Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εφορία: Αντίστροφη μέτρηση για 8 φορο-εκκρεμότητες του Φεβρουαρίου

Εφορία: Αντίστροφη μέτρηση για 8 φορο-εκκρεμότητες του Φεβρουαρίου

0

Ποιες προθεσμίες λήγουν σήμερα

Γεμάτες με φορολογικές υποχρεώσεις και πληρωμές είναι για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι τελευταίες 13 ημέρες του Φεβρουαρίου. Η κλεψύδρα αδειάζει για όσους δεν έχουν υποβάλει αίτηση για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης, για τους συνταξιούχους που δεν έχουν πληρώσει το φόρο εισοδήματος που προέκυψε για τα αναδρομικά ποσά, για τους κατόχους οχημάτων που δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας αλλά και τους πληττόμενους από την πανδημία οφειλέτες που θέλουν να εξοφλήσουν τα κορονοχρέη σε έως 72 δόσεις.

Οι βασικές φορολογικές υποχρεώσεις και πληρωμές που θα πρέπει να τακτοποιηθούν καθώς εκπνέουν είναι οι εξής:

  1. Επίδομα θέρμανσης: Η δεύτερη ευκαιρία που έχουν τα νοικοκυριά για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης των 100-750 ευρώ εκπνέει σήμερα Τρίτη. Όσοι έχασαν την αρχική προθεσμία έχουν προθεσμία μέχρι σήμερα να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα myΘέρμανση. Τα νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα δουν στο τραπεζικό λογαριασμό τους το επίδομα θέρμανσης που δικαιούνται προς το τέλος το μήνα.
  2. Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι συνταξιούχοι θα πρέπει μέχρι σήμερα Τρίτη να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος για τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν το 2020 και υπέβαλλαν τροποποιητική δήλωση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για την οποία η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδόθηκε πριν τη Πρωτοχρονιά. Εναλλακτικά οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή που προκύπτει για τα αναδρομικά σε έως 48 έντοκες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση.
  3. Τέλη κυκλοφορίας: Η 28η Φεβρουαρίου 2022 είναι η τελευταία ημέρα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2022 για τους κατόχους οχημάτων που δεν έχουν τακτοποιήσει μέχρι στιγμής τη συγκεκριμένη υποχρέωση. Όσοι «χάσουν» την ημερομηνία, τους περιμένει πρόστιμο που ανέρχεται στο διπλάσιο των τελών κυκλοφορίας.
  4. Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων: Οι φορολογούμενοι που θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ή τα τεκμήρια διαβίωσης ή και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης έχουν προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δήλωση ακινησίας του οχήματός τους μέσω της πλατφόρμας myCar.
  5. Ρύθμιση 36-72 δόσεων: Αν και η αγορά εξακολουθεί να ζητάει παράταση, την τελευταία ημέρα του μήνα λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου της ρύθμισης για τα χρέη της πανδημίας. Η ρύθμιση προβλέπει την εξόφληση των οφειλών που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 σε 36 άτοκες δόσεις ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.
  6. Φόρος εισοδήματος: Στις 28 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της 8ης και τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2021.
  7. ΕΝΦΙΑ: Μέχρι το τέλος του μήνα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν την 6η και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ έτους 2021. Μέχρι τότε, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν φέτος όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία.
  8. Τροποποιητικές δηλώσεις: Η 28η Φεβρουαρίου είναι η τελευταία ημέρα για την υποβολή:

–  Τροποποιητικών δηλώσεων  με αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2021.

– Δηλώσεων φορολογικού έτους 2020 από κληρονόμους.

– Δηλώσεων με αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή.

– Τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αναδρομικά αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ.

– Δηλώσεων που περιλαμβάνουν ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές προηγούμενων ετών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πιθανή νέα παράταση στην πληρωμή της Α’ δόσης Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται …