Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Συνάντηση εργασίας και γνωριμίας στο δημαρχείο Ξάνθης για το Επιστημονικό Συνέδριο του «Κλεισθένη»

Συνάντηση εργασίας και γνωριμίας στο δημαρχείο Ξάνθης για το Επιστημονικό Συνέδριο του «Κλεισθένη»

0

Παραβρέθηκαν δήμαρχοι και ΓΓ των δήμων της ΑΜΘ, καθώς και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στην προσυνεδριακή εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος τόνισε τη χρησιμότητα των στατιστικών για τον επχιειρησιακό προγραμματισμό των δήμων και την κατανομή των ΚΑΠ

Ενόψει της  3ης Ετήσιας Συνάντησης Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΥ) των 332 Δήμων της χώρας που πρόκειται να λάβει χώρα στην «καρδιά» της Ξάνθης, το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε προσυνεδρίαση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου. Σημειώνεται πως πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Δημάρχου, Μανώλη Τσέπελη σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», Δρα Μιχάλη Χρηστάκη και τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ, Δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη την διοργάνωση της οποίας έχει αναλάβει η Γενική Γραμματέας του δήμου Ξάνθης, Σοφία Ψωμά.

Έπεται το Επιστημονικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο,12-15.Τη συνάντηση γραμματέων και δημάρχων προλόγισαν ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», Μιχάλης Χρηστάκης και η Γενική Γραμματέας του δήμου Ξάνθης, Σοφία Ψωμά. Έπειτα, την σκυτάλη του λόγου έλαβε ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Θανόπουλος, που βρέθηκε στην εκδήλωση, μνημονεύοντας την πορεία της απογραφής του πληθυσμού. Τέλος, αιρετοί και στελέχη των ΟΤΑ της ΠΑΜ-Θ είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους Δήμους όλης της χώρας, όπως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο Εσωτερικός Έλεγχος των ΟΤΑ, η Διαχείριση των Αδέσποτων Ζώων & η Εφαρμογή του Νόμου 4830/2021, τα οποία αναλύθηκαν διεξοδικά από τον τον Δρα Μιχάλη Χρηστάκη, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του που απορρέει από την προσέλευση αντιπροσώπων των δήμων της ΑΜΘ σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%.

Μ. Τσέπελης: «Ελπίζουμε σε μία καλύτερη λειτουργία των ΟΤΑ ως προϊόν αγαστής συνεργασίας των δήμων της ΑΜΘ»

Την έναρξη της συζήτησης σήμανε ο κ. Τσέπελης,ο οποίος καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, ευχαριστώντας τους συνάμα που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της συνάντησης εργασίας.Δήλωσε σχετικά: «Λόγος γίνεται για ένα Συνέδριο που δεν αφορά μόνο την Ξάνθη, αλλά όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Εύχομαι να λύσει προβλήματα το παρόν Συνέδριο. Οφείλουμε να ενωθούμε όλοι οι δήμαρχοι και οι γενικοί γραμματείς! Εμείς πιστεύουμε στον θεσμό. Υπάρχει ουσία! Δίνουμε το έναυσμα για να μπορέσουμε τα πετύχουμε το μέγιστο. Στοχεύουμε σε μία εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ. Εύχομαι το Συνέδριο να έχει όσο γίνεται τα καλύτερα αποτελέσματα από κάθε άλλο που διεξάγεται σε κάθε γωνιά της χώρας! Σας εμπιστεύομαι!»

Μ. Χρηστάκης: «Μεγάλη η ανταπόκριση των γενικών γραμματέων στο σύνολο των 22 δήμων της ΑΜΘ»

Έπειτα, ο κ. Χρηστάκης μιλώντας για την δράση του φορέα, ενημέρωσε: «Του χρόνου, τον Μάιο θα γιορτάσουμε τα δέκα χρόνια του φορέα. Αρχικά, ήμασταν 48 σε όλη την Ελλάδα, τώρα 225 στους 332 δήμους. Βρίσκουμε μεγάλη ανταπόκριση των γενικών γραμματέων στην ΑΜΘ στο σύνολο των 22 δήμων. Εμείς από την πλευρά μας ανταποκριθήκαμε με μεγάλη αγάπη  στην συνάντηση της Κορίνθου. Τελικά, καταλήξαμε η συνάντηση να γίνει στην Ξάνθη. Σήμερα, προτάξαμε μία πολύ σύντομη ημερήσια διάταξη με  το συνέδριο στην Ξάνθη,12-15/5.

Θέματα που θα απασχολήσουν το 2022

Όπως σημείωσε ο κ. Χρηστάκης τα θέματα που θα απασχολήσουν είναι:

1.Το σημείο που βρισκόμαστε με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» .Το 2022 ως χρονιά εγκρίσεων. Έχει παρατηρηθεί συσσώρευση προγραμμάτων-αιτημάτων για να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα, ωστόσο δεν έχουν εγκριθεί ακόμα. Υπάρχει μία δυνατότητα να διατεθούν περίπου 700 εκατ ευρώ για όλα τα αιτήματα που έχουν ανατεθεί στο Τρίτσης και δεν έχουν ακόμα λάβει την σχετική έγκριση. Τέλος, θα διατεθούν άλλα 700 εκατ για δουλειές της αυτοδιοίκησης.

2.Θέματα εσωτερικού ελέγχου για να είμαστε σύμφωνοι με τον νόμο. Έχει να κάνει με το σε τι βαθμό εκθέτω την υπηρεσία μου, αν γίνεται έλεγχος διαδικασιών

3.Συζήτηση για τη μικροκινητικότητα που αφορά τα μικρά ηλεκτρικά οχήματα, ηλεκτρικά μοτοποδήλατα, αμαξίδια ΑΜΕΑ

4.Θέμα που αφορά τα αδέσποτα ζώα. Ο νόμος «Άργος» μας βάζει να κάνουμε όλα τα θέματα για τα αδέσποτα ένα ενιαίο επιχειρησιακό πλάνο

5.Συζήτηση με τον τρόπο σύμπραξης με Ευρωπαϊκούς Ομίλους

Σ.Ψωμά: «Ευχαριστούμε τους φορείς και τους δημάρχους που στηρίζουν το έργο μας»

Προς επίρρωση, η κα Ψωμά ευχαρίστησε από την πλευρά της όλους όσοι στηρίζουν την πρωτοβουλία του δήμου και στέκουν πλάι της, τονίζοντας: «Είναι ένα μήνυμα ότι είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Ευχαριστώ τον Δήμαρχο, αλλά και τον κ. Χρηστάκη, είναι μία ‘’κινητή εγκυκλοπαίδεια’’ με τις γνώσεις που φέρει σε θέματα των ΟΤΑ, είναι πλούτος για εμάς! Και ο κ. Νικλήτσας στήριξε αυτή την δράση. Θέτουμε τον πήχη ψηλά!»

Οι παρουσίες των Γ.Γ.

Σε ένα δεύτερο στάδιο ακολούθησε μία σύντομη γνωριμία με τους γενικούς γραμματείς των δήμων: 1.Αβδήρων, 2.Ιάσμου, 3.Μύκης, 4.Αρριανών, 5.Κάτω Νευροκοπίου, 6.Αλεξανδρούπολης, 7.Σουφλίου, 8.Κομοτηνής, 9.Νέστου, 10.Καβάλας και 11.Τοπείρου. Επίσης, αντιπροσώπευση είχε και ο  δήμος Δοξάτου.

Αθ.Θανόπουλος: «Επικεντρωνόμαστε σε μία ποιοτική απογραφή-Η κατανομή των ΚΑΠ αξιοποιεί στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Ο κ. Θανάπουλος επιχείρησε να δώσει μία πολύπλευρη ενημέρωση για την «κίνηση» της απογραφής στεκόμενος στα ακόλουθα: «Παρευρίσκομαι εδώ για να συζητήσουμε για το θέμα της απογραφής του πληθυσμού αναφερόμενος στην φάση της απογραφής που διανύουμε. Η απογραφή εξελίσσεται πάρα πολύ καλά και ομαλά. Όλα εξαρτώνται από τον μόνιμο πληθυσμό ενός δήμου. Σκοπός μας είναι να δώσουμε μία ορθή εκτίμηση του μόνιμου πληθυσμού. Φέτος είχαμε την ηλεκτρονική απογραφή και μετά είπαμε πως θα συνεχίσει η διαδικασία με την παραδοσιακή μορφή, από πόρτα σε πόρτα ή μέσω τηλεφώνου. Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση κάποιου που να θέλει να απογραφεί και να μην εισακουστεί. Η απογραφή συνεχίζεται, εξελίσσεται μέχρι να απογράψουμε και τον τελευταίο πολίτη. Η εξασφάλιση μίας ποιοτικής απογραφής είναι στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων μας. Ακόμα για μερικές ημέρες η απογραφή θα παραμείνει ‘’ανοιχτή’’». Τέλος, κατέληξε: «Ένας δήμος πρέπει να χρησιμοποιεί στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για να κάνει προγραμματισμό. Όταν κάνουμε επιχειρησιακό προγραμματισμό χρησιμοποιούμε στοιχεία με πηγή την ΕΛΣΤΑΤ. Καταληκτικά, για την κατανομή των ΚΑΠ κρίνονται απολύτως αναγκαία  αυτά τα στοιχεία».

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος

Έκοψε οριακά το νήμα του 50%   Με επτά μονάδες να προηγείται από τον Παύλο Πολάκη σύμ…