Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στοχευμένες ενέργειες για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Δόμησης Ξάνθης

Στοχευμένες ενέργειες για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Δόμησης Ξάνθης

0

Σύσκεψη του αντιδημάρχου Ι. Ζερενίδη με τον αντιπρόεδρο του ΤΕΕ Θράκης Β Ασημίδη και Μηχανικούς με ζητούμενο την ενίσχυση και την βελτίωση της λειτουργίας της

 

Σε εκκρεμότητα πάνω από 20 άδειες για τα εκτός σχεδίου –Οι  καθυστερήσεις φέρνουν αγανάκτηση

 

 

Την επιτακτική ανάγκη για επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ξάνθης,  αναγνώρισαν τόσο ο  αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Ζερενίδης όσο και ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ – Θράκης κ. Βασίλης Ασημίδης, ως επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου των Υπηρεσιών Δόμησης των δήμων της Θράκης που έχει συστήσει το ΤΕΕ στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου. Υπό το πρίσμα αυτό εξετάστηκαν τρόποι που θα συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί στην υπηρεσία Δόμησης της Ξάνθης, με στόχο την ενίσχυση και την καλύτερη οργάνωσή της, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη και η αποτελεσματικότερη  λειτουργία της. Αυτό αποτέλεσε το αντικείμενο της σύσκεψης που είχαν την Παρασκευή  το μεσημέρι οι δύο προαναφερόμενοι καθώς και οι μηχανικοί κ. Τερζόγλου  και  κ. Σεργκενλίδης.

????????????????????????????????????

Σύσκεψη για την καλύτερη λειτουργία της Πολεοδομίας Ξάνθης – Ζητούμενο η ενίσχυση και η βελτίωση της λειτουργίας της

Αρχικά διαπιστώθηκε η συν αντίληψη του προβλήματος που έχει αποδέκτες τόσο τους μηχανικούς όσο και του δημότες, όσο και η συνέργεια για λύσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Ασημίδης στο «Ε»: «Στην παρούσα δημοτική αρχή έχουμε βρει «ευήκοα ώτα» στις παρεμβάσεις που κάναμε ως επιτροπή από το Φθινόπωρο του 2020. Έτσι το πρώτο βήμα έγινε από τα τέλη του 2020 έγιναν κάποιες διορθωτικές κινήσεις και είχαμε ένα ξεμπλοκάρισμα στον ρυθμό έκδοσης αδειών. Επίσης είχαμε ένα καλό βηματισμό μέσα στο 2021. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι το τελευταίο χρόνο με την αλλαγή της νομοθεσίας η κάθε περίπτωση έχει την μοναδικότητά της και ακόμη κι αυτό δημιουργεί επιπλέον καθυστερήσεις. Με τον κ. Ζερενίδη είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και  εποικοδομητική συνάντηση. Εκθέσαμε όλες τις διαμαρτίες και την αγανάκτηση των ιδιωτών που είμαστε αποδέκτες ως μηχανικοί από τα προβλήματα που τους δημιουργεί η καθυστέρηση στην έκδοση αδειών και ο ίδιος ήταν γνώστης και συμμερίστηκε την άποψή μας. Επί του πρακτέου αυτό που αναζητάμε είναι λύσεις και διορθωτικές κινήσεις για την βελτίωση της λειτουργίας της υπηρεσίας Δόμησης. Επί αυτού θέσαμε κάποιες προτάσεις που στοχεύουν στην ενίσχυσή της με νέο προσωπικό αλλά και στον καταμερισμό των εργασιών των υπάλληλων με τέτοιο τρόπο ώστε να βελτιωθεί σε επίπεδο οργάνωσης».

Σε εκκρεμότητα πάνω από 20 άδειες για τα εκτός σχεδίου –Οι  καθυστερήσεις φέρνουν αγανάκτηση

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ασημίδης η αναγκαιότητα για άμεση αναβάθμιση της Υπηρεσίας Δόμησης υπαγορεύεται και από το νέο καθεστώς που εισάγει ο νόμος 4759 που αφορά την εκτός σχεδίου Δόμηση  καθώς το 2022 είναι ο τελευταίος χρόνο που κάποιος ιδιώτης μπορεί να κατοχυρώσει την κατά παρέκκλιση άρτιο σε ακίνητο του εκτός σχεδίου και ως εκ τούτου έχει αυξηθεί άρδην και αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο η έκδοση αδειών μέσα στο έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν σε εκκρεμότητα πάνω από 20 άδειες για εκτός σχεδίου και αναμένεται ραγδαία αύξηση το επόμενο διάστημα. Αυτό βέβαια είναι ένας επιπρόσθετος φόρτος εργασίας στην Υπηρεσία. Επίσης υπάρχει και ένας ακόμη παράγοντας που επιτάσσει την ενίσχυση της υπηρεσίας Δόμησης. Αφορά τις επενδύσεις που προτίθενται να κάνουν βιοτεχνίες και ζητούν άδειες για να ενταχθούν σε πρόγραμμα όπως το ΕΣΠΑ ή τον αναπτυξιακό που έχουν ορισμένα χρονοδιαγράμματα.

Μετακινήσεις δύο μηχανικών – Εξετάζονται τρόποι περαιτέρω στελέχωσης

Μιλώντας ο κ. Ζερενίδης στο «Ε» συμμερίστηκε την άποψη για άμεση ενίσχυση της υπηρεσίας: «Είχαμε την συνταξιοδότηση του κ. Νικολόπουλου που άφησε ένα κενό στην υπηρεσία. Είμαστε σε διαδικασία μετακίνησης 2 μηχανικών. Στο Τμήμα έκδοσης οικοδομικών αδειών αυτή την στιγμή έχει 4 υπάλληλους. Πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε την Υπηρεσία Δόμησης περισσότερο για να μπορέσει να ανταποκριθεί και στον αυξημένο φόρτο εργασίας που θα αντιμετωπίσει λόγω της αλλαγής του νόμου για την εκτός σχεδίου δόμηση αλλά και να ομαλοποιήσουμε εν γένει την λειτουργία και να μειώσουμε τους χρόνους έκδοσης αδειών ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες».

Πως μπορεί να βοηθήσει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός;

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ασημίδης ως μέλος της Διοικούσας του ΤΕΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία να εξετάσει το ενδεχόμενο ο δήμος να στελεχώσει την υπηρεσία και με μηχανικούς διά μέσου των Αναπτυξιακών Οργανισμών. Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Ξάνθης έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να ιδρύσει Αναπτυξιακό Οργανισμό στον οποίο θα συμμετέχουν οι δήμοι Αβδήρων και Μύκης ενώ όπως είχε ανακοινωθεί ο δήμος Τοπείρου θα είναι στον ίδιο Οργανισμό με τον δήμο Νέστου. Πρόκειται για έναν  Οργανισμό που θα έχει ευελιξία και θα λειτουργεί υποβοηθητικά στους δήμους, ωστόσο στον δήμο Ξάνθης αυτό ακόμη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο αντίθετα με τον γειτονικό δήμο Κομοτηνής που έχει ήδη εν λειτουργία Αναπτυξιακό Οργανισμό. Λόγω δε της ανάγκης για άμεσες κινήσεις στην Υπηρεσία Δόμησης εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κομοτηνής. Ένα ενδεχόμενο ωστόσο που όπως είπε ο κ. Ζερενίδης είναι σε πρώιμο στάδιο.

Το δια ταύτα της συνάντησης ο κ. Ασημίδης το περιέγραψε ως εξής: “Υπάρχει ικανοποίηση γιατί έχουμε μια αχτίδα φωτός να μπορέσουμε να ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα στους πολίτες. Αναμένουμε αποτελέσματα το επόμενο διάστημα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Ζερενίδης , ο κ. Τερζόγλου, δεξιά είναι ο κ. Ασημίδης Βασίλειος, Μέλος της Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε. Θράκης και δεξιά είναι ο κ. Σεργκενλίδης
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…