Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Το βιβλίο «Ανέκδοτες Ηχογραφήσεις στα πομακοχώρια της Ξάνθης» θα συστηθεί στο κοινό την Τετάρτη

Το βιβλίο «Ανέκδοτες Ηχογραφήσεις στα πομακοχώρια της Ξάνθης» θα συστηθεί στο κοινό την Τετάρτη

0

Το βιβλίο του Πέτρου Θεοχαρίδη εκδόθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων Ν. Ξάνθης το 2018 και θα παρουσιαστεί στo ΙΘΤΠ

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και παράδοσης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πομάκων Ξάνθης, διοργανώνει την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, στις 19:00, εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Θεοχαρίδη, «Ανέκδοτες Ηχογραφήσεις στα πομακοχώρια της Ξάνθης» που εκδόθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων Ν. Ξάνθης το 2018.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται 117 δημοτικά τραγούδια των Πομάκων, όπως ηχογραφήθηκαν το 1968 από τον δάσκαλο Πέτρο Θεοχαρίδη, καθώς επίσης και δέκα θρησκευτικοί ύμνοι της ισλαμικής θρησκείας που ηχογράφησε ο συγγραφέας.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν οι μουσικές μεταγραφές ορισμένων τραγουδιών και τα κείμενα 21 τραγουδιών που είχε καταγράψει ο Π. Θεοχαρίδης, αλλά δεν τα είχε ηχογραφήσει.

Παρατίθενται, επίσης πίνακας κυρίων ονομάτων, κατάλογος εθνονύμων, πίνακας γεωγραφικών θέσεων, ευρετήριο λεξιλογίου, θεματική ταξινόμηση αλλά και αλφαβητικός κατάλογος των τραγουδιών.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

1.Γεώργιος Καραγιαννίδης, καθηγητής παραδοσιακής μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης.

2.Φεχρή Ιμάμ, απόφοιτος Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.

3.Νικόλαος Θ. Κόκκας, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Δ.Π.Θ.

Στην εκδήλωση θα τιμηθεί από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης ο συγγραφέας Πέτρος Θεοχαρίδης για την ανεκτίμητη προσφορά του στη Θράκη με τις πολύτιμες καταγραφές του στα πομακοχώρια της Ξάνθης.

Στο τέλος της εκδήλωσης η Εμινέ Μπουρουτζή θα τραγουδήσει πομακικά παραδοσιακά τραγούδια. Θα την συνοδεύσει στην γκάιντα ο Ηρακλής Ψωμαδόπουλος.

Η παρουσίαση  θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη και η είσοδος, λόγω της πανδημίας, θα επιτραπεί μόνον με την επίδειξη ισχύοντος πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νοσήσεως και μόνον σε όσους θα έχουν κλείσει θέση μέσω της Γραμματείας του Ιδρύματος στο τηλέφωνο 2541029282 πρωινές ώρες 09.00-14.00.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Kouinta Pocket Theatre: Ένα θέατρο «τσέπης» στην καρδιά της Καβάλας

Συνέντευξη με την ηθοποιό Ναταλία – Άννα Βασιλέκα όσον αφορά στην πρωτότυπη επιχειρηματική…