Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί δύο ακόμη χρυσά στεφάνια 22/1 έως 31/7
Τα χρυσά στεφάνια εμφανίστηκαν στον αρχαίο ελληνικό κόσμο στα τέλη του 5ου αι. ή στις αρχές του 4ου αι. π.Χ. Τα περισσότερα προέρχονται από πλούσιους τάφους ανδρών και γυναικών στη Μακεδονία, την Αιγαιακή Θράκη, τη Μικρά Ασία, την Αίγυπτο, τη νότια Ιταλία κ.α.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διαθέτει μία από τις πλουσιότερες και ωραιότερες συλλογές χρυσών στεφανιών στον κόσμο. Οι μακεδόνες τεχνίτες, με την αφθονία των πολύτιμων μετάλλων της μακεδονικής γης, πέρασαν κατά τους Κλασικούς και Ελληνιστικούς Χρόνους σε εκπληκτικά ακριβείς αναπλάσεις τους κυρίως σε χρυσό, επιχρυσωμένο χαλκό και σπανιότερα σε άργυρο. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αφορμή για την παρουσίασή τους σε μια έκθεση φωτογραφίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, κατά το διάστημα από τον Ιούνιο 2011 έως τον Μάρτιο 2012. Η φωτογράφησή τους από τον επαγγελματία φωτογράφο, εξειδικευμένο στην υπολογιστική αρχαιολογική φωτογραφία, Ορέστη Κουράκη, με αφορμή διάφορες εκθέσεις προηγούμενων ετών, έδωσε το «υλικό» για την δημιουργία της. Τα επόμενα χρόνια η έκθεση φιλοξενήθηκε σε πολλά ακόμη μουσεία της Ελλάδος και του εξωτερικού.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων αυτή την έκθεση με τίτλο «Χρυσοί Στέφανοι εκ Μακεδονίας … και Αβδήρων», εμπλουτίζοντάς την με δύο ακόμη χρυσά στεφάνια, τα μοναδικά που βρέθηκαν στη γη των Αβδήρων!
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 31 Ιουλίου 2022. Τα εγκαίνια καθώς και παράλληλες δράσεις, όπως ξεναγήσεις σχολικών ομάδων και εργαστήρια κατασκευής στεφανιών, που προγραμματίζαμε στο πλαίσιο λειτουργίας της έκθεσης αυτής, προς το παρόν αναστέλλονται, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών πανδημίας που επικρατούν στη χώρα μας, με την ελπίδα ότι θα πραγματοποιηθούν μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.