Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μια συζήτηση για τα intersex άτομα στην Ξάνθη

Μια συζήτηση για τα intersex άτομα στην Ξάνθη

0

Ζητήματα αποδοχής, ισότητας και αντιμετώπισης του αποκλεισμού και των στερεοτύπων τέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Πολύχρωμη Πολυπολιτισμική Ομπρέλα Ξάνθης και την Ιntersex Greece

Μια εκδήλωση γνωριμίας, διαλόγου και προβληματισμού. «Οι άνθρωποι γεννιούνται, δεν γίνονται intersex!», τόνισαν οι ομιλητές

Η Πολύχρωμη Πολυπολιτισμική Ομπρέλα Ξάνθης το απόγευμα της Παρασκευής,04/02, έκανε τη νέα αρχή της ενεργού παρουσίας της στην Ξάνθη, «αγκαλιάζοντας» μία εκδήλωση αυτοπαρουσίασης της ταυτότητας των intersex ατόμων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο καφέ Φίλοιστρον σε συνεργασία με την Ιntersex Greece. Προβάλλοντας ως σύνθημα «Οι άνθρωποι γεννιούνται, δεν γίνονται intersex!» οι ομιλητές μίλησαν για τις ιδιαιτερότητές τους και ανέλυσαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Τέλος, παρουσίασαν τα αιτήματά τους με απώτερη επιδίωξη το δικαίωμα γάμου και τεκνοθεσίας. Με λίγα λόγια, εξήγησαν μέσα από την δική τους οπτική την αίσθηση που τείνουν να τους μεταδώσουν οι γύρω τους, ότι δηλαδή είναι «προβληματικοί», ότι κάτι πήγε λάθος με αυτούς! Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση και προβληματισμός μέσα σε φιλικό και συνάμα διαλλακτικό κλίμα και δόθηκε μια ευκαιρία γνωριμίας, συζήτησης και καλλιέργειας της διάθεσης αποδοχής.

Πολύχρωμη Πολυπολιτισμική Ομπρέλα Ξάνθης: Ταυτότητα

Αρχικά, σε μία απόπειρα γνωριμίας με τους παρευρισκόμενους, μίλησαν για την ταυτότητά τους. Υπογράμμισαν: «Αποτελούμε μία άτυπη ομάδα που καταπιάνεται με ζητήματα φύλου, σώματος και σεξουαλικότητας. Κάποιοι/ες από εμάς στο παρελθόν δραστηριοποιηθήκαμε στην Πρωτοβουλία κατά της Ομοφοβίας Ξάνθης. Στην ομάδα μας είναι καλοδεχούμενοι/ες όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, αρκεί να στηρίζουν την ελευθερία των ατόμων, την ισοτιμία των δικαιωμάτων και την αυτοδιάθεση του σώματος.

Γιατί πολύχρωμη; Επειδή κάποια από τα μέλη είναι λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς, ίντερσεξ και το σύμβολο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είναι το ουράνιο τόξο.

Γιατί πολυπολιτισμική; Επειδή στην ομάδα συμμετέχουν άτομα με διαφορετική γλώσσα, καταγωγή και θρησκευτική ταυτότητα.

Γιατί ομπρέλα; Επειδή κάτω από την ομπρέλα χωρά η ποικιλομορφία των ανθρώπων, παρέχει προστασία και ασφάλεια από τις διακρίσεις και παράλληλα με λίγη φαντασία. Με τη  δύναμη της ομπρέλας μπορούμε να πετάμε και να ζούμε ελεύθερα.

Επιθυμούμε: Να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία της Ξάνθης για θέματα που αφορούν τα φύλα, το σώμα και τα σεξουαλικά μέσα από ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίων, μοίρασμα υλικού, ομιλίες για να ‘’σπάσουμε’’ τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. Να κάνουμε ορατή στην Ξάνθη την ΛΟΑΤΚΙ κουλτούρα μέσα από εκδηλώσεις για την τέχνη, με προβολές ταινιών, μουσικά αφιερώματα. Να αποτελέσουμε σημείο αναφοράς για τους γκέι, τις λεσβίες, τα αμφί, τρανς και ίντερσεξ άτομα στηρίζοντας την κοινωνικοποίηση και ψυχαγωγία μέσα από πάρτι, μουσικές εκδηλώσεις και καφέ ανοιχτών συναντήσεων της ομάδας. Με λίγα λόγια επιδιώκουμε να χτίσουμε σχέσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας με άλλες ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Κλίμα ευαισθητοποίησης σε θέματα διεμφυλικότητας από την Intersex-Greece

Έπειτα, ζητήματα διεμφυλικότητας έθιξαν εκπρόσωποι της Intersex-Greece. Δήλωσαν: «Ξεκίνησε ως συλλογικότητα και πρόσφατα έχουμε γίνει και επίσημα σύλλογος. Πανελλήνιος σύνδεσμος πια! Σκοποί μας είναι να παρέχουμε εξειδικευμένη υποστήριξη στα intersex άτομα και στις οικογένειές τους. Το intersex αφορά στα χαρακτηριστικά του φύλου. Συνεπώς, εργαζόμαστε για την  προβολή και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των intersex ατόμων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γενικότερα, θέλουμε να δημιουργήσουμε κλίμα ευαισθητοποίησης, έγκυρης ενημέρωσης και κοινωνικής συμπερίληψης για την intersex φυσιολογία ή αλλιώς για τη διεμφυλικότητα. Είναι μία φυσική κατάσταση ανθρώπων που θα πρέπει να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες και τις γυναίκες. Σήμερα αντιμετωπίζεται ως παθολογία! Προσωπικές μαρτυρίες αυτών των ατόμων μαρτυρούν πως αυτές  οι ιατρικές παρεμβάσεις είναι μη αναγκαίες. Διεκδίκηση  αποτελεί να απαγορευτούν με νόμο οι αισθητικές και οι μη ιατρικά αναγκαίες χειρουργικές επεμβάσεις. Θέλουμε οι φωνές μας να γίνουν όσο το δυνατό πιο δυνατές θεσμικά. Μερικοί μιλούν για διαταραχές ανάπτυξης φύλου ή διαφοροποιήσεις ανάπτυξης φύλου που είναι και πιο αποδεκτό».

Intersex άτομα στην οικογένεια και την κοινωνία

Όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση, πολλές φορές η οικογένεια κρατά κρυφή την ταυτότητα του intersex παιδιού ακόμα και από το ίδιο το παιδί. «Όλα αυτά στηρίζονται μόνο σε στερεοτυπική ακαδημαϊκή γνώση, η οποία είναι ελλιπής. Οι οικογένειες συχνά νιώθουν ενοχές, προσπαθούν να βρουν τι πήγε λάθος, ψάχνουν να ανακαλύψουν αν οι ίδιοι έχουν κάποιο ιατρικό ή κληρονομικό ζήτημα, αναζητούν ευθύνες. Κάποιες φορές, όταν διαδίδεται η intersex σωματικότητα του παιδιού, η οικογένεια επιλέγει να μετακομίσει για να μην στιγματιστεί. Αποτελεί το οικογενειακό πρόβλημα που βασανίζει μια οικογένεια ενός inter-sex παιδιού», αναφέρθηκε.

Ακόμη, όπως επεξηγήθηκε: «η κοινωνία είναι οργανωμένη με βάση το δυϊστικό μοντέλο του φύλου. Ιδίως στο σχολείο ο έμφυλος διαχωρισμός αναπαράγεται και κυριαρχεί. Φαντάζει, δηλαδή σα μία παραφωνία, ένα λάθος της φύσης. Αναπαράγεται η άγνοια μαζί με την φοβία προς την intersex σωματικότητα. Στα μίντια έχει επικρατήσει ο όρος ερμαφρόδιτος. Επιπροσθέτως, αρκετά intersex άτομα έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και θεωρούν πως κουβαλούν μία κατάρα. Προτιμούν να ζουν με ένα μεγάλο μυστικό που τους βασανίζει, κρύβουν την intersex ταυτότητά τους. Σε μερικούς  το μετατραυματικό στρες οδηγεί σε αυτοκτονίες και εξαρτήσεις. Η υπογονεϊκότητα τους, τους κάνει να νιώθουν αποκλεισμό από την intersex γονεϊκότητα και τους δημιουργεί αίσθημα αδικίας και ματαίωσης. Ερωτική μοναξιά επιλέγουν προκειμένου να αποφύγει το τείχος προκαταλήψεων. Δυσκολεύονται να βρουν φίλους. Πολλές φορές η αποκάλυψη της intersex ταυτότητας του παιδιού στον χώρο του σχολείου μπορεί να τροφοδοτήσει μία σειρά πειραγμάτων και να οδηγήσει αναπόφευκτα  σε σχολικό εκφοβισμό με κύρια γνωρίσματα : κακοποίηση, ψυχολογικά τραύματα, ακαδημαϊκά  ελλείμματα που  το δυσχεραίνουν  αργότερα την απόπειρα ομαλής ένταξης στην αγορά εργασίας.

Διεκδίκηση για αποδοχή και σεβασμό των δικαιωμάτων

Με αφορμή την εκδήλωση δόθηκε η ευκαιρία να εκφραστούν για μια ακόμη φορά τα αιτήματα των intersex ατόμων. Συγκεκριμένα διεκδικούν:

1.Να διαλέγει μόνο του ένα intersex άτομο τη σωματικότητα του φύλου του

2.Το δικαίωμα στη σωματική ακεραιότητα και την αυτοδιάθεση του σώματος

3.Νομική αναγνώριση από το κράτος

4.Δικαίωμα γάμου και τεκνοθεσία

 

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσκολίες προσβασιμότητας στο Εσπερινό ΓΕΛ Ξάνθης λόγω έργων

Μαθητές και εκπαιδευτικοί με αναπηρία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην είσοδο του σχο…