Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απασχόληση Επίδομα 534 ευρώ: Διευρύνεται η λίστα με τις νέες αναστολές

Επίδομα 534 ευρώ: Διευρύνεται η λίστα με τις νέες αναστολές

0

Ποιες οι προϋποθέσεις

Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων (ΚΑΔ) που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας εντός Ιανουαρίου, λόγω των περιοριστικών που ισχύουν από πριν την Πρωτοχρονιά.

Οι λεπτομέρειες του μέτρου αναμένεται να κλειδώσουν τα επόμενα 24ωρα και εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση στο μέτωπο των μέτρων περιορισμού για την διασπορά της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.

Εφόσον όλα ή κάποια από τα μέτρα περιορισμού – όπως το ωράριο έως τις 24:00, η απαγόρευση ορθίων πελατών κ.α. – παραταθούν για 2 εβδομάδες έως το τέλος του Ιανουαρίου (θολό παραμένει και το τοπίο σχετικά με την επαναφορά ή όχι της μουσικής), τότε πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι μαζί με την επέκταση των μέτρων περιορισμού θα ανακοινωθεί και επέκταση των μέτρων στήριξης. Έτσι, οι επίμαχες ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται εντός της εβδομάδας.

Σε αυτή την φάση θα υπάρξουν προϋποθέσεις για τους νέους ΚΑΔ που θα μπουν στο μέτρο των αναστολών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εντός του Ιανουαρίου, καθώς οι εργοδότες θα μπορούν να θέτουν σε αναστολή ένα συγκεκριμένο ποσοστό των εργαζομένων τους. Αυτό που εξετάζεται αυτή την στιγμή είναι να υπάρξει συγκεκριμένη ρήτρα στην περίμετρο των νέων αναστολών, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να θέσουν σε αναστολή περίπου το 25% των εργαζόμενων τους και ειδικότερα των εργαζομένων που είχαν στις 30 Δεκεμβρίου (το πιθανότερο).

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες επιχειρήσεις που θα ενταχθούν δεν αναμένεται να μπορούν να θέτουν σε αναστολή έως και το 100% των εργαζομένων τους (όπως συμβαίνει σήμερα με τις λίγες επιχειρήσεις που έχουν ήδη πρόσβαση στο μέτρο), καθώς στόχος είναι να στηριχτούν μεν επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης (ενδεχομένως και του τουρισμού ή και του πολιτισμού) που πλήττονται σοβαρά από την υπερ-διασπορά της μετάλλαξης Oμικρον με στόχευση όμως σε εργαζόμενους που κατά κύριο λόγο πλήττονται από τα νέα μέτρα περιορισμού (απαγόρευση μουσικής κλπ). Κι αυτό δεδομένου ότι δεν έχει απαγορευθεί ούτε προβλέπεται να απαγορευθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης με κρατική εντολή.

Εφόσον υιοθετηθεί αυτή η φόρμουλα – που είναι και το επικρατέστερο σενάριο αυτή την στιγμή στο τραπέζι – δεν αποκλείεται να δούμε να εντάσσεται στο ευεργετικό για τις θέσεις εργασίας μέτρο των αναστολών ολόκληρος ο κλάδος της εστίασης αλλά και επιχειρήσεις από άλλους κλάδους, όπως για παράδειγμα του τουρισμού

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Απασχόληση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όσα πρέπει να ξέρετε για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω -Αλλάζω Θερμοσίφωνα»

Θέμα ωρών η έναρξη της πλατφόρμας για τους 120.000 πρώτους οικιακούς καταναλωτές Είναι θέμ…