-1 κιλό μοσχάρι ελιά, κομμένο σε κύβους 3 εκ.
-1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
-2 μέτρια καρότα, χοντροτριμμένα
-2 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό, σε σκόνη
-11/4 κουτ. γλυκού κύμινο
-1/8 κουτ. γλυκού κανέλα
-1 φύλλο δάφνης
-60 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
-το ξύσμα από 1 λεμόνι
-30 ml χυμός λεμονιού
-200 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, λιωμένα στο μπλέντερ
-70 γρ. ρύζι λευκό, μακρύκοκκο
-3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-40 ml ελαιόλαδο
Ζεσταίνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μοσχάρι για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα λαχανικά. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τη δάφνη, 2 ½ λίτρα νερό, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού, την ντομάτα και αλατοπίπερο. Βράζουμε για 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι.
Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και το ρύζι και να χυλώσει η σούπα.
Αφαιρούμε τη δάφνη, σκορπίζουμε το δυόσμο, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε.