Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Στον εισαγγελέα έστειλε ο Αυγενάκης τις καταγγελίες 26 αθλητριών και αθλητών της Ενόργανης Γυμναστικής για σεξουαλική παρενόχληση

Στον εισαγγελέα έστειλε ο Αυγενάκης τις καταγγελίες 26 αθλητριών και αθλητών της Ενόργανης Γυμναστικής για σεξουαλική παρενόχληση

0

Με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, έπειτα από τη σχετική έρευνα του τμήματος Αθλημάτων Κλασσικού Αθλητισμού και αθλοπαιδιών της ΓΓΑ, αποστέλλονται στον Εισαγγελέα οι καταγγελίες 26 αθλητριών και ενός αθλητή από την Ενόργανη Γυμναστική για σεξουαλική παρενόχληση, καθώς και για ψυχολογική και σωματική βία από προπονητές τους.

Παράλληλα ο Υφυπουργός ζήτησε ενημέρωση από τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυμναστικής για τις ενέργειές τους, τόσο από το τέλος Οκτωβρίου όταν και έγιναν κοινωνοί των καταγγελιών των 26 επίσημων καταγγελιών πρώην πρωταθλητριών και πρωταθλητών για κακοποιητικές συμπεριφορές προπονητών τις δεκαετίες ’80,’90 και ’00, όσο και από τις 7 Ιανουαρίου, οπότε τους διαβιβάστηκε το αντίστοιχο πόρισμα της έρευνας του Υφυπουργείου.

Διαπιστώθηκε ότι παρότι προβλέπεται και υφίσταται εντός της Ομοσπονδίας Γυμναστικής ανεξάρτητο και αρμόδιο όργανο για να επιληφθεί επί των καταγγελιών, η 5μελής Δικαστική Επιτροπή, εντούτοις δεν έχει ενεργοποιηθεί στην υπόθεση από το ΔΣ, παρότι η Δικαστική Επιτροπή το έχει ζητήσει.

Ο κ. Αυγενάκης ζήτησε την άμεση ενεργοποίησή της και χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση να κινηθούν συντονισμένα οι δέουσες διαδικασίες για να λάμψει η αλήθεια. Παράλληλα, βεβαίως, με τις υπόλοιπες ενέργειες στις οποίες ήδη έχει προβεί το Υφυπουργείο, διαβιβάζοντας το πόρισμά του τόσο στην Εισαγγελία, όσο και στην Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος, Ηθικής και Δεοντολογίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και στο Υπουργείο Παιδείας, καθώς αρκετοί από τους καταγγελλόμενους είναι αποσπασμένοι του κλάδου φυσικής αγωγής ή εργαζόμενοι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Από τη σχετική έρευνα που έγινε, με διασταύρωση των στοιχείων και από το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, προέκυψε ότι:

* Δύο από τους καταγγελλόμενους προπονητές έχουν ενεργή σύμβαση με αθλητικά σωματεία (ο ένας εξ αυτών κατηγορείται από οκτώ αθλήτριες και ο έτερος από δύο)

* Έξι από τους καταγγελλόμενους, που κατηγορούνται από 11 αθλήτριες και τον έναν αθλητή, συμπεριλαμβάνονται στην ΚΥΑ ανάθεσης καθηκόντων Ομοσπονδιακών Προπονητών/Τεχνικών Συμβούλων σε εκπαιδευτικούς κλάδους Φυσικής Αγωγής για το σχολικό έτος 2021-2022

* Αρκετοί ακόμα από τους καταγγελλόμενους εργάζονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΤΕΦΑΑ), ορισμένοι έχουν αποβιώσει ή συνταξιοδοτηθεί ή δεν απασχολούνται πλέον ως προπονητές, αλλά δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους, συναφείς ωστόσο με την ενόργανη και ρυθμική γυμναστική.

Στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού μετείχαν δια ζώσης η Α’ Αντιπρόεδρος, Ολυμπιονίκης Ειρήνη Αϊνδιλή, ο Γενικός Γραμματέας, Κωνσταντίνος Πανταζής, ο Β’ Αντιπρόεδρος, Αβραάμ Σαπρανίδης, η Ειδική Γραμματέας, Κωνσταντίνα Δήμα, τα μέλη του ΔΣ Ελένη Μιχοπούλου και Χρήστος Ψαθάς, ο εκπρόσωπος των αθλητών στο ΔΣ, Απόστολος Κουταβάς και ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας, Ιωάννης Μουτλιάς, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ –εκτός Αττικής- συνδέθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης. Απουσίαζε λόγω ασθένειας ο Πρόεδρος της ΕΓΟ, Αθανάσιος Σταθόπουλος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κ-16: Συγκλονιστική η ομάδα της Ξάνθη προκρίθηκε στα ημιτελικά του Πανελληνίου Πρωταθλήματος

Νίκησε στα πέναλτι την ΕΠΣ Αθηνών Μεγάλη πρόκριση πέτυχε η Κ-16 της ΕΠΣ Ξάνθης στα ημιτελι…