Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τρέχουν και δεν προλαβαίνουν τις ημερομηνίες για μεταβιβάσεις και δωρεές

Τρέχουν και δεν προλαβαίνουν τις ημερομηνίες για μεταβιβάσεις και δωρεές

0

«Έμφραγμα» στα συμβολαιογραφεία – Παράταση μέχρι τον Μάρτη ζητούν οι συμβολαιογράφοι και οι Μηχανικοί

 

«Ασφυξία» από την γραφειοκρατία – Έως και 20 τα απαιτούμενα πιστοποιητικά – Μεγάλο πρόβλημα η έκδοση «ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου»

 

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται πολίτες, συμβολαιογράφοι και μηχανικοί για να προβάλουν τις ασφυκτικές προθεσμίες να διεκπεραιώσουν υποθέσεις που έχουν αναλάβει με το παλαιό καθεστώς των αντικειμενικών αξιών, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, παράταση που δόθηκε από το υπουργείο για όσους έχουν υποβάλλει δηλώσεις ηλεκτρονικά είτε στις ΔΟΥ. Οι μεν πολίτες τρέχουν πανικόβλητοι να συλλέξουν τα πιστοποιητικά και τα δικαιολογητικά που κάθε τόσο αυξάνονται και πληθύνονται, οι συμβολαιογράφοι για να τα βάλουν σε μια τάξη και να ολοκληρώσουν τις συμβολαιογραφικές πράξεις για μεταβιβάσεις και δωρεές, οι δε Μηχανικοί εμπλέκονται στο σκέλος της «ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου», που τώρα είναι απαιτούμενο έγγραφο  για κάθε συμβολαιογραφική πράξη και η έκδοσή του μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα και με οικονομικό κόστος για τον πολίτη.

Χιλιάδες δηλώσεις στις εφορίες είναι ανεκτέλεστες ενώ βεβαιώσεις περί μη οφειλής ΤΑΠ τελούν σε αναμονή της έκδοσής τους. Ομοίως, τεράστιο πλήθος πιστοποιητικών, απαραίτητων για την σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομίας, καθυστερούν να εκδοθούν, με συνέπεια την αντίστοιχη καθυστέρηση στη σύνταξη των σχετικών πράξεων αποδοχής κληρονομίας.

«Έμφραγμα» στα συμβολαιογραφεία – Αδύνατον να προλάβουν τις ημερομηνίες

Μια κατάσταση «χάους» περιγράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Θράκης κ. Χρήστος Τερζίδης που έχει ως αιτία τις ημερομηνίες. Όπως εξήγησε παρότι ζητήθηκε τρίμηνη παράταση, το υπουργείο έδωσε μόνο ένα μήνα και έτσι στις 31/1/2022 θα πρέπει να διεκπεραιωθούν όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν και έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα να υπολογιστούν με βάση τις παλιές αντικειμενικές και όχι τις νέες που έχουν μια αύξηση 10 – 15% για την περιφέρειά μας και συμπαρασύρουν σε αντίστοιχη αύξηση το κόστος όλων όσων υπολογίζονται με βάση αυτές. Έτσι τρέχουν να υπογράψουν συμβόλαια για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων. Όσοι όμως δεν πρόλαβαν την προθεσμία θα πληρώσουν φόρο μεταβίβασης με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων: « Δυστυχώς δεν έχουν εισακουστεί οι προτάσεις και έχει δημιουργηθεί μια ασφυκτική κατάσταση. Δόθηκε παράταση μόνο μέχρι  31/1/2022 για όσους έχουν υποβάλλει δηλώσεις είτε ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty είτε στις ΔΟΥ. Είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν όλες οι υποθέσεις ιδιαίτερα τώρα που τίποτε δεν λειτουργεί σε συνθήκες κανονικότητας λόγω πανδημίας. Παράλληλα μας έχει πνίξει η γραφειοκρατία. Είναι δεκάδες τα πιστοποιητικά και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα 20 που απαιτούνται και συνεχώς ανακαλύπτουν νέα απαίτηση. Χρειάζεται χρόνος για να συγκεντρωθούν. Εμείς από την πλευρά μας δουλεύουμε νυχθημερόν χωρίς αποτέλεσμα», επισημαίνει ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Θράκης κ. Τερζίδης.

Μεγάλο πρόβλημα η έκδοση «ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου»

Μεγάλο επίσης είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου που εκδίδεται από τους Μηχανικούς για κάθε ακίνητο.  Όπως αναφέρει ο κ. Τερζίδης πρόκειται για μια ιδιαίτερα χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία με

αναμονή καθώς απαιτείται μια άλλη τεράστια σειρά πιστοποιητικών για την κατάρτισή της! Η καθυστέρηση των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων λόγω της αναμονής της έκδοσής της, θα είναι τεράστια (πλέον των 3 μηνών) καθώς οι μηχανικοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν χρονικά στην έκδοσή της, υποστηρίζει ο κ. Τερζίδης.

Να σημειώσουμε πως η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΕΣΣΕ) και η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει μια ακόμη δίμηνη παράταση, ήτοι συνολικά μέχρι την 31.03.2022, του ισχύοντος μέχρι την 31.12.2021 πλαισίου μεταβιβάσεων ακινήτων, ήτοι παράταση τόσο της ισχύος των περυσινών αντικειμενικών αξιών, όσο της ισχύος όλων των σχετικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, ώστε να μην χρειάζεται επανέκδοσή τους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…