Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

0

Τι νέα για τη «Φωνή της Αμερικής»;
Δεν προτίθεμαι να στεναχωρήσω τον αγαπητό βουλευτή του νομού μας Σπύρο Τσιλιγγίρη. Δεν είναι στις προθέσεις μου. Όμως μια ερώτηση θα την κάνω για την ενημέρωση της κοινής γνώμης του νομού ως προς τις εξελίξεις, εάν υπάρχουν για την έκταση της πρώην Φωνής της Αμερικής.
Θυμάμαι πως ο βουλευτής είχε δεσμευτεί προσωπικά για το θέμα αυτό. Πως θα το «κυνηγήσει» και πως θα βρει μια λύση μαζί με τους αρμόδιους για την αξιοποίησή της.
Ερωτώ λοιπόν: Πού βρίσκεται η υπόθεση; Έχει προχωρήσει και πόσο; Υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις;
-Εν αναμονή λοιπόν των απαντήσεων εκ μέρους του βουλευτή.
Γ.Δ.


Κλίμα καρναβαλικό
Μπορεί κανονικό καρναβαλικό κλίμα να μην υπάρξει και φέτος όμως ο δήμος Ξάνθης θα κάνει όλες τις προσπάθειες ούτως ώστε στην πόλη να υπάρχει κλίμα καρναβαλικό.
Μουσικές, χρώματα, πανό, άρματα και παραστάσεις θα δίνουν ένα κλίμα γιορτινό. Ο διάκοσμος δηλαδή θα υπάρχει για ν’ αλλάξει η ψυχολογία των Ξανθιωτών, να γίνει εορταστική. Και μπορεί ο τίτλος φέτος να’ ναι «Στην Ξάνθη έρχεται πάντα το Καρναβάλι», όμως, δυστυχώς, φέτος είναι η τρίτη χρονιά που…δεν έρχεται.
Κι αυτό είναι άσχημο τόσο για τον θεσμό όσο και για την τοπική οικονομία.
Γ.Δ.


Ν’ αξιοποιηθούν σωστά
Ποσό 2,1 εκ.ευρώ θα διαθέσει η περιφέρεια ΑΜΘ για την τουριστική προβολή της.
Ήδη έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση και πρόκειται για πόρους του ΕΣΠΑ με σκοπό την στοχευμένη προσέλκυση επισκεπτών.
Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι δράσεις θα αφορούν τους άξονες φυσιολατρικού παραθαλάσσιου, πολιτιστικού, θρησκευτικού, γαστρονομικού τουρισμού και τουρισμού πόλεων.
Μία παρατήρηση μόνον για το θέμα γιατί είναι σοβαρό και διότι πρόκειται για μια ευκαιρία που θα πρέπει ν’αξιοποιηθεί σωστά για να έχει αποτέλεσμα.
Με δυο λόγια πρακτικά και καθαρά. Τα χρήματα ν’ αξιοποιηθούν σωστά για ν’αποδώσουν.
-Θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της υπόθεσης.
Γ.Δ.


Συζητήσεις για το άρθρο Σιμιτσή
Πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στο φύλλο του Σαββάτου 12 Φεβρουαρίου, δημοσιεύσαμε συνέντευξη του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης ΑΜΘ Κώστα Σιμιτσή για την αξιοποίηση των Καπναποθηκών σε Ξάνθη και Καβάλα.
Από τη δημοσίευση αυτή έχουμε δύο συμπεράσματα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.
Πρώτον, τόσο το δημοσίευμα στην εφημερίδα, όσο και η ηλεκτρονική ανάρτησή του στην ιστοσελίδα, προξένησαν το ενδιαφέρον σε ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό αναγνωστών.
Δεύτερο συμπέρασμα, τα όσα υποστηρίζει ο κ. Σιμιτσής συζητήθηκαν πάρα πολύ και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι ακόμη αποτελούν αφορμή για ανταλλαγή απόψεων, πράγμα που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για το θέμα των καπναποθηκών και το μέλλον αυτών, όπως και τις ευθύνες ιδιωτών και φορέων του δημοσίου.
Γ.Δ.


Πουλάνε άδειο μπακλαβά, άδεια τοστ και άδειες πίτες στην Τουρκία
Σοκάρει το πρωτοσέλιδο τουρκικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο δημοφιλή προϊόντα πωλούνται… λειψά, λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού και της ραγδαίας υποτίμησης της τουρκικής λίρας. “Όλα πια είναι άδεια”, είναι το πικρό σχόλιο της τουρκικής εφημερίδας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο άδειος μπακλαβάς πωλείται προς 19,90 λίρες (150 με 200 λίρες το κιλό κανονικά), ενώ τα άδεια τοστ 2 λίρες (με διπλό τυρί το τοστ κοστίζει 10 λίρες). Επίσης, πωλούνται και άδειες πίτες και… άδεια “γεμιστά κεφτεδάκια”.
Η εφημερίδα επίσης τονίζει πως και στα εστιατόρια οι μερίδες έχουν μικρύνει πάρα πολύ, ώστε οι επιχειρηματίες να συγκρατήσουν τις τιμές, οπότε χρειάζεσαι να φας 1,5 με 2 μερίδες για να χορτάσεις, με τις ελληνικές μερίδες να φαντάζουν πλέον τεράστιες…
Ο λαός του πεινάει και ο Ερντογάν αντί να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή επισιτιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα, συνεχίζει να παριστάνει τον ηγέτη υπερδύναμης. Αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στα νησιά κι επιδιώκει με απειλές να αναθεωρήσει διεθνείς συνθήκες, πιστεύοντας πως έτσι θα παραμείνει στην εξουσία.
Μάλλον αγνοεί την περίφημη ρήση του Κλίντον «πρόκειται για την οικονομία ηλίθιε»!


Έστω κι αργά να γίνει αυτό που πρέπει
Με ικανοποίηση πληροφορήθηκε η κοινωνία της Ξάνθης για την αξιοποίηση επιτέλους του κτιρίου Μουζαφέρ Μπέη στην οδό Μάρκου Μπότσαρη στην Παλιά Πόλη.
Η ιστορία του κτιρίου αυτού είναι παλιά. Ξεκίνησε η αγορά και η συντήρησή του επί Μιχάλη Στυλιανίδη. Διατέθηκαν αρκετά χρήματα γιατί το Κονάκι είχε ανάγκη ριζικής παρέμβασης μέσα, κυρίως, και έξω. Μετά την αποπεράτωσή του θα λειτουργούσε ως Μουσείο παιδικού παιγνιδιού και δράσεων παρεμφερών με το παιγνίδι, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ και το αρχοντικό κόσμημα της οθωμανικής περιόδου έμενε κλειστό με όλες τις αρνητικές συνέπειες στο κτίριο.
Γ.Δ.


Παιδικός Χώρος Πολιτισμού
Τώρα λοιπόν, μετά από χρόνια αδιαφορία για την τύχη του κτιρίου, η δημοτική αρχή, αποφάσισε να δρομολογήσει την λειτουργία του ως Παιδικός Χώρος Πολιτισμού.
Δρομολογείται λοιπόν ένα ποσό 1,2εκ. ευρώ για εξοπλισμό εσωτερικό, ένα φρεσκάρισμα του κτιρίου και φυσικά κατασκευής βιτρινών, αγορά παιγνιδιών, ψηφιακών και μη.
Γενικά, ο χώρος θ’ αποτελέσει το Κέντρο Παιδικού Πολιτισμού με συμμετοχή στα παλιά και νέα παιγνίδια σαν μια ιστορική αναδρομή.
Με την ευκαιρία, όσοι Ξανθιώτες διαθέτουν παλιά παιγνίδια που σήμερα δεν υπάρχουν πλέον, μπορούν, εάν το θελήσουν, να τα προσφέρουν όταν ο χώρος θα είναι έτοιμος.
Το΄χω ξαναγράψει. Η μοίρα του Τσέπελη είναι να ολοκληρώνει αυτός υποθέσεις που άλλοι τις άφησαν ανολοκλήρωτες.
Γ.Δ.


Τελευταία ευκαιρία
Γνωρίζω πως ο Έλληνας είναι συνήθως της τελευταίας στιγμής άνθρωπος. Τέλος πάντων, οφείλω να υπενθυμίσω προς εκείνους τους συμπολίτες που δεν έχουν απογραφεί ακόμη, πως προλαβαίνουν να το κάνουν. Η προθεσμία λήγει στις 21 Φεβρουαρίου και έχουν το δικαίωμα της επιλογής αυτής να γίνει ηλεκτρονικά, δια ζώσης ή τηλεφωνικά.
Το να πως τώρα πως η απογραφή πληθυσμού  και κατοικιών πως είναι υποχρεωτική, νομίζω πω το καταλαβαίνουν όλοι. Ως μία υποχρέωση ως προς το να γνωρίζουμε πόσα εκατομμύρια είμαστε στο κάτω- κάτω.
Γι’ αυτό, όσοι δεν απογράφηκαν έχουν μία τελευταία ευκαιρία.
Γ.Δ.


Ότι  θυμούνται καταγγέλλουν….
Το θερμό αντιπολιτευτικό κλίμα μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουμε στην Βουλή μεταφέρθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης στη συνεδρίαση της Τρίτης. Η κόντρα αντίστοιχα ήταν ανάμεσα στον αντιδήμαρχο Μανώλη Φανουράκη και στον επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη» Γιώργο Χατζηθεοδώρου.  Μήλον της έριδος η ΔΗΚΕΞ ένα θέμα που «ξέθαψε» και «σήκωσε» η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και το έφτασε δια του βουλευτή της Χ. Ζεϊμπέκ μέχρι την Βουλή. Η ανακίνηση του θέματος που αφορά μια δημοτική επιχείρηση που έχει εκκαθαριστεί και έχει παραληφθεί η εκκαθάριση από το δήμο, σε τι άλλο μπορεί να εξυπηρετεί από το να δημιουργεί ένα κλίμα δήθεν αδιαφάνειας και υπόνοιας κουκουλώματος σκανδάλων; Οι αναφορές για καρναβάλι των 900.000 ευρώ όταν πρόεδρος της ΔΕΑΞ τότε και μετέπειτα ΔΗΚΕΞ ήταν ο Μανώλης Φανουράκης, σε τι άλλο εξυπηρετεί όταν αυτό έγινε σε μια εποχή με διαφορετικά οικονομικά δεδομένα και σε κάθε περίπτωση με την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης; Είναι φανερό ότι η παράταξη Χατζηθεοδώρου και γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης προσπαθεί  να πολιτικοποιήσει και να πολώσει το κλίμα στο δημοτικό συμβούλιο με προφανείς λόγους. Να συντηρεί ένα κλίμα νοσηρότητας υιοθετώντας τακτικές Πολάκη. Είναι μέγα λάθος να προσπαθεί κάποιος να προσποριστεί πολιτικά οφέλη ρίχνοντας λάσπη χωρίς επί της ουσίας να έχει κάτι συγκεκριμένο να καταγγείλει.
Μ.Ξ.


Μια κόντρα ανούσια
Σ’ ότι αφορά την απάντηση – καταγγελία του Μανώλη Φανουράκη ήταν εμφανώς επηρεασμένη από το κλίμα που δημιουργήθηκε. Οι αναφορές στους …ζουρνάδες του Τσίπρα και στον Πολάκη έδωσαν μια πολιτική χροιά που δεν χρειάζεται καθώς φανερώνει ότι  χορεύει στο χορό του Χατζηθεοδώρου και του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε και η φράση «κάποιοι είναι πραγματικά για τα καρναβάλια». Υπερβολές σε όρια ύβρεως που ρίχνουν το επίπεδο. Αυτό που επί της ουσίας ήταν η απάντηση, ότι  δηλαδή η ΔΗΚΕΞ έχει κλείσει με την εκκαθάρισή της και ότι έχει γίνει η παραλαβή από  το δήμο, το είπε εξ αρχής και δεν χρειαζόταν τίποτε άλλο.  Αν αναρωτηθεί κανείς ποιος βγήκε κερδισμένος από αυτή την κόντρα η απάντηση είναι «κανείς». Μια κόντρα ανούσια που δεν ενδιαφέρει τον δημότη. Τον δημότη τον ενδιαφέρει να γίνονται έργα, να τελειώνουν έργα, να παίρνει ο δήμος προγράμματα και να τα υλοποιεί,  να είναι φιλικός απέναντί του, να διατηρεί την πόλη καθαρή, να μην ταλαιπωρείται στις συνδιαλλαγές μαζί του, ούτε να πληρώνει υπέρογκα δημοτικά τέλη,  να νοιάζεται για την βελτίωση της καθημερινότητάς του και  να έχει κοινωνικό πρόσωπο. Να υπάρχει ένας σχεδιασμός και ένα όραμα για το πως θέλουμε την πόλη μας.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…