Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια Διπλό το όφελος από το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών

Διπλό το όφελος από το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών

0

Ενεργειακή αναβάθμιση και οικονομία στο ρεύμα – Αφορά όλα τα νοικοκυριά – Αναμένεται μεγάλο ενδιαφέρον

 

Η επιδότηση φτάνει στα 600 ευρώ αναλόγως συσκευής

Με μια απλή αίτηση στην πλατφόρμα  η υπαγωγή στο πρόγραμμα  – Δεν εμπλέκονται Μηχανικοί   

 

 

Οικονομικά κίνητρα στα νοικοκυριά για να μπουν στην διαδικασία εξοικονόμησης ενέργειας αποσύροντας τις ενεργοβόρες οικιακές ηλεκτρικές συσκευές με νέες αναβαθμισμένης ενεργειακής κλάσης, παρέχει  το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του προγράμματος επιδότησης που εξήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ένα πρόγραμμα που θα τρέξει το επόμενο διάστημα και αναμένεται να συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς αφ’ ενός δίνει την δυνατότητα ανανέωσης των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών με παράλληλη εξοικονόμηση ενέργειας που μεταφράζεται σε οικονομικό όφελος για το νοικοκυριό. Παράλληλα το πρόγραμμα έχει και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Με μια απλή αίτηση στην πλατφόρμα  η υπαγωγή στο πρόγραμμα  – Δεν εμπλέκονται Μηχανικοί   

Να διευκρινίσουμε ότι η ένταξη στο πρόγραμμα αφορά όλους τους πολίτες, χωρίς κριτήρια αλλά κατόπιν αξιολόγησης ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και θα συνδεθεί με την απόσυρση των παλαιών συσκευών. Η υπαγωγή στο πρόγραμμα γίνεται με μια αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που έχει ανοίξει και είναι έτοιμη για υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα το πρώτο εξάμηνο του έτους.  Δεν εμπλέκονται Μηχανικοί που πρέπει να ετοιμάσουν φακέλους, όπως για παράδειγμα στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που επίσης τρέχει αυτή την περίοδο,  αλλά ζητούνται  κάποια στοιχεία που αξιολογούνται και στην συνέχεια εγκρίνεται η επιδότηση που χορηγείται μέσω voucher. Εκτός από τα air conditions η αντικατάσταση σε πρώτη φάση θα αφορά επιπλέον πλυντήρια, ψυγεία και κουζίνες με χαμηλότερες ενεργειακές αποδόσεις που ανεβάζουν σημαντικά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Έτσι θα πάνε για ανακύκλωση εκατοντάδες χιλιάδες κλιματιστικά, πλυντήρια και ψυγεία παλαιάς τεχνολογίας με καινούργια.

Θα είναι διπλό το όφελος. Από την μία θα υπάρχει η επιδότηση και από την άλλη η χαμηλή κατανάλωση ρεύματος.

Αναφορικά με την αξιολόγηση όπως διευκρίνισε ο υπουργός κ. Σκρέκας ένα ευάλωτο νοικοκυριό θα χρειαστεί μία μεγαλύτερη επιδότηση και θα παίρνει περισσότερα μόρια.

Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Βασίλης  Ασημίδης: «Σημαντικό το πρόγραμμα για  την εξοικονόμηση ενέργειας και για το περιβάλλον»

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σε δεύτερη φάση είναι πιθανό να εντάξει και άλλες οικιακές συσκευές όπως για παράδειγμα τις αντλίες θερμότητας, επιδότηση που ήδη υπάρχει στο «Εξοικονομώ». Ο στόχος του προγράμματος είναι διπλός: αφενός μεν η καλύτερη ενεργειακή απόδοση και αφετέρου οι χαμηλότεροι λογαριασμοί ρεύματος.

Μιλώντας για το νέο πρόγραμμα ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Βασίλης  Ασημίδης ανέδειξε τη σημασία του για την οικονομία και στο περιβάλλον: «Η αύξηση του κόστους ενέργειας που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αναδεικνύει την σημασία να μπούμε στην διαδικασία εξοικονόμησης ενέργειας και αυτό το πετυχαίνουμε αν χρησιμοποιούμε ηλεκτρικές νέων προδιαγραφών και σε ανώτερη ενεργειακή κλάση. Πριν 10 χρόνια αυτό δεν ήταν ζητούμενο αλλά τώρα είναι κρίσιμο και για την οικονομία και το περιβάλλον. Η ενεργειακή κλάση κάθε συσκευής καθορίζεται από τον κατασκευαστή και με βάση την κατανάλωση ενέργειας».

Η επιδότηση φτάνει στα 600 ευρώ αναλόγως συσκευής

Επιλέξιμες συσκευές όπως προειπώθηκε είναι τα ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες, τα πλυντήρια ρούχων και τα κλιματιστικά και οι ηλεκτρικές κουζίνες. Οι δικαιούχοι μπορούν να αντικαταστήσουν έως πέντε συσκευές και, συγκεκριμένα, έως τρία κλιματιστικά, ένα πλυντήριο και ένα ψυγείο.

Αναμένεται ότι το Σχέδιο, το οποίο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 20/12/2022 ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού, θα καλύψει περίπου 5.000 αιτήσεις και θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του λογαριασμού ρεύματος των νοικοκυριών που θα επωφεληθούν.

Υπολογίζεται ότι η αντικατάσταση συσκευών με σύγχρονες, υψηλής ενεργειακής κλάσης, συντείνουν σε εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να ξεπεράσει το 50%.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …