Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

0

Στήριξη των επιχειρήσεων
Να και μια καλή και αισιόδοξη είδηση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη. Ο υπουργός λοιπόν δήλωσε πως την ερχόμενη Δευτέρα θα προβεί σε ανακοινώσεις για νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τους περιορισμούς που έχουν ληφθεί για την προστασία του κορωνοϊού.
Επειδή ο κύριος Σκυλακάκης είναι σοβαρός άνθρωπος, αναμένουμε και όσα μέτρα ανακοινώσει να είναι σοβαρά και να καλύπτουν μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως προς την στήριξή τους την κρίσιμη αυτή περίοδο.
Γ.Δ.


Από αναβολή σε αναβολή
Πυρ και μανία είναι οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου, κυρίως, αλλά και των υπόλοιπων ομαδικών αθλημάτων. Αιτία, οι συχνές και επαναλαμβανόμενες αναβολές.
Τα πρωταθλήματα οδηγούνται από αναβολή σε αναβολή, οι αγώνες λόγω covid ματαιώνονται και πότε θα ολοκληρωθούν είναι ένα ερώτημα.
Παράλληλα υπάρχουν οι αγώνες κυπέλλου αλλά και των διεθνών υποχρεώσεων που οι ιθύνοντες θα ψάχνουν ημερομηνίες ελεύθερες και δεν θα βρίσκουν για να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα.
Μύλος η κατάσταση γενικώς και να δούμε πότε θα ξεμπερδέψει.
Γ.Δ.


Αναβολή του αγώνα
Τελικά αναβλήθηκε ο χθεσινός αγώνας της Ξάνθης με τον Πανσερραϊκό. Αιτία ο κορωνοϊός, ο οποίος έπληξε σοβαρά την ομάδα της Ξάνθης και η αναβολή ήρθε ως φυσικό επακόλουθο.
Παράλληλα είναι υπό συζήτηση εάν θα διεξαχθεί ο Σαββατιάτικος αγώνας της Ξάνθης με τον Ηρακλή, όσο και άλλων ομάδων.
Γ.Δ.


Δυναμικά και ζωηρά ξεκινάει ο Κουρτίδης

Σαν αρχή μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε δυναμική και ζωηρή. Το τι θα γίνει στη συνέχεια, αυτό θα το δούμε και θα το αξιολογήσουμε ανάλογα.
Για τον νέο αντιπεριφερειάρχη ο λόγος Κώστα Κουρτίδη. Ο οποίος για πρώτη φορά, ξεκινώντας, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα. Αυτό το κρίνουμε σαν μια θετική ενέργεια και ως ένδειξη διάθεσης συνεργασίας.
Βέβαια ο χρόνος θα δείξει και τις αντιδράσεις του ανδρός στην κριτική που θα του ασκείται. Μένουμε προς το παρόν στις καλές αρχικές προθέσεις.
Η συνέντευξη θα παραχωρηθεί το πρωί της Παρασκευής στις 9.30, ωράριο δημοσιοϋπαλληλικό, όχι δημοσιογραφικό.
Φυσικά θα είμαστε εκεί.
Γ.Δ.


Αχ αυτός ο αέρας της Ξάνθης
Η πόλη της Ξάνθης αλλά και τμήματα του νομού, όχι όλος ο νομός, έχουν κάτι που την χαρακτηρίζουν. Τον αέρα της. Βρέχει, ρίχνει νερό με το τουλούμι που λέει  ο λαός, όταν σταματήσει η βροχή βγαίνει το αεράκι και τα στεγνώνει όλα. Κι αυτό είναι υγεία.
Από την άλλη όμως, όταν αρχίσει ο Θρακιάς να φυσάει, ε, τότε γίνεται χαμός. Όπως χθες, προχθές. Τι αέρα ήταν αυτός!
Δεν άφησε τίποτε όρθιο, δεν σεβάστηκε τίποτε, τα έκανε όλα άνω-κάτω, ενώ έκανε και ζημιές ρίχνοντας δέντρα, κολόνες, σπάζοντας πινακίδες, κλαδιά, κεραμίδια και γενικώς τα έκανε όλα παζάρι.
Αυτός είναι ο αέρας μας. Γεννηθήκαμε μ’ αυτόν και θα ζήσουμε μ’ αυτόν. Με τα καλά και τα άσχημα.
Γ.Δ.


Έρχονται παρουσιάσεις Μέτιου
Υπομονή. Όσοι είχατε εκφράσει τη δυσαρέσκειά σας που Μέτιο ακούγατε και Μέτιο δεν βλέπατε, ξεχάστε το. Και θα τον δούμε αλλά και θα τον ακούσουμε.
Το πότε, μάλλον εντός του 2022.
Αφορμή λοιπόν της εξόδου προς τον λαό, η απόφαση του περιφερειάρχη να πραγματοποιήσει τοπικές παρουσιάσεις του έργου που παρήγαγε αλλά και αυτό που προγραμματίζει να παραγάγει.
Στόχος, να ενημερώσει για το σχέδιο ανάπτυξης της Περιφέρειας (από τις τελευταίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρακαλώ…) αλλά και να το επεκτείνει με νέες προτάσεις που θα καταθέσουν οι πολίτες.
-Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Αξιοποίηση
Ένα- ένα προχωρά η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της Περιφέρειάς μας. Μετά την επένδυση της μεγάλης εταιρίας του τόπου μας, Πλαστικά Θράκης, τόσο στο πεδίο του Ερασμίου όσο και της Ποταμιάς, ζωηρό ενδιαφέρον έχει δείξει προς την ίδια κατεύθυνση και ο γειτονικός και φίλος δήμος Νέστου, ο οποίος επίσης διαθέτει γεωθερμικό πεδίο.
Έτσι ο δήμαρχος Σάββας Μιχαηλίδης είχε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη για τη δημιουργία δικτύου μεταφοράς ζεστού νερού σε καλλιεργήσιμη έκταση 14.000 στρεμμάτων όπου και θα αξιοποιείται για την παραγωγή διάφορων αγροτικών προϊόντων.
Ιδού λοιπόν που επιτέλους άρχισε η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της περιφέρειάς μας. Έστω τώρα.
Γ.Δ.


Έκλεισε η ημερομηνία
Οριστικό και τελικό. Έκλεισε η ημερομηνία των εγκαινίων του Μνημείου υπέρ των Εβραίων Ξανθιωτών. Έτσι, μετά από συνεννόηση με την πρεσβεία του Ισραήλ, αποφασίστηκε, και με τη συμφωνία του δήμου Ξάνθης, αυτά να πραγματοποιηθούν στις 20 Φεβρουαρίου ημέρα Κυριακή.
Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν εκφράσει την επιθυμία να έρθουν απόγονοι εβραϊκών οικογενειών από διάφορες πόλεις, ο πρέσβης, το διοικητικό συμβούλιο του Κ.Ι.Σ.
Προφανώς όλοι θα επισκεφθούν το Εβραϊκό Νεκροταφείο και στη συνέχεια, γύρω στις 12 θα γίνουν τα εγκαίνια του Μνημείου. Τέλος, στους επίσημους καλεσμένους θα παρατεθεί γεύμα από τον δήμο.
Γ.Δ.


Παρεξηγήσεις και αποχωρήσεις στο δήμο Αβδήρων
Κάθε άλλο παρά καλό κλίμα επικράτησε κατά την εκλογική διαδικασία στον δήμο Αβδήρων. Αντίθετα υπήρξαν παρεξηγήσεις που οδήγησαν σε αποχωρήσεις. Ένα σχόλιο του δημάρχου κ. Τσιτιρίδη μετά την εκλογή του αντιπροέδρου κ. Ιλχάν από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης (Κριτσίνη) που έγινε με μυστική ψηφοφορία, άναψε τα αίματα της ελάσσονος και συγκεκριμένα του κ. Τσολακίδη και του συμβούλου του κ. Σίσκου, ο οποίος και αποχώρησε από την συνεδρίαση. Ειδικότερα ο αντιπρόεδρος εκλέχθηκε με 22 υπέρ και 2 λευκά και το σχόλιο που τους ενόχλησε είναι ότι ο κ. Τσιτιρίδης «έδειξε» στο σώμα ότι τα δύο λευκά ήταν του κ. Τσολακίδη και του κ. Σίσκου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι υπόλοιποι της παράταξης τον ψήφισαν. Στην αρχή της διαδικασίας όμως ο κ. Τσολακίδης είχε δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει τις προτάσεις της δημοτικής αρχής, αντίθετα από τον κ. Κριτσίνη που τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης. Έτσι δεν ψήφισε και για πρόεδρο τον κ. Δήμο Γαρούφα που εκλέχθηκε με 19 υπέρ και 5 Λευκά. Ωστόσο η πρόταση Τσολακίδη που αφορούσε την κα Γκιαουράκη Αναστασία για  γραμματέα του Δημοτικού συμβουλίου υπερψηφίστηκε απ’ όλους με 23 ψήφους. Ο κ. Τσολακίδης δηλώνει πολύ ενοχλημένος από το σχόλιο του κ. Τσιτιρίδη και άφησε να εννοηθεί ότι θα προσφύγει στην Αποκεντρωμένη ή δικαστικά, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας είχε ολοκληρωθεί και έγινε όπως ορίζει ο Κανονισμός.
Μ.Ξ.


Επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα υποστηρίζουν τώρα οι Times του Λονδίνου
Κάτι αρχίζει ν’ αλλάζει στην στάση των Βρετανών σ’ ότι αφορά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και σίγουρα είναι πολύ θετικό για την χώρα μας αφού αποτελεί ένα εθνικό ζήτημα υψίστης σημασίας. Η εμβληματική εφημερίδα Times του Λονδίνου σε κύριο άρθρο της τάσσεται ανοικτά υπέρ της άμεσης επιστροφής τους και μάλιστα ανακοινώνει την μεταστροφή της άποψης της εφημερίδας που υποστήριζε σθεναρά την μη επιστροφή τους. Ειδικότερα με τίτλο: «Ενώνοντας την κληρονομιά της Ελλάδας», η παραδοσιακή εφημερίδα του συντηρητικού χώρου στη Βρετανία, που θέλει πάντως να αναδεικνύεται και ως μοντέρνα, τονίζει ότι ενώ επί δεκαετίες υποστήριζε την παραμονή των γλυπτών που έκλεψε το 1803 ο Λόρδος Έλγιν από το κορυφαίο αριστούργημα της Κλασικής Εποχής, πλέον «η επιχειρηματολογία υπέρ της επιστροφής των Ελγίνειων Μαρμάρων στην Αθήνα έχει καταστεί σαρωτική».
Το άρθρο, που εμφανίζεται δεύτερο στη σελίδα των κύριων άρθρων της εφημερίδας ανατρέχει στην ιστορία της υπόθεσης και υπογραμμίζει ότι επί πάνω από 50 χρόνια καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστηρίζουν ότι η επιστροφή των καλλιτεχνημάτων είναι επιβεβλημένη. Πλέον «οι καιροί και οι καταστάσεις αλλάζουν», όπως λέει,
«Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Πρέπει να επιστραφούν τώρα», υπογραμμίζεται.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…