Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου
Με την ΚΙΡΚΗ, σε μία οικογενειακή διαδρομή συνεχίζει τις πεζοπορικές του εξορμήσεις ο ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ, δίνοντας ραντεβού στους φίλους και τα μέλη του το πρωί της Κυριακής στην είσοδο του δρόμου της Κίρκης.
Η διαδρομή θα έχει εκκίνηση και τερματισμό την κεντρική πλατεία της Κίρκης και θα ξεκινήσει στις 10.30πμ. Στην πορεία οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία για μια μικρή ξενάγηση στα χαρακτηριστικά σημεία του πρώτου οικισμού της περιοχής της Κίρκης από τον Θόδωρο Ελευθεριάδη, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου της ομώνυμης περιοχής.
Η πρώτη στάση θα γίνει στο χώρο αναψυχής όπου υπάρχει και η παραδοσιακή βρύση που χρονολογείται από το 1896, ενώ η δεύτερη θα γίνει στο σημείο θέασης που υπάρχει πανοραμική θέα προς το χωριό της Κίρκης και ακολουθώντας το μονοπάτι θα οδηγηθούν στο Εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης.
Η συνέχεια της διαδρομής είναι μέσα από ένα όμορφο μονοπάτι μέσα στο Πευκοδάσος και διασχίζοντας το ρέμα Αράπη θα καταλήξει σε ένα ύψωμα στο χώρο των μεταλλείων. Τέλος οι πεζοπόροι θα καταλήξουν στο χωριό όπου θα γνωρίσουν το Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού και θα γευματίσουν.
Μπορούν να συμμετέχουν και παιδιά από 8 ετών, με αθλητικό επίπεδο και συνοδεία γονέα. Το κόστος ορίζεται στα 6 ευρώ το άτομο, ζευγάρι ή γονέας με παιδί στα 10 ευρώ και δύο γονείς με παιδί 15 ευρώ.
Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στην φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdNO4X8rdyPO06Ilvg-w7-xNpCjbLvGFrRzAVb1makM68NCqA/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0
Αρχηγός αποστολής-Δημήτρης Κωστόπουλος-τηλ.6937318054
Την πεζοπορία υποστηρίζει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) ενώ θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα της ΓΓΑ.
Ιστορικά στοιχεία για τον οικισμό Κίρκη
- Θεωρείται ως ένα από τα παλιότερα χωριά του νομού Έβρου. Πιστεύεται πως ο 1ος οικισμός της περιοχής δημιουργήθηκε κατά τον 2ο π.Χ αιώνα. Υπάρχουν ευρήματα αγνώστου χρονολογίας (εγχάρακτα σχέδια σε βράχους, τάφοι των Κικόνων, οχυρωματικοί περίβολοι). Το σπουδαιότερο εύρημα βρίσκεται στο μουσείο της Κομοτηνής και αφορά σε μαρμάρινη πλάκα του 5ου π.Χ. αιώνα με ανάγλυφη τη μορφή του Ορφέα.
- Ο οικισμός παίρνει μεγαλύτερη αξία κατά τα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια, όταν ανακαλύπτεται ως η συντομότερη παράκαμψη στη διαδρομή της Εγνατίας, που συνδέει τη Ρώμη με την Κων/πολη. Κατά την οθωμανική περίοδο ο οικισμός καταχωρείται ως ο 40ος σταθμός ανεφοδιασμού, εξ’ ου και το σημερινό της όνομα κατά την επικρατέστερη άποψη (Κιρκ χαν).
- Η περιοχή αναπτύσσεται οικονομικά κυρίως με τη δημιουργία των περίφημων μεταλλείων της στις αρχές του 20ου αιώνα, πέρασε από χέρια Άγγλων, Γερμανών και Ελλήνων και δούλεψε κατά διαστήματα ως και το 1997. Δυστυχώς η άφρονη και ληστρική εκμετάλλευσή του οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.
- Σήμερα, μετά την πληθυσμιακή συρρίκνωση, τη δραστική μείωση της κτηνοτροφίας και τις αναδασώσεις, σε συνδυασμό με τις ιδεώδεις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες οδήγησαν στην αναγέννηση του περιβάλλοντος, ώστε να χαρακτηριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους της Θράκης.
- Η περιοχή διαθέτει τοπική κοινότητα, πολιτιστικό σύλλογο, λειτουργούσα εκκλησία, καφενείο-ταβέρνα, και ένα πυκνό δίκτυο διαδρομών και μονοπατιών.
- Σελίδες στο φ/β που μπορεί κάποιος να βρει περισσότερες πληροφορίες:
Κίρκη Έβρου (Kirki Evrou) , Πολιτιστικός Σύλλογος Κίρκης , Κιρκάς Ταβέρνα – Kirkas Tavern