Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

0

Ακρίβεια
Ανατιμήσεις παντού σχεδόν ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης σε επίπεδο τέτοιο που δεν δικαιολογούνται. Αυτή η κατάσταση στην αγορά σημαίνει πως οι έλεγχοι δεν είναι σοβαροί τουλάχιστον στην πηγή της παραγωγής και των εμπόρων-εισαγωγών.
Σημειώνουμε πως είναι ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών η παρέμβαση μέσω των ελέγχων.
Από τη μια η αύξηση του πληθωρισμού, από την άλλη οι αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής, το σκηνικό γίνεται πλέον δύσκολο για τα νοικοκυριά.
Κι αυτό διότι μειώνει σημαντικά το εισόδημα των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων της κοινωνίας.
Γ.Δ.


Μείωση χρόνου
Κατά γενική παραδοχή, ένα από τα σοβαρά θέματα των κυβερνώντων είναι ο χρόνος κάθε μορφής.
Από την κυβέρνηση, τα υπουργεία, τις Περιφέρειες, τους Οργανισμούς, τους βουλευτές.
Στην αρχή της ανάληψης των καθηκόντων τους, όλοι θεωρούν πως έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους. Έτσι, δεν τον αξιοποιούν όπως πρέπει κι ένα πρωί ξυπνάνε και διαπιστώνουν πως πλέον έχουν ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή τους!
Πανικόβλητοι τότε προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται σε επίπεδο μελετών, εκτέλεση έργων, νομοσχεδίων  και άλλες παρεμβάσεις.
Γ.Δ.


Το ίδιο για τους δήμους
Προφανώς το ίδιο ισχύει για τους δήμους της χώρας. Η σωστή διαχείριση του χρόνου είναι ένα πολύ δυνατό χαρτί στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να το παίξουν σωστά και να βγουν κερδισμένοι.
Αν το χάσουν αυτό το πλεονέκτημα θα βρεθούν στο τέλος της θητείας τους ουσιαστικά χωρίς να έχουν να παρουσιάσουν αξιόλογο έργο.
Γι’ αυτό λοιπόν, όσο είναι ο χρόνος σχετικά αρκετός, ας τον αξιοποιήσουν κατά το δυνατόν καλύτερα τόσο για τους ίδιους όσο και τους δημότες.
Γ.Δ.


Εκλογές στο δήμο Ξάνθης την Κυριακή
Εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή στον δήμο Ξάνθης για την ανάδειξη του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου και των Επιτροπών, ήτοι της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι προτάσεις της δημοτικής αρχής παραμένουν ίδιες και δεν θα δούμε αλλαγές. Έτσι θα ξαναπροταθεί για πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου το Γιάννης Μπούτος και ο Γιάννης Ζερενίδης για την ΕΠΖ καθώς και οι Ζερενίδης- Φανουράκης με απόφαση δημάρχου ως μέλη της Οικονομικής.
Μ.Ξ.


Θα εκφραστεί η ακροδεξιά τοπικά;
Πανελλαδικά ως γνωστόν, εδώ και λίγο καιρό, εμφανίστηκαν πολιτικές κινήσεις για την κάλυψη του ακροδεξιού-πατριωτικού χώρου.
Σοβαρή αφορμή και αιτία η απλή αναλογική του εκλογικού συστήματος που θα γίνουν οι εκλογές. Όλοι φιλοδοξούν να εκλεγούν και να μπουν στη βουλή και στη συνέχεια να κάνουν τα παιγνίδια τους πιέζοντας κι εκβιάζοντας ας μην το κρύβουμε.
Τοπικά τώρα, αποτελεί μυστήριο ποια μπορεί να είναι η εκλογική δύναμη της ακραίας δεξιάς πελατείας. Κι αυτό γιατί κατά το παρελθόν τόσο με τον ΛΑΟΣ όσο και με τη Χρυσή Αυγή, διαπιστώθηκε η ύπαρξη μιας υπολογίσιμης εκλογικής δύναμης. Εάν αυτή διατηρείται ή έχει μειωθεί, θα δείξει, διότι σπανίως αυτοί που ψηφίζουν ακροδεξιά κόμματα το δηλώνουν.
Γ.Δ.


Μια διαφορετική επίσκεψη
Η εφημερίδα μας είχε την χαρά αλλά και την τιμή να δεχτεί την επίσκεψη του Θάνου Θανόπουλου, προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο κύριος Θανόπουλος βρέθηκε στην περιοχή μας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα γραφεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για να έχει προσωπική άποψη ως προς την πορεία του προγράμματος Απογραφής.
Στο περιθώριο λοιπόν αυτής της υπηρεσιακής επίσκεψης συμπεριέλαβε και μια σύντομη επίσκεψη στο Δήμο Ξάνθης και συμμετείχε σε σύσκεψη-συνεδρίαση των δημάρχων και Γενικών Γραμματέων των δήμων της Περιφέρειάς μας όπου και τοποθετήθηκε και ενημέρωσε για την Απογραφή που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Γ.Δ.


Μια διαφορετική επίσκεψη
Η επίσκεψη του κ. Θανόπουλου στα γραφεία μας είχε όμως και μια άλλη παράμετρο, καθαρά συναισθηματική. Θυμήθηκε τα χρόνια που σα νέος μαθητής φοιτούσε στο σχολείο, για τους φίλους των παιδικών χρόνων στην Ξάνθη, αναμνήσεις όμορφες και αξέχαστες.
μας εκμυστηρεύθηκε πως θα ξανάρθει έχοντας περισσότερο χρόνο, να περπατήσει στα μέρη που μεγάλωσε, που έζησε. Μας εξομολογήθηκε ακόμη πως νιώθει σαν Ξανθιώτης, πως δηλώνει Ξανθιώτης και πως η πόλη της Ξάνθης του είναι μια όμορφη, ζωντανή ανάμνηση.
Γενικά ήταν μια συνάντηση μνήμης όμορφων ημερών. Από τη συνάντηση αυτή διαπιστώσαμε ότι ο πρόεδρος της Στατιστικής Υπηρεσίας είναι ένας απλός άνθρωπος, ευχάριστος στη συζήτηση, ζεστός και εκφραστικός στον λόγο του.
Χαρήκαμε όλοι στην εφημερίδα για την επίσκεψη-συνάντηση αυτή και χαιρετηθήκαμε ανταλλάσσοντας δώρα και την υπόσχεση πως σύντομα θα ξαναέρθει στην αγαπημένη του Ξάνθη.
Γ.Δ.


Θα κριθούν εκ του αποτελέσματος όλοι
Ο τίτλος αποδίδει την πάγια άποψη πως όλα τα συμβάντα, τα γεγονότα, οι επιλογές μας, κρίνονται από το αποτέλεσμα αυτών.
Εάν είναι θετικό το τελικό πρόσημο, τότε η απόφαση ήταν σωστή. Εάν ήταν αρνητικό, τότε η απόφαση ήταν αποτυχημένη και η κριτική αναπόφευκτη αλλά και απαραίτητη.
Αυτά ακριβώς ισχύουν και για τις επιλογές του Μέτιου. Ο οποίος έκανε τις επιλογές του ο ίδιος ως προς τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τους διάφορους τομείς της περιφέρειας.
Έτσι, θα κριθούν εκ του αποτελέσματος όλοι τους.
Γι’ αυτό και θα περιμένουμε να δούμε το έργο τους κι αυτό θα κρίνουμε πρωτίστως και δι’ αυτών και τον Χρ.Μέτιο που τους όρισε στις θέσεις.
Γ.Δ.


Το πιο πυκνό σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή!
Η νέα χρονιά ξεκίνησε όχι με τους καλύτερους οιωνούς. Τα κρούσματα είναι σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ οι ουρές έξω από  τα φαρμακεία για rapid test καταδεικνύουν την μεγάλη διασπορά του ιού. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία πάνω από 50% όσων υποβάλλονται σε τεστ είναι θετικά. Το στέλεχος της Όμικρον είναι αυτό που κυριαρχεί κατά 70% – 80%, ενώ όπως εκτιμούν οι επιστήμονες μέχρι τέλος του μήνα η Δέλτα θα έχει εξαφανιστεί και θα επικρατήσει κατά κράτος η Όμικρον. Βέβαια πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο για νέα μετάλλαξη ή συνδυασμό της Όμικρον με την Δέλτα ή της Όμικρον με την γρίπη.
Ο ιός της Όμικρον με την μεγάλη μεταδοτικότητα ουσιαστικά …εμβολιάζει θέλοντας και μη εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους κι αυτό είναι το θετικό γιατί αποκτά ανοσία η κοινότητα. Επίσης είναι θετικό ότι είναι ήπια η νόσηση έτσι φαίνεται μέχρι στιγμής αλλά υπάρχει ανησυχία στους επιστήμονες  για τους άνω των 60. Ειδικότερα αυτό που ανησυχεί είναι πως θα αντιδράσουν αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα και επιβαρυμένη υγεία και αν θα έχουν επιπλοκές από την ‘Ομικρον.
Σε κάθε περίπτωση ας μην χάνουμε την αισιοδοξία μας ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα… Είναι νόμος της φύσης …το πιο πυκνό σκοτάδι να είναι λίγο πριν την αυγή και εμείς είμαστε σε πυκνό σκοτάδι άρα κοντά είναι η αυγή!
Μ.Ξ.


Δώσε ένα τμήμα κι εμένα…
Για γέλια ή για κλάματα;
Όπως και να το δει κανείς, είναι ένα αίτημα που σε τελική ανάλυση δημιουργεί αρνητικά αισθήματα. Διαβάστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Η είδηση σε εφημερίδα του Έβρου, αναφέρει το αίτημα του δημάρχου Σουφλίου να δημιουργηθεί εκεί τμήμα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Στηρίζει δε το αίτημά του ο δήμος στο ότι το Σουφλί είναι ο μοναδικός δήμος που δεν διαθέτει ούτε ένα τμήμα του ΔΠΘ!
Κι αν ρωτάει κανείς να μάθει τι είδους σχολή ζητάει ο δήμαρχος, αυτή είναι η Κτηνιατρική.
Τούτων δοθέντων, βγάλτε τα απαραίτητα συμπεράσματά σας. Παράλληλα, να ετοιμάζονται και οι δικοί μας δήμοι Αβδήρων, Μύκης και Τοπείρου να ζητήσουν κι αυτοί τη δημιουργία νέων τμημάτων.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…