Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αυγενάκης: «Ο αθλητισμός είναι ζωή και όχι αρένα εγκληματιών!»

Αυγενάκης: «Ο αθλητισμός είναι ζωή και όχι αρένα εγκληματιών!»

0

118 περιστατικά οπαδικής βίας το 2021 – 72 αφορούν ποδόσφαιρο και μπάσκετ

«Για τους εγκληματίες ο δρόμος είναι ένας: σύλληψη, δίκη, τιμωρία». Με αυτή τη φράση τοποθετήθηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης για την δολοφονική επίθεση στον 19χρονο Άλκη στο Χαριλάου. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, κατά την συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, τόνισε πως ο αθλητισμός δεν είναι «αρένα εγκληματιών» και μάλιστα σημείωσε πως το 2021 καταγράφηκαν 118 περιπτώσεις οπαδικής βίας, εκ των οποίων οι 72 αφορούσαν περιστατικά από αγώνες ποδοσφαίρου ή μπάσκετ.

«Tα ξημερώματα της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη συνέβη ένα αποτρόπαιο περιστατικό: η εν ψυχρώ δολοφονία ενός νεαρού παιδιού, εξαιτίας -όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία- της ποδοσφαιρικής ομάδας που συμπαθούσε. Το ποδόσφαιρο, ο αθλητισμός, η κοινωνία μας θρηνεί για το θύμα, για τον Άλκη Καμπανό, που προσέξτε: δεν προκάλεσε κάποιον, δεν αναμίχθηκε σε οποιαδήποτε οπαδική διαφορά, δεν βρέθηκε καν εντός ή πέριξ ενός αθλητικού γεγονότος. Περπατούσε αμέριμνος με τους φίλους του!» ανέφερε αρχικά ο κ. Αυγενάκης.

«Ως Πολιτεία έχουμε κάνει σαφές -και έχουμε νομοθετήσει επ’ αυτού, αυστηροποιώντας το θεσμικό πλαίσιο- ότι καμία πράξη βίας δεν είναι ανεκτή και φυσικά δεν μένει ατιμώρητη. Ο αθλητισμός δεν παράγει βία. Ο αθλητισμός είναι ζωή και όχι αρένα εγκληματιών. Κι απορρίπτονται από την κοινωνία όσοι -εις το όνομα του αθλητισμού και των τάχα διαφορών- μπορεί να τον επικαλούνται προσχηματικά για να δικαιολογήσουν τα ειδεχθή ένστικτά τους και τις έκνομες πράξεις τους. Για όλους αυτούς υπάρχει μόνο ένας δρόμος: σύλληψη, δίκη, τιμωρία! Και είμαι βέβαιος ότι τόσο η Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο και η Δικαιοσύνη μας θα πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους και σ’ αυτή την αποτρόπαια ενέργεια, όπως πράττουν με συνέπεια για όλες τις αντίστοιχες» συμπλήρωσε.

Τα στοιχεία για την οπαδική βία

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε αριθμούς για τις περιπτώσεις οπαδικής βίας είτε σε γήπεδα, είτε σε «ραντεβού» οργανωμένων.

«Είναι αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ότι το 2021 σε όλη την Επικράτεια πραγματοποιήθηκαν 2.530 αθλητικές εκδηλώσεις και σημειώθηκαν 118 περιστατικά οπαδικής βίας. Τα 72 περιστατικά οπαδικής βίας έχουν να κάνουν με κάποιες από τις εν λόγω αθλητικές εκδηλώσεις (πχ μπάσκετ, ποδόσφαιρο κλπ), και σημειώθηκαν 30 συλλήψεις. Τα υπόλοιπα 46 βασίζονται σε οπαδικά κίνητρα» ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Ο αθλητισμός, το ξαναλέω, είναι χαρά. Είναι ζωή. Και απορρίπτει εκείνους που δεν έχουν θέση ανάμεσά του. Να εκφράσω ξανά τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Άλκη Καμπανού και να καλέσω όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν κάθε μορφή βίας, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Η βία δεν έχει χρώμα και οπαδικές αποχρώσεις και είναι καταδικαστέα από όλους μας».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λεύκιππος: Αγωνίζεται σήμερα με τον ΓΑΣ στην Κομοτηνή

Το πρόγραμμα και οι διαιτητές της 24ης αγωνιστικής Συνεχίζεται με την 24η αγωνιστική το πρ…