Με επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για τα διαφορετικά ποσοστά επιχορήγησης ανάμεσα στον Έβρο και τις ΠΕ Ξάνθης-Ροδόπης
Τονίζουν ότι η Θράκη αντιμετωπιζόταν πάντα ως ενιαίο, σώμα και ότι μια τέτοια αναπτυξιακή προσέγγιση δεν προβλέφθηκε ποτέ, ούτε περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Διακομματικής
Επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Νικόλαο Παπαθανάση απέστειλαν τα τρία επιμελητήρια Ξάνθης και Ροδόπης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη διαφοροποίηση στο ποσοστό επιχορήγησης ανάμεσα στην ΠΕ Έβρου και τις ΠΕ Ξάνθης και Ροδόπης, στον νέο Αναπτυξιακό νόμο. Η επιστολή, που κοινοποιήθηκε στο Γραφείο Πρωθυπουργού, στην Ντόρα Μπακογιάννη και στους κυβερνητικούς βουλευτές Ευριπίδη Στυλιανίδη και Σπύρο Τσιλιγγίρη, αναφέρει: «αναφερόμενοι στο πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο με τίτλο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» εκφράζουμε καταρχήν την ικανοποίησή μας για την παροχή επενδυτικών κινήτρων στις τρείς Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης. Με μεγάλη μας έκπληξη όμως παρατηρήσαμε ότι στο άρθρο 30 του ανωτέρω νόμου προστέθηκε η παράγραφος 6 με την οποία διαφοροποιούνται τα κίνητρα επιχορήγησης στις Π.Ε. της Θράκης, και συγκεκριμένα η επιχορήγηση στην Π.Ε. Έβρου ορίζεται σε ποσοστό 60% ενώ για τις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης το ποσοστό πέφτει στο 30%! Επίσης, η προσαύξηση της συνολικής βαθμολογίας του επενδυτικού σχεδίου, την οποία λαμβάνουν οι επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη Θράκη, διαφοροποιείται και αυτό, με την Π.Ε. Έβρου να λαμβάνει 10% και οι Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης 5%!
Κύριοι Υπουργοί,
Ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν διαφοροποιήθηκαν τα αναπτυξιακά κίνητρα για τις Π.Ε. της Θράκης, που δόθηκαν με τους εκάστοτε σχετικούς αναπτυξιακούς νόμους. Η Θράκη πάντα αντιμετωπίζονταν ως ενιαίο σώμα.
Και βέβαια κάτι τέτοιο ποτέ δεν συζητήθηκε στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την Ανάπτυξη της Θράκης, ούτε βέβαια και περιλαμβάνεται στο πόρισμά της.
Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το σκεπτικό του διαχωρισμού αυτού, καθώς η ανάγκη ανάπτυξης των Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης είναι σαφώς πιο έντονη από αυτή της Π.Ε. Έβρου, και θα ήταν σκόπιμο να μας διευκρινίσετε τους λόγους που σας οδήγησαν στην απόφαση αυτή.
Κύριοι Υπουργοί,
Παρακαλούμε όπως στο άμεσο μέλλον αποκαταστήσετε τον άδικο αυτό αναπτυξιακό διαχωρισμό μεταξύ των Π.Ε. της Θράκης, μια και αυτό θα αποτελέσει σοβαρό μειονέκτημα της ανάπτυξης στις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης, οι οποίες ήδη πλήττονται από τα διαφορετικά οικονομικά περιβάλλοντα των βόρειων και ανατολικών γειτονικών χωρών».