Σε 20 λεπτά άνοιξαν το σπίτι και πήραν χρυσαφικά – Η ένοικος είχε πάει για ψώνια στην γειτονιά – Γύρισε και βρήκε το σπίτι της …καλοκαιρινό!
Αστυνομικός Διευθυντής, Π. Γιώρης: «Πρέπει να ενισχύσουν οι πολίτες τα μέτρα προστασίας στα σπίτια τους»
Αισθήματα φόβου και ανασφάλειας προκαλούν στους συμπολίτες μας συμβάντα παραβατικότητας που σχετίζονται με παραβίαση του ιδιωτικού χώρου, όπως διαρρήξεις σπιτιών, επιχειρήσεων ή αυτοκινήτων. Εκτός από την ενδεχόμενη οικονομική βλάβη που υφίστανται, από την απώλεια τιμαλφών ενίοτε με οικονομική αλλά και συναισθητική αξία, έχουν απώλεια και του αισθήματος της ασφάλειας στο χώρο τους με αρνητική επίπτωση στην ψυχολογία τους και στην καθημερινότητά τους. Είναι ένα φαινόμενο που ποτέ δεν εκλείπει από την πόλη μας, απλά κάποιες φορές παρουσιάζει έξαρση και άλλες ύφεση ωστόσο συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας αστυνομικά δελτία με ανάλογες περιπτώσεις, με συμπολίτες μας να πέφτουν θύματα διάρρηξης και κλοπής, άλλους να ψάχνουν το αυτοκίνητό τους!
Μέρα μεσημέρι σε 20 λεπτά άνοιξαν το σπίτι και πήραν χρυσαφικά
Αντίστοιχο περιστατικό με διάρρηξη διαμερίσματος στο κέντρο της πόλης, το Σάββατο μέρα μεσημέρι, μας περιγράφει σοκαρισμένη συμπολίτισσά μας. Πετάχτηκε για ψώνια στην γειτονιά και όταν μετά ένα 20λεπτο επέστρεψε βρήκε το σπίτι της ανακατεμένο. Εμφανή σημάδια παραβίασης της κλειδαριάς στην πόρτα εισόδου, διαπίστωσε ο αστυνομικός της ασφάλειας που κλήθηκε. Συρτάρια αναποδογυρισμένα και το περιεχόμενό τους πεταμένο, κουτιά όπου φυλάσσονται χρυσαφικά άδεια και πεταμένα… Ήταν φανερό ότι οι διαρρήκτες αναζητούσαν χρυσά κοσμήματα και προφανώς έπρεπε να κάνουν όσο γρήγορα γίνεται.
Έντρομη κάλεσε την Αστυνομία αναφέροντας το περιστατικό. Η διαδικασία που ακολουθείται σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι η περιγραφή των απωλεσθέντων και η μήνυση κατ’ αγνώστων από τον παθόντα και η σήμανση που παίρνει αποτυπώματα. Όπως ανέφερε η συμπολίτισσά μας της, οι διαρρήκτες της αφαίρεσαν τιμαλφή με μεγάλη οικονομική αλλά και συναισθηματική αξία για την ίδια.
Αστυνομικός Διευθυντής, Π. Γιώρης: «Πρέπει να ενισχύσουν οι πολίτες τα μέτρα προστασίας στα σπίτια τους »
Μιλώντας στο «Ε» ο αστυνομικός διευθυντής κ. Πασχάλης Γιώρης τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να ενισχύσουν τα μέτρα προστασίας στις οικίες τους. Να τοποθετήσουν πόρτες θωρακισμένες, κάμερες στις εισόδους πολυκατοικιών και συστήματα συναγερμού σε σπίτια και αυτοκίνητα. Τόνισε ωστόσο ότι το φαινόμενο δεν παρουσιάζει έξαρση στην παρούσα φάση όπως παλαιότερα αλλά πάντα υπάρχουν κάποιοι που προβαίνουν σ’ αυτές τις παραβατικές πράξεις και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.
Έγκληση κατ΄αγνώστων
Σ’ ότι αφορά την διαδικασία όταν ο δράστης κλοπής είναι άτομο που δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία, υποβάλλεται από τον παθόντα έγκληση κατά αγνώστου δράστη, αλλά εάν από την διενεργηθείσα προανάκριση δεν γίνει δυνατή η ανακάλυψη του δράστη, η δικογραφία πρέπει να τεθεί από τον Εισαγγελέα στο αρχείο. Αυτός είναι ένας λόγος που αποθαρρύνει τα θύματα κλοπών να προβούν σε μηνύσεις και είναι μεγάλος ο αριθμός αυτός που τελικά δεν το πράττει.
Ποινές από 3 μήνες έως 2 έτη – Για τους ανήλικους κάτω των 12 ετών δεν υπάρχει τιμωρία
Αναφορικά δε με το νομικό πλαίσιο για την κλοπή όπως ορίζει ο ποινικός κώδικας (Άρθρο 372), όποιος αφαιρεί ξένο (ολικά ή εν μέρει) κινητό πράγμα από την κατοχή άλλου με σκοπό να το ιδιοποιηθεί παράνομα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών· και αν το αντικείμενο της κλοπής είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. Ανήλικοι, στους οποίους μπορεί να επιβληθεί κάποιου είδους ποινή ή μέτρο θεωρούνται κατά το ποινικό δίκαιο όσοι είναι από 12 έως 18 ετών. Ποινικά αδικήματα που τελούνται από παιδιά κάτω των 12 ετών παραμένουν ατιμώρητα.
Σε ανηλίκους από 12-15 ετών επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα ενώ από 15 – 18 ετών μπορεί να επιβληθεί εκτός από αναμορφωτικά/θεραπευτικά μέτρα και ο εγκλεισμός σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων.
Μαριάννα Ξανθοπούλου