Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Αποκαλυπτήρια μνημείου για τους Εβραίους της Ξάνθης: Nα μείνει ανεξίτηλη η εβραϊκή μνήμη της πόλης

Αποκαλυπτήρια μνημείου για τους Εβραίους της Ξάνθης: Nα μείνει ανεξίτηλη η εβραϊκή μνήμη της πόλης

1

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή το πρωί της Κυριακής στην Πλατεία Ελευθερίας

Παρούσα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Τίμησαν τη μνήμη των αδικοχαμένων Εβραίων της Ξάνθης, τοπικές αρχές και εκπρόσωποι της Ισραηλιτικής Κοινότητας

 

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου η Τελετή Αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Ελευθερίας της Ξάνθης. Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 12.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 2:30 το μεσημέρι.

Το παρών έδωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε  η επιμνημόσυνη Δέηση από τον Ραββίνο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια οι προσφωνήσεις επισήμων. Ακολούθησαν κεντρικές ομιλίες από τους Βασίλη Ριτζαλέο και Βασίλη Αϊβαλιώτη,οι οποίοι αναφέρθηκαν στα εξής ζητήματα:1.Η ιστορία και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ξάνθης και 2.Δράσεις της Ξάνθης και του ΠΑΚΕΘΡΑ για την ανάδειξη της εβραϊκής μνήμης. Έπειτα, έγιναν τα Αποκαλυπτήρια του Μνημείου ,τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Ξάνθης να τη διαδέχονται. Καταληκτικά, η εκδήλωσε έκλεισε με κατάθεση στεφάνων και «αγκαλιάστηκε» με το μουσικό πρόγραμμα της σοπράνο, Μαριάντζελα Χατζησταματίου και την Φιλαρμονική του δήμου.

Αξιοσημείωτο είναι πως την τελετή πλαισίωσαν Υπουργοί, ο Αντιπεριφεριάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,  Βουλευτές, Πρέσβεις, Δήμαρχοι, ο Μητροπολίτης Ξάνθης, εκπρόσωποι Ισραηλιτικών κοινοτήτων της Ελλάδας και κάποιοι από τους απογόνους των ελάχιστων Εβραίων της Ξάνθης, που παρακολούθησαν την τελετή διαδικτυακά.

Η Ξάνθη τίμησε τους Εβραίους συμπολίτες της που εξοντώθηκαν από τους ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο όνομα του μίσους. Ήταν δικοί μας άνθρωποι. Το μνημείο που εγκαινιάστηκε αποτέλεσε μία ακόμα δέσμευση της πόλης να μην αφήσουμε την μνήμη να σβήσει!

 

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…