Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πόσο μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ για ένα διαμέρισμα της Ξάνθης

Πόσο μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ για ένα διαμέρισμα της Ξάνθης

0

Μητσοτάκης: Νέα, μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% – 34% μειώθηκε συνολικά ο φόρος

Νέα, μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% ανακοίνωσε εχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υλοποιώντας δέσμευσή του για συνολική ελάφρυνση κατά 30% της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων. Εξειδικεύοντας  λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε πως οι πληρωμές του νέου μειωμένου ΕΝΦΙΑ θα γίνουν σε δέκα δόσεις.

 Η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Η κυβέρνηση προχωράει, σήμερα, σε μία νέα γενναία μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%.  Υπερκαλύπτει, έτσι, τη δέσμευσή της για συνολική ελάφρυνση κατά 30% της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Μια απόφαση δίκαιη για την κοινωνία και επωφελής για την οικονομία. Που σημαίνει ότι οι Έλληνες θα κληθούν να πληρώνουν, πλέον, κάθε χρόνο, 860.000.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2018. Και 350.000.000 λιγότερα, μόνο μέσα στο 2022.

Νιώθω την πολιορκία που δέχεται το μέσο εισόδημα από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις που προκαλεί όπως παντού στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και η Πολιτεία συνεχίζει να καλύπτει μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος. Επιμένει, όμως και στη σταθερή αποκλιμάκωση των φόρων και των εισφορών για να τονώσει το διαθέσιμο εισόδημα όλων των νοικοκυριών. Και, την 1η Μαΐου θέτει σε εφαρμογή και δεύτερη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Με το νέο πλαίσιο, 8 στους 10 συμπολίτες μας θα πληρώνουν ακόμα μικρότερο ΕΝΦΙΑ. Αρκετοί θα καταβάλουν το ίδιο ποσό. Ενώ, μία μικρή μειοψηφία, περίπου 6%, θα δει μια λελογισμένη επιβάρυνση. Είναι μία στοιχειώδης ανταπόδοση προς όλη την κοινωνία, καθώς η πραγματική αξία της περιουσίας σε ορισμένες περιοχές, έχει διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί.

Το πλήρες σχέδιό μας για την ακίνητη περιουσία θα παρουσιάσει σε λίγο ο Υπουργός Οικονομικών. Πυρήνας του, πάντως, είναι η αισθητή υποχώρηση του βασικού φόρου σε κτίσματα, ενώ στα οικόπεδα η μείωση φτάνει το 50%. Έτσι, το μεγαλύτερο όφελος προκύπτει για ιδιοκτησίες σε ζώνες μέσης και χαμηλότερης αξίας. Πρόκειται δηλαδή, για μία σαφή επιλογή υπέρ της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ελάφρυνση 30% θα έχουν, στο εξής, τα ακίνητα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ αντί των 60.000 ευρώ, που ίσχυε έως τώρα. Η κλιμάκωση του φόρου γίνεται δικαιότερη. Και σ’ αυτόν έχει ενσωματωθεί και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που παύει να υφίσταται. Ενώ, όπως είπα, η συνολική μείωση των επιβαρύνσεων για τους πολίτες ανέρχεται στα 350.000.000 ετησίως αντί των 70.000.000 που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Η νέα πρωτοβουλία εδράζεται στη συνεπή οικονομική πολιτική που ακολουθούμε και επιτρέπει ανάλογα πρόσθετα μέτρα ανακούφισης. Επιδρά συνδυαστικά με άλλες μόνιμες ρυθμίσεις, όπως οι μικρότεροι φορολογικοί συντελεστές, η αναστολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και ο μηδενισμός του φόρου στις γονικές παροχές. Αλλά και αθροιστικά, με έκτακτες παρεμβάσεις όπως το διπλό Εγγυημένο Εισόδημα του Δεκεμβρίου και τα αυξημένα επιδόματα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Είναι, ωστόσο, μία κίνηση ρεαλιστική, που δεν υπερβαίνει τα δημοσιονομικά όρια. Γιατί κάθε βήμα προς τα εμπρός πρέπει να γίνεται με τρόπο που δεν θα οδηγεί σε δύο βήματα προς τα πίσω. Έτσι η πατρίδα μας έμεινε όρθια και αναπτύχθηκε μέσα στη διετή κρίση. Έτσι θα αντιμετωπίσει, τώρα, και τις πρόσκαιρες παγκόσμιες αναταράξεις. Όρθια η χώρα, αλλά και όρθιοι οι πολίτες. Με τη δική μας στήριξη και τις δικές τους δυνάμεις».

Σε 10 δόσεις η πληρωμή του νέου μειωμένου ΕΝΦΙΑ

Σε μέχρι και δέκα δόσεις θα γίνονται οι πληρωμές του νέου μειωμένου ΕΝΦΙΑ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την παρουσίαση του νέου πλαισίου φορολογίας των ακινήτων, εξειδικεύοντας τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρόσθετη μόνιμη μεσοσταθμική μείωση κατά 13% του ΕΝΦΙΑ.

Η δομή του νέου φόρου αλλάζει όπως τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς προσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες, ενώ ο συμπληρωματικός φόρος ενσωματώνεται στον κύριο φόρο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, 8 στους 10 φορολογουμένους, ήτοι πάνω από 5 εκατομμύρια φορολογούμενοι που πληρώνουν φόρο ακινήτων, θα δουν μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, με τη μείωση αυτή υπερκαλύπτεται η προεκλογική δέσμευση για μείωση 30% στον ΕΝΦΙΑ, καθώς η  συνολική μείωση του φόρου σε σχέση με το 2018 είναι 34%. Ειδικότερα, τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν από φέτος 920 εκατ. ευρώ λιγότερα από το 2018. Η συνολική μείωση για τα φυσικά πρόσωπα από το 2018 φτάνει στο 34%.

Στους τέσσερις βασικούς στόχους που επιτυγχάνονται με τη μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ αναφέρθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας συγκεκριμένα:

Πρώτος στόχος: Η κυβέρνηση υπερκαλύπτει την προεκλογική δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα φυσικά πρόσωπα. Η συνολική μείωση μέχρι σήμερα ανέρχεται κατά 34% ή 920 εκατ. ευρώ λιγότερα από το 2018. Ο συνολικός βεβαιωμένος φόρος από το 2022 μειώνεται επιπλέον κατά 13% σε σχέση με το 2021, δηλαδή είναι μειωμένος κατά 860 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Από το 2022 το συνολικό βεβαιωμένο ποσό θα είναι 2,23 δισ. μειωμένο, δηλαδή, κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021.

Δεύτερος στόχος: Ο φόρος μειώνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Περίπου 5 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν από φέτος και μόνιμα ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Το 14% θα πληρώσει τον ίδιο φόρο πέρυσι. Περίπου το 6% θα δει αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Για τους μισούς από αυτούς η ετήσια αύξηση δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ και αυτή η αύξηση οφείλεται στην αύξηση της αξίας των ακινήτων τους.

Τρίτος στόχος: Ενισχύεται η κοινωνική δικαιοσύνη. Επεκτείνεται η έκπτωση 30% στα 100.000 ευρώ από 60.000 που ίσχυε σήμερα. Για 75.000 πρόσωπα αυξάνεται το ποσοστό της έκπτωσης. Αυξάνεται από το 20% στο 25% η έκπτωση για 100.000 έως 150.000 ευρώ. Επιπλέον 400.000 φορολογούμενοι θα ωφεληθούν. Μειώνονται ακόμα περισσότεροι οι συντελεστές φόρου οικοπέδων με το 91% να δει μείωση, μόλις το 2% να δει αύξηση. Η βεβαίωση επί του βασικού φόρου οικοπέδων μειώνεται μεσοσταθμικά κατά 50%. Δεν επέρχονται αλλαγές επί του συμπληρωματικού φόρου φυσικών προσώπων.

Τέταρτος στόχος: Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε περισσότερες δόσεις. Στόχος οι βεβαιώσεις μέχρι τέλος Απριλίου και οι πληρωμές θα γίνονται μέχρι και έως 10 δόσεις.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Βεσυρόπουλος έδωσε και συγκεκριμένα παραδείγματα για τις αλλαγές στο νέο ΕΝΦΙΑ και πως αυτός θα διαμορφωθεί:

Διαμέρισμα στην Ξάνθη, 1ου ορόφου 100 τ.μ., εικοσαετίας, με τιμή ζώνης αμετάβλητη στα 750 ευρώ, πλήρωσε φόρο το 2021 220,50 ευρώ, ενώ το 2022 θα πληρώσει φόρο 147 ευρώ, δηλαδή μειωμένο κατά 33,33%.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…