληλα, κάλεσε τους ξανθιώτες να συνδράμουν στη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας, λέγοντας: «να οργανώσουμε κι εμείς ανθρωπιστική βοήθεια για τα θύματα του πολέμου. Παρόλο που περνάμε δύσκολα οι Έλληνες πάντα προσφέρουμε από το υστέρημά μας».

Στο μήνυμα αλληλεγγύης και καταδίκης των εχθροπραξιών συμφώνησαν και οι άλλες παρατάξεις.

Η απάντηση της ΑΔΜΘ για το θέμα της ΔΗΚΕΞ

Η «σύμπλευση» κράτησε για πολύ λίγο, αφού λίγο αργότερα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μανώλης Φανουράκης ανάγνωσε την απάντηση της Αποκεντρωμένης επί της νέας καταγγελίας-ενημέρωσης της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη» σχετικά με τη ΔΗΚΕΞ. Όπως ενημέρωσε η ΑΔΜΘ, εξέφρασε την άποψη ότι ορθώς η αρμόδια υπηρεσιακή υπάλληλος απέστειλε με e-mail τα στοιχεία που ζήτησε η παράταξη και τεκμηριώνεται το διάστημα που απαιτήθηκε προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα έγγραφα, ενώ ως προς το αίτημα επιβολής μέτρων και συστάσεων προς τη δημοτική αρχή Ξάνθης, η Αποκεντρωμένη έκρινε ότι είναι αναρμόδια να προβεί σε τέτοια ενέργεια.

Κατόπιν αυτού, ο κ. Φανουράκης απευθυνόμενος στον επικεφαλής Γ. Χατζηθεοδώρου σημείωσε: «Είστε πέρα για πέρα εκτεθειμένος», τον κατηγόρησε για άτεχνες μανούβρες και τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση προς τους υπαλλήλους.

Από την πλευρά του, απαντώντας επί προσωπικού, ο κ. Χατζηθεοδώρου, επεσήμανε ότι δεν καλύφθηκε από την απάντηση γι’ αυτό και γνωστοποίησε ότι θα δώσουν συνέχεια στο θέμα. «Δεν έχουμε πρόβλημα με κανένα υπάλληλο, αλλά με μια δημοτική αρχή που παραπαίει», είπε ο ίδιος.

Ψηφοφορία για το «επί προσωπικού»

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν το λόγο «επί προσωπικού» ζήτησε και ο Νίκος Ανταμπούφης. Ο πρόεδρος αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα αξιολογώντας ότι δεν τέθηκε προσωπικό θέμα για τον ίδιο. Αντίθετα ο κ. Ανταμπούφης ισχυρίστηκε ότι το κείμενο προς την ΑΔΜΘ είχε τρεις υπογραφές και επομένως οι χαρακτηρισμοί του αντιδημάρχου αφορούν και τον ίδιο. Η νομική υπηρεσία, δια μέσω του Θωμά Ξανθόπουλου, του οποίου η γνώμη ζητήθηκε, σημείωσε ότι επειδή δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη ως προς το ποιος καθορίζει αν πρόκειται για ζήτημα «επί προσωπικού» ερμηνευτικά αποφασίζει ο πρόεδρος του ΔΣ. Ο Σάββας Μελισσόπουλος διαφώνησε και έθεσε θέμα παραβίασης του Κανονισμού. Κι έτσι το σώμα οδηγήθηκε σε ψηφοφορία και τελικά με 17 υπέρ, 14 κατά και δύο λευκά (Παπαχρόνης, Χαριτωνίδου) το δημοτικό συμβούλιο απεφάνθη ότι παραβιάστηκε ο Κανονισμός και άρα δόθηκε ο λόγος στον κ. Ανταμπούφη. Ο πρόεδρος πάντως, Γιάννης Μπούτος γνωστοποίησε ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης. Ασφαλώς δεν έλειψαν οι εντάσεις και αψιμαχίες και πέρασε περισσότερο από μία ώρα για να καταλήξουν στην ψηφοφορία.

Τελικά, ο κ. Ανταμπούφης σημείωσε ως προς το θέμα της ΔΗΚΕΞ ότι το mail από το οποίο απεστάλησαν τα στοιχεία δεν ήταν υπηρεσιακό και το απαντητικό αρχείο δεν είχε ούτε υπογραφή, ούτε αριθμό πρωτοκόλλου. Η δε Αριάνα Παπαϊωάννου, σχολιάζοντας ότι «ο δημοκρατικός διάλογος απαιτεί λόγο και αντίλογο έστω και με την ανοχή του προέδρου», σημείωσε επί του θέματος: «ασκήσαμε ένα νόμιμο δικαίωμα που μας δίνει ο νόμος».

Ενστάσεις και έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ο χρόνος των ερωτήσεων και παρεμβάσεων αναλώθηκε χωρίς ουσία εξέφρασε ο Κώστας Βογιατζής, του οποίου τελικά οι ερωτήσεις για την υδροδότηση της Σταυρούπολης και τις σχολικές καθαρίστριες δεν συζητήθηκαν.

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η χωροθέτηση 67 υπόγειων κάδων στο δήμο

Κατά πλειοψηφία δόθηκε η έγκριση χωροθέτησης υπόγειων κάδων προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων, που αποτελούσε θέμα της ημερήσιας διάταξης. Ο Γιάννης Ζερενίδης, ως πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ενημέρωσε ότι η μελέτη που εγκρίθηκε από την επιτροπή αφορά στη χωροθέτηση 67 υπόγειων κάδων σε 31 θέσεις του δήμου. Από αυτές, 7 θέσεις εγκρίθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο με 212.000 ευρώ. Αυτές είναι στα Κιμμέρια (2), στην Καλλιθέα (3) και στην Εκτενεπόλ (2).

Στην επόμενη συνεδρίαση θα οριστούν τα ΔΣ στα νομικά πρόσωπα του δήμου

Επειδή, όπως ενημέρωσε ο κ. Φανουράκης, δεν  έγινε σαφής ερμηνεία ως προς τη διεξαγωγή διαδικασίας ψηφοφορίας και σύνταξης πρακτικού από πλευράς της αντιπολίτευσης αποσύρθηκαν τα θέματα που αφορούσαν τον ορισμό ΔΣ στο Κέντρο Πολιτισμού και το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Ξάνθης. Θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση, μαζί με την ορισμό ΔΣ στο ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας Δήμου Ξάνθης ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ».

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …