Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Έρχεται έκτακτο επίδομα κατά της ακρίβειας πριν το Πάσχα

Έρχεται έκτακτο επίδομα κατά της ακρίβειας πριν το Πάσχα

0

Σταϊκούρας: Ο προϋπολογισμός θα κρίνει

Yπό την πίεση της ακρίβειας που εξαερώνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος πριν από το Πάσχα στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά: χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό.

Στο θέμα τοποθετήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε τηλεοπτική του εμφάνιση, παραδεχόμενος πως «Ο πληθωρισμός πλήττει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και επηρεάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ό,τι και να κάνουμε δε μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τα προβλήματα που έχουν και θα έχουν το επόμενο διάστημα τα νοικοκυριά», ενώ προσέθεσε ότι «ο προϋπολογισμός θα κρίνει αν θα βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά με δώρο Πάσχα».

Ο υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει πληθωρισμό στο 3%, που είναι από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη. «Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα είναι παροδικό, αλλά κρατάει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και έχει μεγαλύτερη ένταση», ανέφερε και επεσήμανε ότι ισχύει ακόμα η εκτίμηση για αποκλιμάκωση το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Επίσης, είπε ότι αν το πρόβλημα εξακολουθήσει και το δεύτερο εξάμηνο θα είναι ηπιότερο.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί εφόσον υπάρξει σαφής εικόνα για τη διαμόρφωση των εσόδων του Φεβρουαρίου και ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ του 2021, που θα δείξει τα δημοσιονομικά περιθώρια για μεγαλύτερη ευελιξία. Επίσης στην κυβέρνηση θα περιμένουν να ξεκαθαρίσει και η κατάσταση στην Ουκρανία. Αν και τα έσοδα του Ιανουαρίου φρέναραν λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» και της πανδημίας, για τον Φεβρουάριο τα νέα είναι ενθαρρυντικά, καθώς μέχρι στιγμής εμφανίζονται να είναι 500 εκατομμύρια ευρώ άνω του στόχου. Ακόμα ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2021 που όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι κινήθηκε σε επίπεδα πάνω από 8% αλλά και το χαμηλότερο συγκριτικά με το στόχο κατά 2 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα το 2021 δείχνουν να προσφέρουν στο οικονομικό επιτελείο μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για στήριξη των νοικοκυριών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…