Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Πονοκέφαλος για τους αγρότες τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια

Πονοκέφαλος για τους αγρότες τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια

0

Προέδρος Αγροτών Ξάνθης, Κ. Δαλάτσης: «Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για μας. Μας έρχονται τα πάνω κάτω…»

 

Ιστορικά δικαιώματα ή η αποκατάσταση μιας αδικίας  – Στα ύψη οι σπόροι και τα λιπάσματα – Ο παγετός του Γενάρη δεν βλάπτει τα σπαρτά

 

Δεν έχουν να «παλέψουν» μόνο με τον καιρό οι αγρότες της Ξάνθης αλλά με πολλά ακόμη προβλήματα που είτε αποτελούν απότοκο της πανδημίας  είτε προκύπτουν από στρεβλώσεις του παρελθόντος είτε από τα νέα δεδομένα της ηλεκτρονικής εποχής. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο αγροτικός κόσμος προσπαθεί να προγραμματίσει το μέλλον του αγωνιώντας από το πιο άμεσα, όπως πώς θα αγοράσει σπόρους για να καλλιεργήσει και λιπάσματα που έχουν διπλασιαστεί οι τιμές τους, έως τι έχει να περιμένει από την νέα ΚΑΠ με τα ιστορικά δικαιώματα, και τι θα τους «βγάλει» το νέο «φρούτο» που τους επιβάλλουν, «το ηλεκτρονικό ενοικιαστήριο».

Ο παγετός του Γενάρη δεν βλάπτει τα σπαρτά

papadopoulos kyriakos-webΟι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών μπορεί να μας παγώνουν αλλά δεν εγκυμονούν κινδύνους για τις δενδρώδεις καλλιέργειες ή για τα σιτηρά. Ούτε ακόμη και για τα κηπευτικά εποχής (μπρόκολα, κουνουπίδια, πράσα, μαρούλια). Αυτό μας διαβεβαιώνει ο αγρότης αμπελουργός  στην Σταυρούπολη κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, το ίδιο και ο αγρότης του κάμπου και πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης. Ο κ. Παπαδόπουλος μάλιστα αναφέρει πως η παγωνιά του Ιανουαρίου είναι ωφέλιμη για τα δέντρα και τα αμπέλια και ότι αυτή που επιφέρει καταστροφές είναι η παγωνιά του Μάρτη και του Απρίλη.

Το ίδιο υποστηρίζει  και ο κ. Δαλάτσης που εκτιμά ότι δεν θα προκληθούν ζημιές λόγω του παγετού στα σιτηρά και στα δέντρα αλλά ούτε και στα κηπευτικά εκτός αν υπάρξουν ακραία φαινόμενα.

Πονοκέφαλος από τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια

Και μπορεί ο παγετός να μην απασχολεί τους αγρότες ωστόσο υπάρχουν άλλα ζητήματα που τους απασχολούν. Όπως αναφέρει ο κ. Δαλάτσης ένα απ’ αυτά είναι τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια. Όπως ενημερώθηκαν από το ΟΠΕΚΕΠΕ:  Μόνο τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια αγροτεμαχίων μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ θα γίνονται δεκτά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλιστα, και στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ακόμη σε ισχύ χειρόγραφα ενοικιαστήρια θα πρέπει να μετατραπούν σε ηλεκτρονικά.: «Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για μας. Μας έρχονται τα πάνω κάτω.  Πολλά απ’ αυτά τα χωράφια που νοικιάζουμε ανήκουν σε κληρονόμους που δεν έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς ή είναι πολλοί οι δικαιούχοι και δεν τους γνωρίζουμε. Πώς θα τα διευθετήσουμε όλα αυτά για να τα δηλώσουμε ηλεκτρονικά; Το πρόβλημα είναι ότι  θα υπάρξουν κυρώσεις και μειώσεις από την χορήγηση των ενισχύσεων. Θα χαθούν λεφτά…Θα ζητήσουμε την απόσυρση αυτής της υποχρέωσης».

Ιστορικά δικαιώματα ή η αποκατάσταση μιας αδικίας

Πολύς λόγος γίνεται για τα ιστορικά δικαιώματα των αγροτών που έχουν ως σημείο αναφοράς την περίοδο 2002 – 2003. Όσοι δηλαδή πριν 20 χρόνια αγρότες και κτηνοτρόφοι δήλωσαν καλλιέργειες και ζώα κατοχύρωσαν ιστορικό δικαίωμα για επιδοτήσεις. Έτσι χορηγούνται χιλιάδες ευρώ σε αγροτοκτηνοτρόφους ή στους κληρονόμους τους ανεξάρτητα αν καλλιεργούν ή έχουν ζώα. Αυτό όμως δημιουργεί μεγάλες στρεβλώσεις γιατί έτσι δεν επιδοτείται ο ενεργός πρωτογενής τομέας, οι νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, αλλά οι ανενεργοί που μπορεί να μην έχουν ούτε ζώο ή ένα στρέμμα καλλιέργεια: «Είναι λάθος αυτό που συνέβη με τα ιστορικά δικαιώματα. Παρότι ωφελήθηκαν και ωφελούνται πολλοί ωστόσο είναι λάθος και θα πρέπει να αποκατασταθεί. Μέχρι το 2026 θα υπάρξει σύγκλιση. Η νέα ΚΑΠ το προβλέπει. Σε κάποιους θα μειωθούν οι επιδοτήσεις και σε κάποιους άλλους νέους θα αυξηθούν. Θα επέλθει ένας εξορθολογισμός. Είναι πιο δίκαιο αυτό», επισημαίνει ο κ. Δαλάτσης.

Στα ύψη οι σπόροι και τα λιπάσματα

Στο μεταξύ το βλέμμα των αγροτών είναι στραμμένο και στο κόστος παραγωγής που είναι αυξημένο λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους που προκαλεί αλυσιδωτές ανατιμήσεις.

Έτσι η τιμή των σπόρων στα σιτηρά έφτασε στα 80 λεπτά το κιλό από 60 λεπτά πέρσι, ενώ οι τιμές στα λιπάσματα διπλασιάστηκαν και από 22 ευρώ το 40κιλο έφτασαν στα 45 ευρώ!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράνομο ρεύμα πάνω από 50 σπιτιών στο Δροσερό κόβει τώρα ο ΔΕΔΔΗΕ

Εκτεταμένη επιχείρηση συνοδεία της Αστυνομίας. Συνεργείο με εναερίτες κόβει τα καλώδια των…