Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

0

Ένα πηγάδι
Δημιουργεί απορία ως προς το τι ακριβώς είναι όλες αυτές οι μικρές και μεγάλες πέτρες η μία πάνω από την άλλη και κυρίως η μεγάλη σαν κώλουρος, κώνος.
Γεμάτος περιέργεια ρώτησα στο σπίτι δίπλα και με πληροφόρησαν πως πρόκειται για πηγάδι το οποίο μάλιστα έχει και νερό. Μένει έτσι πολλά χρόνια με ανύπαρκτο ενδιαφέρον.
Αυτό λοιπόν το πέτρινο πηγάδι που βρίσκεται στην έδρα του δήμου Αβδήρων, στη Γενισέα, μπορεί ο δήμος να το συντηρήσει και να δημιουργήσει κάτι όμορφο, επισκέψιμο και λειτουργικό.
Γ.Δ.


Χάπια κατά Covid
Έως και 88% μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου δύο νέα αντιικά φάρμακα κατά της Covid-19, τα οποία έχουν εγκριθεί για έκτακτη χορήγησή τους από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και εντός 15 ημερών αναμένεται η έγκρισή τους και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) οπότε θα είναι διαθέσιμα και στη χώρα μας.
Πρόκειται για το paxlovid της εταιρείας Pfizer και το molnupiravir της εταιρείας Merck, τα οποία είναι σε μορφή χαπιού, γεγονός που καθιστά πιο εύκολη τη λήψη τους.
Ενδείκνυνται δε για ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης, με θέμα «Μετάλλαξη Όμικρον και εμβόλια: Νεότερα δεδομένα», που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.
Γ.Δ.


Βουλγαρικό νερό «Ροδόπη»
Πριν λίγες ημέρες σχολίαζα από τη στήλη αυτή πως εδώ στη Θράκη που διαθέτουμε την οροσειρά της Ροδόπης δεν έχουμε κάποιο μεταλλικό νερό από το βουνό μας αυτό.
Προχθές λοιπόν, τυχαία, είδα ένα μπουκάλι νερού με το  όνομα «Ροδόπη»  με προέλευση από τη Βουλγαρία!
Δηλαδή, ακόμη και οι γείτονες Βούλγαροι αξιοποίησαν, εμφιάλωσαν και διαθέτουν στην αγορά τους νερό από πηγή της Ροδόπης.
Άραγε, θα βρεθεί κάποιος ντόπιος δικός μας να κάνει το επιχειρηματικό βήμα σ’ αυτήν την κατεύθυνση;
Γ.Δ.


Η «Ελπίδα» μας φέρθηκε καλά
Η ελπίδα μας ότι θα την περάσουμε χωρίς ταλαιπωρία κι αυτή τη δοκιμασία, επιβεβαιώθηκε. Έτσι, δεν είχαμε χιόνια, καταιγίδες ή άλλη κάποια καιρική ιδιοτροπία. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, είχαμε κρύο αρκετό, αλλά για μας είναι συνηθισμένη περίπτωση όπως και ο αέρας ο οποίος ως γνωστόν αυξάνει κατά κάποια ποσοστά την αίσθηση του κρύου.
Τέλος καλό για άλλη μία φορά, η «Ελπίδα» μας φέρθηκε κι αυτή με τον καλύτερο τρόπο.
Γ.Δ.


Το πολιτικό Κέντρο
Να που οι κεντρώοι ψηφοφόροι έγιναν περιζήτητοι. Κι αν σκεφτούμε πως είμαστε αρκετά μακριά από βουλευτικές εκλογές, τότε καταλαβαίνουμε πως η «ζήτηση»  θ’ αυξηθεί κατακόρυφα την προεκλογική περίοδο.
Το πολιτικό κέντρο λοιπόν από τώρα τρεις παρατάξεις θα δώσουν σκληρό αγώνα για να το κερδίσουν ή το καλύτερο, να πάρει ένας απ’ όλους το μεγαλύτερο κομμάτι.
Μνηστήρας πρώτος ο Μητσοτάκης που έχει και κεντρώα καταγωγή και ψηφίστηκε στις εκλογές από κεντρώους.
Δεύτερος μνηστήρας ο Τσίπρας ο οποίος επίσης ψηφίστηκε από μεγάλο ποσοστό κεντρώων στις εκλογές, μεγαλύτερο του Μητσοτάκη.
Τρίτος ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρουλάκης. Θεωρείται ο φυσικός πολιτικός του χώρος το Κέντρο και σίγουρα θα προσπαθήσει να τους φέρει πίσω όσοι στις εκλογές, ο καθείς για τους δικούς του λόγους, ψήφισαν άλλη παράταξη.
Ο αγώνας θα είναι σκληρός και πιστεύω πως θα υπάρχουν εκπλήξεις.
Πάντως, όλοι γνωρίζουν πως χωρίς τις ψήφους των Κεντρώων νίκη δεν μπορεί να κερδίσει εύκολα μια παράταξη.
Γ.Δ.


Σούνιο: Γιατί δεν υλοποιείται ο αναδασμός;
Παράπονα που συνεχίζονται επί χρόνια ακούγονται για άλλη μια φορά από την περιοχή του Σουνίου δήμου Αβδήρων. Η όλη προσπάθεια κινείται με ρυθμούς χελώνας. Οι κάτοικοι που είναι γεωργοί οι περισσότεροι, διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση αυτή και την αναβλητικότητα στην ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται.
Μάλιστα έχουν ενημερώσει για την καθυστέρηση τους αρμόδιους στην αντιπεριφέρεια, βουλευτές, αλλά όλοι αδιαφόρησαν.
Ο αντιπεριφερειάρχης Κ.Κουρτίδης στις δηλώσεις του κατά την ανάληψη των καθηκόντων του υποσχέθηκε πως θα προχωρήσουν οι αναδασμοί. Ιδού λοιπόν η ευκαιρία ν’ αποδειχτεί στην πράξη η δέσμευση. Οι κάτοικοι Σουνίου περιμένουν.
Γ.Δ.


Σιδηροδρομική Εγνατία
Το νέο είναι θετικό όπως και να το δει κανείς, απ’ όποια σκοπιά κι αν το εξετάσει. Έτσι, πληροφορηθήκαμε πως την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η υποβολή των φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη -Τοξότες προϋπολογισμού 1,68 δισ. ευρώ.
Στο σχεδιασμό του υπουργείου υπάρχουν και άλλα σιδηροδρομικά έργα. Όμως για μας εδώ, στην περιφέρειά μας, υπάρχει το παραπάνω και της αναβάθμισης με ηλεκτροκίνηση της γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο. Κι εδώ με μεγάλο προϋπολογισμό.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι πρώτον αναβαθμίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο της περιφέρειά μας, γίνεται σύγχρονο και κυρίως γίνεται ευρωπαϊκό και Νατοϊκό.
Μη κρυβόμαστε τώρα, το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την Αλεξανδρούπολη και την άνοδό τους προς Ρουμανία (που θ’ ακολουθήσουν τα έργα αυτά) είναι ο στόχος τους. Αλλά όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας «μαζί με το βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα».
Γ.Δ.


Το νέο σύνορο του δυτικού κόσμου
Θα ρωτήσει ενδεχομένως κάποιος είναι κακό αυτό για μας εδώ στην περιφέρεια;
Απαντώ με γνώμονα το ρεαλισμό και λέω όχι. Ήδη η Αλεξανδρούπολη αποτελεί το νέο σύνορο του δυτικού κόσμου απ’ όλες τις απόψεις.
Αξιοποιείται το λιμάνι της στον μέγιστο βαθμό, που ούτε να ονειρευτούν οι Εβρίτες. Διαθέτει αεροδρόμιο μεγάλο. Λείπει ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο ήδη σχεδιάστηκε, θα γίνει η προκήρυξή του σύντομα κι έτσι η Αλεξανδρούπολη θ’ αποκτήσει στρατηγικό ρόλο και αποστολή, όχι έναντι της Τουρκίας, αλλά στο Ουκρανικό και Ρωσικό παιγνίδι που περιλαμβάνει και το ενεργειακό θέμα, το ίδιο σημαντικό.
Σύντομα, η Αλεξανδρούπολη, κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, θ’ αποτελεί μια περιοχή στρατηγικής αξίας και θα γνωρίσει ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.
Γ.Δ.


Βρε πως άλλαξε ο καιρός!
Να χιονίζει στην Αττική, να χιονίζει στις Κυκλάδες, να χιονίζει έως και στην …Σαχάρα και να μην χιονίζει στην Ξάνθη! Απίστευτο κι όμως αληθινό! Η «Ελπίς» μας άφησε χωρίς ελπίδα χιονόπτωσης, αλλά με μπόλικο παγετό και με πολικές θερμοκρασίες. Στην ορεινή ζώνη του νομού βέβαια χιόνισε την Παρασκευή αλλά μετά το πάγωσε και η θερμοκρασία έφτασε στο -10 το πρωί της Δευτέρας. Όλο το τριήμερο οι αλατιέρες της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης κράτησαν ανοιχτό όλο το οδικό δίκτυο ρίχνοντας τόνους αλάτι. Το ίδιο και μεταξύ των οικισμών του δήμου Μύκης που επιλήφθηκε ο δήμος με τα δικά του μηχανήματα.
Τα σχολεία ήταν κλειστά την Δευτέρα στο δήμο Μύκης με απόφαση του Δημάρχου αλλά όχι στον δήμο Ξάνθης, όπου ο δήμαρχος αποφάσισε να κλείσουν μόνο της Σταυρούπολης και του Δαφνώνα και όχι του Δήμου Ξάνθης.  Έτσι εφόσον το οδικό δίκτυο ήταν ανοιχτό και τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ γίνονταν κανονικά τα παιδιά του δήμου Μύκης που φοιτούν σε σχολεία της Ξάνθης έπρεπε να πάνε κανονικά στα σχολεία της Ξάνθης γιατί διαφορετικά παίρνουν απουσία. Στο σημείο αυτό υπάρχει μια …αρρυθμία μεταξύ του δήμου και των εκπαιδευτικών αρχών και ίσως είναι αφορμή για μια ιδιότυπη κόντρα αλλά με καλή θέληση και συνεννόηση όλα λύνονται. Αρκεί βέβαια να υπάρχει και από τις δύο πλευρές και αυτό δεν πρέπει να θεωρείται πάντα δεδομένο!
Μ.Ξ. 


Δόθηκε η παράταση για τις μεταβιβάσεις ακινήτων
Δόθηκε τελικά η πολυπόθητη παράταση των δύο μηνών που ζητούσαν οι συμβολαιογράφοι για να προλάβουν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις με τις μεταβιβάσεις ακινήτων και τις δωρεές που έχουν υποβληθεί έως και τις 31/12/2021 και συνεπώς αυτές θα γίνουν με βάση τις προηγούμενες αντικειμενικές αξίες. Δεδομένου ότι οι αντικειμενικές αυξήθηκαν γι αυτό έτρεξαν πολλοί να προλάβουν για να πληρώσουν λιγότερα και έτσι δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στα συμβολαιογραφεία.
Αυτό όμως που μας λένε οι εμπλεκόμενοι είναι ότι παρότι  όλα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά η γραφειοκρατία  αντί να μειωθεί αυξάνεται γιατί ζητούνται ακόμη περισσότερα δικαιολογητικά. Τι κάνουμε λοιπόν με την ψηφιοποίηση; Μήπως μια τρύπα στο νερό;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …