Θα τους μείνουν αμανάτι οι προμήθειες – «Για καταστροφή» κάνει λόγο η ΠΟΕΣΕ και ζητά αντισταθμιστικά μέτρα
Το delivery και το take away δεν αντισταθμίζουν τη ζημιά – Σιωπηλή διασκέδαση στα καφέ και στα μπαρ
Μέρες μετράει το 2021 και η επανεκκίνηση που σηματοδοτεί η νέα χρονιά τίθεται στον «πάγο» για δεύτερη χρονιά φέτος στον κλάδο της εστίασης. Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα «πάγωσαν» για άλλη μια φορά τους εστιάτορες που κάνουν λόγο για καταστροφή μιας και νέα απαγορευτικά μέτρα ανατρέπουν όλο τον προγραμματισμό τους για τις μέρες της Πρωτοχρονιάς.
Θα τους μείνουν αμανάτι οι προμήθειες
Ειδικότερα τα νέα αυστηρότερα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης και προβλέπουν πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν ως τις 2μ.μ., χωρίς μουσική και με 6 άτομα ανά τραπέζι καθώς και τις υπόλοιπες μέρες ως τις 12 μ.μ., αυτόματα περιορίζουν την προσέλευση, ακυρώνουν κρατήσεις και ουσιαστικά ωθούν τον κόσμο για ρεβεγιόν στο σπίτι και όχι σε χώρους. Χωρίς αυτά τα μέτρα ήταν τα Χριστούγεννα και η κίνηση στους χώρους εστίασης της Ξάνθης ήταν πολύ πεσμένη: «Χωρίς μέτρα και δεν είχαμε εορταστική κίνηση τις μέρες των Χριστουγέννων τώρα με μέτρα ουσιαστικά μπαίνουμε σε άτυπο lockdown και το ζήτημα είναι χωρίς τα αντίμετρα που είχαμε όταν είχαμε lockdown με κρατική εντολή. Ο κλάδος μας έχει πληγεί πολύ βαθιά και συνεχίζει να πλήττεται από την υγειονομική κρίση, πολύ περισσότερο από την οικονομική κρίση. Τότε τουλάχιστον τις γιορτές είχαμε κίνηση. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν υπάρχει καν χριστουγεννιάτικη διάθεση», επισημαίνει η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου περιγράφοντας την εικόνα που επικρατεί στην Ξάνθη.
Το delivery και το take away δεν αντισταθμίζουν τη ζημιά
Συνεχίζοντας η κα Τσακίρογλου έκανε λόγο για σωρευτική καταστροφή λόγω και των ευπαθών προϊόντων που θα τους μείνουν…αμανάτι, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από το delivery ή το take away: «Παρότι πολλά μαγαζιά κάνουν delivery στις μέρες των γιορτών και έχουμε και το take away ωστόσο είναι περιορισμένος ο αριθμός και από συγκεκριμένο κοινό και δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την ζημιά που θα έχουμε. Μην ξεχνάμε ότι οι προμήθειες έγιναν και τα προϊόντα μας όλα είναι ευάλωτα».
Σιωπηλή διασκέδαση στα καφέ και στα μπαρ
Στα καφέ και μπαρ η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική και σαφώς πιο εορταστική τις μέρες των Χριστουγέννων με εικόνες να θυμίζουν εποχή προ πανδημίας. Ωστόσο τα νέα μέτρα αναμένεται να περιορίσουν την προσέλευση η δε απαγόρευση της μουσικής διαμορφώνει νέα δεδομένα.
Ανακοίνωση της ΠΟΕΣΕ: Η εστίαση δεν επαιτεί, διεκδικεί και απαιτεί άμεσα μέτρα στήριξης της”
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) με αφορμή τα νέα μέτρα εξέδωσε ανακοίνωση παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας η πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης σημείωσε απώλεια τζίρου άνω του 50%. Παράλληλα, διπλασιάστηκαν τόσο οι επιχειρήσεις με μηδενική ρευστότητα (1 στις 3 επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα), όσο και εκείνες με ληξιπρόθεσμες οφειλές (περισσότερες από 4 στις 10 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία). Την ίδια ώρα ο κλάδος παρά τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει έχει διατηρήσει τις τιμές του σταθερές απορροφώντας τις μεγάλες ανατιμήσεις, ώστε να διατηρήσει το πελατολόγιο του.
Τα αντισταθμιστικά μέτρα που ζητά η ΠΟΕΣΕ
Η ΠΟΕΣΕ ζητά άμεσα αντισταθμιστικά μέτρα για την διάσωση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στοχεύουν:
-στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων είναι αναγκαία η επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου καθώς και η παροχή χρηματοδοτήσεων ανάλογων με εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
-στην αποτροπή απώλειας θέσεων εργασίας είναι αναγκαία η επαναφορά της δυνατότητας
αναστολής συμβάσεων εργασίας θα πρέπει να επανέλθουν για την στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης και την αποτροπή απώλειας θέσεων εργασίας.
-στο μεγάλο πρόβλημα της συσσώρευσης υποχρεώσεων είναι αναγκαία τουλάχιστον η μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών
-στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού, με τις ανατιμήσεις πρώτων υλών αλλά και της εξοργιστικής εκτίναξης των τιμολογίων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στο 6%, ώστε να μην μετακυλιστεί το αυξημένο κόστος των επιχειρήσεων στον καταναλωτή.
“Η Εστίαση είναι βέβαιο ότι δεν επαιτεί, διεκδικεί και απαιτεί άμεσα μέτρα στήριξης της”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Μαριάννα Ξανθοπούλου