Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Παράταση ενός μήνα για το Εξοικονομώ 2021 ζητά το ΤΕΕ Θράκης

Παράταση ενός μήνα για το Εξοικονομώ 2021 ζητά το ΤΕΕ Θράκης

0

Σε επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι οι συνθήκες της πανδημίας δεν επιτρέπουν την ομαλή ολοκλήρωση των αιτήσεων

Παράταση ενός μήνα στην προθεσμία των αιτήσεων, ζητά με επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα το ΤΕΕ Θράκης. Με την επιστολή εκφράζει την ικανοποίησή του για τις αλλαγές που εντάχθηκαν στο νέο πρόγραμμα και ως προς το αίτημά του τονίζει ότι η παράταση δεν είναι απλά ωφέλιμη, αλλά αναγκαία καθώς οι συνθήκες της πανδημίας δεν επιτρέπουν την ομαλή ολοκλήρωση των αιτήσεων έως τις 31/1 οπότε και έχει προβλεφθεί η λήξη της προθεσμίας. Αναλυτικά η επιστολή του ΤΕΕ Θράκης «Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Αρχικά θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το γεγονός ότι το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 υλοποιείται με καινούργιες προτάσεις προσαρμογής, βελτίωσης και απλοποίησης του υφιστάμενου μοντέλου. Προτάσεις τις οποίες γραπτώς είχε υποβάλλει το TEE Θράκης, προς το Υπουργείο, από το πρώτο κιόλας πρόγραμμα Εξοικονομώ και τις οποίες με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση είδαμε να ενσωματώνονται στο νέο πρόγραμμα, καθιστώντας το πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό και κοινωνικά πιο ευαίσθητο από παλαιότερα προγράμματα, με τη θέσπιση ενεργειακών, κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Ήδη τα πρώτα μηνύματα από τους συναδέλφους είναι ενθαρρυντικά. Κριτήριο ένταξης θα είναι επιτέλους η αξιολόγηση και όχι η ταχύτητα. Με την απροβλημάτιστη υποβολή προτάσεων, την τεκμηριωμένη ανάλυση αναγκών και επεμβάσεων θα αναγνωριστεί η επιστημοσύνη του μηχανικού. Η έγκριση τεκμηριωμένων -μελετημένων προτάσεων και όχι «ευκαιριακών» λύσεων, θα έχει απόλυτα θετικό ισοζύγιο στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, που έχουμε την αίσθηση ότι είναι ο βασικός στόχος του προγράμματος.

Δυστυχώς όμως σε όλο αυτό το νέο περιβάλλον που γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί, η πανδημία συμβάλλει αρνητικά. Ήδη με την τελευταία ΚΥΑ τίθενται έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας έως και τις 23 Ιανουαρίου 2022. Μέτρα που αφορούν είτε τους συνάδελφους μηχανικούς, είτε τους ωφελούμενους του προγράμματος είτε και τους δύο, απαγορεύοντας την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

Κύριε Υπουργέ, Από τη στιγμή που η 31η Ιανουαρίου 2022, καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης υποβολής αιτήσεων, «δύναται να τροποποιηθεί, εφόσον αυτό καθίσταται αναγκαίο στα πλαίσια λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών» όπως ρητώς αναφέρεται στον Οδηγό Εφαρμογής, παρακαλούμε όπως προχωρήσετε σε παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Παράταση η οποία να είστε σίγουρος δεν είναι απλώς ικανή αλλά και αναγκαία συνθήκη επιτυχίας του προγράμματος».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΝΦΙΑ-Ε9: Άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις λαθών

Ποια είναι η  διαδικασία που μειώνει τον φόρο ακινήτων Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως όσοι…