Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πρώτη συνάντηση γνωριμίας του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης με τον Νομάρχη Σμόλιαν

Πρώτη συνάντηση γνωριμίας του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης με τον Νομάρχη Σμόλιαν

0

Υποδοχή της βουλγάρικης αντιπροσωπείας από τη συνορεύουσα περιοχή στο Διοικητήριο

Κ. Κουρτίδης: «Οι Βούλγαροι έχουν ήδη έτοιμο το συνοριακό πέρασμα στο Ρουντοζέμ». Εξέφρασε προβληματισμό για την τοποθέτηση του Φυλακίου στη βουλγαρική πλευρά

 

Οι προϋποθέσεις αναβάθμισης των σχέσεων μεταξύ ΠΕ Ξάνθης και Σμόλιαν Βουλγαρίας απασχόλησαν τη συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Κ. Κουρτίδη με τον Νομάρχη της Σμόλιαν Emil Humchev. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε ως κεντρικό θέμα τέθηκε η πορεία των εργασιών όσον αφορά το έργο της διάνοιξης του κάθετου άξονα από το Ρόυντοζεμ της Βουλγαρίας μέσω Δημαρίου Ξάνθης. Η βουλγαρική αντιπροσωπεία συμπληρώθηκε με το Βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος της Βουλγαρίας κ. Mihal Kambarev, το Δήμαρχο Ζλάτογκραντ κ. Miroslav Giantsev, καθώς και τον διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών.

 

Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης: «Επικεντρωνόμαστε στη συνεργασία μεταξύ Περιφερειών και Υπηρεσιών των δύο χωρών»

Αρχικά, θερμό καλωσόρισμα στην βουλγαρική αντιπροσωπεία επιφύλαξε ο κ. Κουρτίδης ενημερώνοντας συνάμα τους παρευρισκόμενους για τον σκοπό της επίσκεψης.

Σημείωσε: «Είναι μεγάλη μου χαρά που καλωσορίζω αυτή την πολυπληθή βουλγαρική αντιπροσωπία. Κοινός σκοπός μας είναι να συσφίξουμε τις σχέσεις μας. Ας μην ξεχνάμε ότι το Σμόλιαν βρίσκεται βόρεια από εμάς και αποτελεί περιοχή με πλούσιο φυσικό κάλλος. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται να ανοίξουν τα σύνορα μετά φυσικά την πανδημία, να έρθουν σε συμφωνία για ευρωπαϊκά προγράμματα για το ΕΣΠΑ 2021-2027.Επιπροσθέτως αυξημένο υπήρξε το ενδιαφέρον για επαφές όχι μόνο σε επίπεδο Περιφερειών, αλλά και υπηρεσιών. Πρόκειται για μία περιοχή με την οποία συνορεύουμε, γι’ αυτό ακριβώς θα επιδιώξουμε να ‘’χτίσουμε’’ τις καλύτερες δυνατές σχέσεις. Αμέσως μετά θα συναντηθούμε με τον Περιφερειάρχη μας, Χρ. Μέτιο,ο οποίος επικεντρώνει την προσοχή του στις σχέσεις μεταξύ των κρατών, των περιφερειών. Οι Βούλγαροι ενδιαφέρονται σφόδρα για το άνοιγμα των συνόρων. Μάλιστα το συνοριακό πέρασμα στο Ρουντοζέμ το έχουν ήδη έτοιμο. Σημειώνεται στο σημείο αυτό πως η αντιπροσωπία έχει την αμέριστη υποστήριξη και του Υπουργού Συγκοινωνιών τους και του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας».

Ο βουλευτής Mihal Kambarev και ο δήμαρχος του γειτονικού Ζλάτογκραντ Miroslav Giantsev συνόδευσαν τον νομάρχη κατά την επίσκεψή του στην Ξάνθη

Πρόθεση ανάπτυξης κοινού τουριστικού σχεδιασμού

Ακολούθως, τα μέλη της αντιπροσωπείας ευχαρίστησαν τον κ. Κουρτίδη για την θερμή υποδοχή. Τόνισαν πως στη Βουλγαρία ξεκίνησαν ήδη επαφές με τα γειτονικά κράτη. Επιπλέον, υπογράμμισαν πως βρίσκουν ιδιαίτερα γόνιμη την περιοχή μας τόσο για οικονομική ανάπτυξη, όσο και κατάλληλη ώστε να παρουσιαστεί σ’ όλη την Ευρώπη ένα τουριστικό και μοναδικό είδος. Ακόμα, επεσήμαναν πως και οι δύο περιοχές προσφέρουν τόσο τη χειμερινή απόλαυση, όσο και τη θερινή.

 

Νομάρχης Σμόλιαν: «Επενδύουμε σε μία νέα φιλία- Επιδιώκουμε να κάνουμε ευκολότερη τη διέλευση των δύο πληθυσμών ανάμεσα στις θαλάσσιες και ορεινές εκτάσεις»

Έπειτα ο λόγος δόθηκε στον Νομάρχη της πόλης Σμόλιαν,ο οποίος έκανε λόγο για την οικοδόμηση μίας νέας σχέσης φιλίας μεταξύ των δύο χωρών ευθύς αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης.

Δήλωσε: «Για εμάς οι διαπροσωπικές επαφές και η φιλία είναι πολύ σημαντικές αξίες-αρχές και μετά τη σημερινή ημέρα θα έχουμε μία φιλία. Έτσι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την αρχή μίας σειράς επενδύσεων μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας. Επιδιώκουμε να κάνουμε ευκολότερη τη διέλευση των δύο πληθυσμών ανάμεσα στις θαλάσσιες και ορεινές εκτάσεις. Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Κουρτίδης και ο κ. Μέτιος θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό με σκοπό να έχουμε μία καλύτερη-πιο συγκροτημένη προετοιμασία. Ακόμα, ευχαριστώντας για άλλη μία φορά τον κ. Κουρτίδη του δωρίζω ένα κάδρο με την πόλη ως αναμνηστικό».

Μετά το πέρας της συζήτησης αντάλλαξαν δώρα επισφραγίζοντας την συνέχιση της συνεργασίας και την αρχή της φιλίας μεταξύ των νέων προσώπων

Ανταλλαγή δώρων

Ο Αντιπεριφερειάρχης με τη σειρά του πρόσφερε σε όλους τους επισκέπτες βιβλία που αποτυπώνουν την φυσική ομορφιά του τόπου μας. Επιλογικά, κατέληξε: «Το γεγονός ότι το Φυλάκιο ανήκει στην πλευρά της Βουλγαρίας ‘’γεννά’’ τον προβληματισμό αναφορικά με το πως θα γίνει η σύνδεση. Η σημερινή επίσκεψη αποτέλεσε το πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν. Είναι η πρώτη επίσκεψη γνωριμίας και θεωρώ ότι πήγαμε πάρα πολύ καλά!»

Συνάντηση της βουλγάρικης αντιπροσωπείας από το Σμόλιαν και με τον περιφερειάρχη

Συνάντηση είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος με το νέο Νομάρχη του Σμόλιαν κ. Emil Humchev, το Βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος της Βουλγαρίας κ. Mihal Kambarev και το Δήμαρχο Ζλάτογκραντ κ. Miroslav Giantsev, παρόντος του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Κουρτίδη.

Θέματα της συνάντησης ήταν η επαναλειτουργία του μεθοριακού σταθμού διέλευσης στον Άγιο Κωνσταντίνο Ξάνθης, η πορεία κατασκευής του κάθετου άξονα 70 της Εγνατίας Οδού (Ξάνθη-Εχίνος-Ελληνοβουλγαρικά σύνορα) καθώς και η συνεργασία των όμορων περιοχών στους τομείς του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας.

 

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…