Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κώστας Σιμιτσής: «Δεν μπορούμε 50 καπναποθήκες να τις κάνουμε ξενοδοχεία ή μουσεία, πρέπει να τις μετατρέψουμε για παραγωγικές δραστηριότητες»

Κώστας Σιμιτσής: «Δεν μπορούμε 50 καπναποθήκες να τις κάνουμε ξενοδοχεία ή μουσεία, πρέπει να τις μετατρέψουμε για παραγωγικές δραστηριότητες»

0

Προτάσεις του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης ΑΜΘ για την αξιοποίηση των καπναποθηκών σε Καβάλα και Ξάνθη

 Αναδημοσιεύουμε την συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha Radio πρόσφατα ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ΑΜΘ Κωστής Σιμιτσής, πρώην δήμαρχος Καβάλας.

Κρίναμε επίκαιρη την δημοσίευση των απόψεών του διότι αναφέρεται σ’ αυτήν στο θέμα των Καπναποθηκών που υπάρχουν στην Καβάλα, όπως και στην Ξάνθη βέβαια, και τα λεγόμενά του μας ενδιαφέρουν και μας ως Ξάνθη για το τι πρέπει να γίνει με τις υπάρχουσες καπναποθήκες Ξάνθης μετά την πρόσφατη καταστροφή μίας εξ’ αυτών από φωτιά.

 Η συνέντευξη

Το κράτος οφείλει να φανεί ανοιχτόμυαλο και να βοηθήσει να βρεθούν λύσεις στο ζήτημα της αξιοποίησης των καπναποθηκών της Καβάλας, τόνισε σε συνέντευξη του στον Alpha Radio ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ΑΜΘ Κωστής Σιμιτσής. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο οξύτατο πλέον πρόβλημα με τις καπναποθήκες, το καθεστώς «διατηρητέες» που δυσκολεύει την αξιοποίηση τους, αλλά «έριξε» και κάποιες ιδέες για το πώς θα μπορούσαν να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες τους, ώστε κάποιες από αυτές που δε μπορούν να αναδειχθούν, να κατεδαφιστούν και στη θέση τους να δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι πρασίνου.

Υπήρχε και συνεχίζεται ο διάλογος για το μέλλον τους

«Το πρόβλημα και η ευκαιρία είναι πάρα πολύ έντονο στη δική μας πόλη, για το τι μπορούμε να κάνουμε για να αξιοποιήσουμε ένα σημαντικό κομμάτι, όχι μονάχα της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς ή της ιστορίας μας, αλλά και ένα σημαντικό κτιριακό απόθεμα της πόλης μας, τις καπναποθήκες. Ο δημόσιος διάλογος έχει ήδη ξεκινήσει και βεβαίως υπήρχε και πριν από αυτή την καταστροφική πυρκαγιά στην Ξάνθη, όπου μία από τις ωραίες καπναποθήκες της κάηκε ολοσχερώς στο εσωτερικό της και ενδεχομένως τώρα να έχει και προβλήματα στατικότητας στους τοίχους που απέμειναν όρθιοι. Μία καπναποθήκη που ανήκει σε Καβαλιώτικη επιχείρηση. Κρατούσαν λοιπόν τη φλόγα του διαλόγου αναμμένη το Ίδρυμα Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας του Καπνού, τόσο ο Μιχάλης Σαχσαμάνογλου, όσο και ο ιδρυτής του, Γιάννης Βύζικας, τόσο με ξεχωριστά άρθρα, όσο και με προτάσεις που μας έχουν σταλεί και επίσημα και έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο. Υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός , ο οποίος είναι βέβαια καιρός να περάσει πλέον σε ολόκληρη την κοινωνία. Πρέπει πλέον αυτό το θέμα να γίνει θέμα ολόκληρης της κοινωνίας».

Ήταν πολύ βολική το 1970-80 η κήρυξη τους ως διατηρητέων

«Τη σύσκεψη φορέων για το θέμα ήδη έχει ενημερώσει ο δήμαρχος ότι θα την συγκαλέσει, θα την οργανώσει ο ίδιος και όπου βέβαια το ζητούμενο δεν θα είναι να πάμε και να αρχίσουμε ο ένας να κατηγορεί τον άλλον τι έκανε και δεν έκανε. Το ζητούμενο είναι να βάλουμε μπροστά επιτέλους ένα σχέδιο για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν όλες αυτές οι καπναποθήκες που είναι πολλές στην Καβάλα.

Εγώ, με το άρθρο μου, απάντησα στο εξίσου  του συνεργάτη της Καθημερι- νής του κ. Νίκου Βατοπούλου ο οποίος εξέφρασε έναν πόνο, όταν κάηκε η καπναποθήκη και δήλωσε ότι υπάρχει μία αμηχανία σε όλους μας και στο δημόσιο και στους ιδιώτες που είναι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, υπάρχει αμηχανία για το τι μπορεί να γίνει με τις καπναποθήκες και το τι θα τις κάνουμε. Ήταν πολύ βολική το 1970-80 η κήρυξη τους ως διατηρητέων και έξω και μέσα, δηλαδή και το εξωτερικό τους περίβλημα, αλλά και το εσωτερικό τους που είναι ξύλινο. Παράλληλα, όμως, ήταν και ένας βραχνάς και εμπόδιο, γιατί εμπόδισε την αξιοποίηση των κτιρίων, δε μπορείς εύκολα να μετατρέψεις σε σπίτια ή σε γραφεία αυτούς τους χώρους που είναι βιομηχανικοί. Είναι χαμηλοτάβανα κτίρια και δε μπορείς να τα μετατρέψεις σε γραφεία ή σε ξενοδοχεία».

Οι ιδέες για το μέλλον

«Ας μη βλέπουμε το πολύ καλό παράδειγμα του Hydrama, το ξενοδοχείο δηλαδή που έγινε στη Δράμα, ένα καταπληκτικό ξενοδοχείο, μία καταπληκτική ανακαίνιση, αλλά εκεί ταίριαζαν, εδώ δεν ταιριάζουν. Εκεί ήταν μία ιδιαίτερη καπναποθήκη σε μία όμορφη τοποθεσία στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, δεν μπορούμε όλες τις καπναποθήκες, που είναι 50 περίπου να τις κάνουμε ξενοδοχεία, δε μπορούμε όλες να τις κάνουμε μουσεία ή χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Πρέπει να τις κάνουμε παραγωγικές δραστηριότητες, είναι καιρός να βάλουμε πια το χέρι στην καρδιά και να αναρωτηθούμε, είναι απαραίτητο να διατηρηθούν όλες οι καπναποθήκες και οι 50; Έχουμε καπναποθήκες που σήμερα πνίγονται ανάμεσα σε πολυκατοικίες, ακόμα και αν τις μετατρέψουμε σε μουσείο ή σε κάτι άλλο, δε θα μπορούσε να αναδειχθεί η ομορφιά τους. Άρα, λοιπά μήπως αυτή η καπναποθήκη θα έπρεπε να κατεδαφιστεί αφού καταγραφεί ως ιστορικό μνημείο να υπάρχει στα αρχεία μας η ύπαρξη της και μετά να μετατραπεί σε ένα μικρό χώρο πρασίνου που θα δώσει και μια ανάσα στο κέντρο της πόλης μας;

Γιατί σωστά επισημαίνει κάποιος συνεργάτης σας στην εφημερίδα, ότι ναι μεν η πόλη μας θεωρείται ότι είναι η δεύτερη σε πράσινο μετά την Καλαμάτα, αν προσέξετε όμως τη φωτογραφία της Καλαμάτας, όλο το κέντρο της είναι δεντροφυτεμένο, ενώ στην Καβάλα έχουμε το περιαστικό δάσος και τα δύο μικρά αλσύλλια και αυτό μας σώζει, μας ανεβάζει το μέσο όρο, ενώ στην πραγματικότητα όλες οι γειτονιές δεν έχουν δέντρα, μόνο μπετόν. Η ιδέα μου είναι κάποιες να κατεδαφιστούν, να μη χτιστούν, οι ιδιοκτήτες τους να πάρουν σε αντάλλαγμα κάποια οικόπεδα από την τράπεζα γης που υπάρχει στο Περιγιάλι. Επίσης υπάρχει ένα τεράστιο οικοπεδικό απόθεμα στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Καβάλας που είναι δυτικά της ΔΕΠΟΣ, Εκεί εν πάση περιπτώσει, έσπευσε το Δασαρχείο, μόλις διαλύθηκε και τέθηκε σε εκκαθάριση η ΔΕΠΟΣ και ανακλήθηκε η παραχώρηση εκείνου του τεράστιου οικοπέδου από το Υπουργείο Γεωργίας, να κηρύξει την περιοχή αναδασωτέα που ελέγχεται νομικά η απόφαση αυτή.

Ούτως ή άλλως, στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Καβάλας προβλέπεται εκείνη η περιοχή ως μία περιοχή επέκτασης. Θα μπορούσε λοιπόν αυτό το μικρόψυχο τσιγκούνικο κράτος όπως την έκανε και εισέπραττε τα χρήματα για να χρηματοδοτεί άλλες δράσεις εκτός της Καβάλας, να δώσει στους ιδιοκτήτες των καπναποθηκών γη, ώστε να μεταφέρουν εκεί τον οικοδομικό συντελεστή τους και να δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια με τις καπναποθήκες τους, πως μπορούν να αναστηλωθούν, να ανακαινιστούν και να αποδοθούν σε χρήσεις σύγχρονες χωρίς τις δεσμεύσεις ότι είναι διατηρητέες όλες και στο εσωτερικό τους».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…