Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Φως» για φωτοβολταϊκά στους αγρότες με 70% επιδότηση από τον αναπτυξιακό

«Φως» για φωτοβολταϊκά στους αγρότες με 70% επιδότηση από τον αναπτυξιακό

0

Τι ισχύει για Ξάνθη  – Φορολογικές απαλλαγές στις ορεινές περιοχές και ορεινή Ξάνθη

 

Πρόεδρος Αγροτών Ξάνθης, Κ. Δαλάτσης: «Καλά τα φωτοβολταϊκά αλλά λεφτά …δεν υπάρχουν»!

 

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των αγροτών του νομού  μας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα χωράφια τους. Είδαν …φως από το αυξημένο ποσοστό επιδότησης που παρέχει ο αναπτυξιακό νόμος, καλύπτοντας το 70% της δαπάνης του επενδυτικού σχεδίου. Ωστόσο το υπολειπόμενο 30% για το ελάχιστο ύψος σχεδίου στις 100.000 ευρώ είναι 30.000 ευρώ και δεν είναι αμελητέο ειδικά στις παρούσες συνθήκες και ως γνωστόν η στρόφιγγα των δανείων στις τράπεζες έχει κλείσει προ πολλού και ακόμη δεν έχει ανοίξει.

Βλέπουν «φως» οι αγρότες από τον αναπτυξιακό νόμο για επιδότηση έως και 70% στα φωτοβολταϊκά

Όπως ανακοινώθηκε αναμένεται να βγουν στον αέρα οι σχετικές προκηρύξεις, αλλά και η σχετική υπουργική απόφαση από το ΥΠΑΑΤ που θα εξειδικεύει τους όρους ενισχύσεων στον πρωτογενή τοµέα (π.χ επιλεξιµότητα τρακτέρ κλπ). Προς το παρόν, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόµενοι είναι πως θα πρέπει το επενδυτικό τους σχέδιο να είναι το ελάχιστο 100.000 ευρώ και έως 200.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για ατομική µικρή αγροτική επιχείρηση (λιγότερο από 10 εκατ. ευρώ τζίρο και λιγότερους από 50 απασχολούµενους).

Για τα συλλογικά σχήµατα το ελάχιστο ποσό επένδυσης πέφτει στα 50.000 ευρώ. Αναλυτικότερα το ελάχιστο ποσό επένδυσης προσδιορίζεται σε: 1 εκατ. ευρώ για µεγάλες επιχειρήσεις, 500.000 ευρώ για µεσαίες επιχειρήσεις, 250.000 ευρώ για µικρές επιχειρήσεις, 100.000 ευρώ για πολύ µικρές επιχειρήσεις και 50.000 ευρώ για συλλογικά σχήµατα.

Τι ισχύει για Ξάνθη

Τα ποσοστά ενίσχυσης που αφορούν την Αν. Μακεδονία & Θράκη, είναι: 70% για µικρές επιχειρήσεις, 60% για µεσαίες και 50% για τις µεγάλες

Το κίνητρο της επιχορήγησης χορηγείται στο ογδόντα τοις εκατό (80%) του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. ∆ηλαδή, µία αγροτική επιχείρηση στη Ξάνθη για ένα σχέδιο 100.000 ευρώ θα επιδοτηθεί µε το 80% του 70%, δηλαδή 56.000 ευρώ. Το 100% του ποσοστού επιδότησης του χάρτη λαµβάνουν µόνο σε επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται στις ακόλουθες περιοχές:

Φορολογικές απαλλαγές στις ορεινές περιοχές και ορεινή Ξάνθη

Ο αναπτυξιακός νόμος δίνει περισσότερα κίνητρα όπως φορολογικές απαλλαγές σε  περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση έως 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα και νησιά µε πληθυσμό µικρότερο των 3.100 κατοίκων καθώς επίσης και σε Βιοµηχανικές και Επιχειρηµατικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.), (συμπεριλαμβανομένου της ΒΙΠΕ Ξάνθης, Επιχειρηµατικά Πάρκα (Ε.Π.) κ.α.

Τα επενδυτικά σχέδια µπορούν επίσης να ενισχύονται µε τα κίνητρα της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηµατοδοτικής µίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δηµιουργούµενης απασχόλησης.

Κ. Δαλάτσης: «Καλά τα φωτοβολταϊκά αλλά λεφτά …δεν υπάρχουν»!

Το ενδιαφέρον των αγροτών της Ξάνθης για την ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο επιβεβαιώνει ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης. Ωστόσο εκφράζει τον προβληματισμό του: «Σίγουρα η επιδότηση είναι καλή αλλά και αυτό που πρέπει να καλυφθεί από ίδια κεφάλαια είναι σημαντικό ποσό και δυσεύρετο αυτές τις εποχές. Πόσοι μπορούν να διαθέσουν 30.000 ευρώ, είναι ένα ζητούμενο, ιδιαίτερα αυτή την εποχή με την τόσο μεγάλη ακρίβεια και τα προβλήματα που έχουν διογκωθεί στον πρωτογενή τομέα. Οι τράπεζες δεν μας στηρίζουνε με δάνεια και ο αγροτικός κόσμος έχει πρόβλημα να καλλιεργήσει. Γι αυτό κάνουμε τις κινητοποιήσεις».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τέσσερις προσλήψεις οδηγών στον δήμο Ξάνθης

ΑΣΕΠ: 342 μόνιμες προσλήψεις οδηγών στους δήμους   Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών α…