Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

0

Πρέπει ν’ αυξηθεί
Πρόταση που δεν θα κουραστούμε να θίγουμε προς την δημοτική αρχή της πόλης μας.
Κι αυτή η πρόταση δεν είναι άλλη από την ανάγκη και υποχρέωση παράλληλα, της αύξησης του πρασίνου τόσο στο κέντρο όσο και στις γειτονιές.
Είναι γεγονός πως η άναρχη οικοδομική ανάπτυξη ότι περιόρισε τους ελεύθερους χώρους.
Αυτό σημαίνει πως ο δήμος θα πρέπει να σκεφθεί την αγορά κάποιων οικοπέδων που θα τα μετατρέψει σε «πράσινες νησίδες».
Από την άλλη, όφειλε η αρμόδια υπηρεσία πρασίνου, να ψάξει και εντοπίσει κατάλληλους χώρους και σημεία που θα μπορούσαν να γίνουν μικρά παρκάκια μόνο για ηλικιωμένους και παιδιά χωρίς παιγνίδια.
Προτείνουμε αυτήν την πρόταση να την προχωρήσει ο δήμος μας. Έχει χρόνο στη διάθεσή του, ας τον  αξιοποιήσει.
Γ.Δ.


Το άλσος του Ευμοίρου
Και μια και βρισκόμαστε στο χώρο του πρασίνου, υπενθυμίζω μια δέσμευση του δημάρχου Ξάνθης για την εκ βάθρων αξιοποίηση του άλσους Ευμοίρου.
Όλοι οι Ξανθιώτες γνωρίζουν, μικροί και μεγάλοι, τον χώρο αυτόν. Ίσως από τους πλέον προνομιακούς και όμορφους χώρους πρασίνου  που μπορούν να μετατραπούν σε ένα στολίδι, ένα σημείο αναφοράς για ντόπιους και επισκέπτες άλλων περιοχών.
Το όλο θέμα της αξιοποίησης του Άλσους είναι όντως μια πρόκληση για κάθε δημοτική αρχή. Δυστυχώς, χρόνια πολλά τώρα δεν έγινε απολύτως τίποτε θετικό. Απεναντίας εγκαταλείφθηκε, λεηλατήθηκε, υποβαθμίστηκε ως περιουσία του δήμου. Κι αυτό το θέμα είναι πλέον στα χέρια του Τσέπελη να το προχωρήσει και να το μετατρέψει σε στολίδι της Περιφέρειας κι ακόμη παραπέρα.
Ο Τσέπελης πρέπει να το αποδεχτεί. Σ’ αυτόν έλαχε να λύνει χρονίζοντα θέματα που είχαν εγκαταλειφθεί στο δήμο. Ένα από αυτά είναι και το άλσος Ευμοίρου.
Γ.Δ.


Η σιδηροδρομική Εγνατία
Είμαι βέβαιος πως κι εσείς θα έχετε διαβάσει χρόνια τώρα σχετικές ειδήσεις, σχόλια κλπ για την ανάγκη δημιουργίας της Σιδηροδρομικής Εγνατίας στον άξονα από Θεσσαλονίκη μέχρι Έβρο.
Λοιπόν, κατά πως μας ενημερώνει η Τραινοσέ, η υπόθεση έχει εξελίξεις και μάλιστα σημαντικές.
Πρώτη εξέλιξη, ότι στάλθηκε η διακήρυξη για δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει πως σε δύο μήνες θα ξεκινήσει η διαγνωστική διαδικασία για ένα έργο μεγάλο και σημαντικό.
Κι αυτό διότι συνολικά πρόκειται να κατασκευαστεί σιδηροδρομικό έργο μήκους 205 χλμ που θα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη και θα καταλήγει στο Ορμένιο.
Γ.Δ.


Σιδηροδρομική Εγνατία ΙΙ
Πρόκειται για ένα όντως εμβληματικό έργο, το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό στη χώρα κι αυτό το οποίο θα προσφέρει πάρα πολλά στην ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού.
Το έργο θα υλοποιηθεί τμηματικά. Θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη (Ωραιόκαστρο) και θα φθάσει στη Νέα Καρβάλη το λιμάνι Φίλιππος Β΄. Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς Τοξότες (παρακάμπτεται η Δράμα) και από κει θα ακολουθήσει τη διαδρομή προς Αλεξανδρούπολη- Ορμένιο.
Το σύνολο και του δεύτερου μέρους του έργου θα έχει την προοπτική επέκτασης προς Βουλγαρία και Ρουμανία, καθιστάμενη στρατηγικής αξίας για την ευρύτερη περιοχή.
Γ.Δ.


Χαρίστε βιβλία
Γιορτές έρχονται, αργίες φέρνουν μαζί τους, χρόνος ελεύθερος αρκετός.
Προτείνουμε λοιπόν τόσο προσωπικά όσο και ως δώρο προς συγγενείς και φίλους τις ημέρες αυτές ένα διαφορετικό δώρο. Δωρίστε, χαρίστε βιβλία.
Δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλα. Διαλέξτε ένα που θέλατε να το διαβάσετε και δεν το κάνατε. Διαλέξτε ένα μυθιστόρημα, ένα ιστορικό, μια ποιητική συλλογή Έλληνα ποιητή, διαλέξτε Βιζυηνό, Παπαδιαμάντη, Καζαντζάκη, βιβλία Ξανθιωτών δημιουργών που υπάρχουν σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Δώστε τη χαρά της γνωριμίας σε σας και τους φίλους σας να μπουν στον πανέμορφο χώρο της πνευματικής δημιουργίας.
Ένα βιβλίο, θυμηθείτε το, είναι ένα ευγενικό και ωφέλιμο δώρο.
Γ.Δ.


Περί εκλογών του Δικηγορικού
Διαβάζω σε τοπικές εφημερίδες της Περιφέρειας πως στον τάδε Δικηγορικό Σύλλογο κέρδισε ο υποψήφιος που υποστηρίχτηκε από το κόμμα Χ, ο άλλος από το Ψ.
Περασμένες και χωρίς πραγματική βάση πλέον αναφορές που ίσχυαν κατά το παρελθόν.
Αυτό ισχύει πράγματι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παρότι κι εκεί αρχίζει να μειώνεται η κομματική παρέμβαση.
Στις επαρχιακές πόλεις η επιλογή των μελών των Δικηγορικών Συλλόγων καθώς και των προέδρων έχουν σχέση με την προσωπικότητα των υποψηφίων, τις φιλικές σχέσεις, το ενδιαφέρον για τα κοινά, για προσφορά και καθόλου ή ελάχιστα σε ποιο κόμμα ανήκει.
Γ.Δ.


Πέντε άνδρες – τέσσερις γυναίκες

Νέα πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης η κα Δέσποινα Χατζηφωτιάδου

Δεύτερη γυναίκα πρόεδρος είναι από προχθές στον Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης η κυρία Δέσποινα Χατζηφωτιάδου.
Στον ανδροκρατούμενο Σύλλογο κατά το παρελθόν, πρώτη πρόεδρος υπήρξε η αείμνηστη Κική Κιούση που θα λέγαμε πως «άνοιξε το δρόμο».
Στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο εξελέγησαν πέντε άνδρες και τρεις γυναίκες που μαζί  με την πρόεδρο φθάνουν τις τέσσερις, πράγμα ιδιαίτερα θετικό αν σκεφθεί κανείς τι γινόταν κατά το όχι πολύ μακρινό παρελθόν της απόλυτης αντρικής παρουσίας.
Με την ευκαιρία τόσο στην κυρία Χατζηφωτιάδου ως πρόεδρο όσο και στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., θερμές ευχές για παραγωγική και δημιουργική θητεία.
Γ.Δ.


Ισοπαλία στην Περιφέρεια
Και με την ευκαιρία να σας ενημερώσω και για τους υπόλοιπους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της Περιφέρειάς μας.
Στην Αλεξανδρούπολη εξελέγη η κυρία Ζαχαρούλα Τσιρτσίδου, στη Δράμα ο Αναστάσιος Πούλιος, στην Καβάλα ο Γεώργιος Γραμμένος, στην Ορεστιάδα η Άννα Μεμετζή, στην Ροδόπη ο Δημήτρης Ερελιάδης και στην Ξάνθη η Δέσποινα Χατζηφωτιάδου.
Δηλαδή, έχουμε τρεις προέδρους και τρεις προεδρίνες στην περιφέρειά μας, μια  ισοπαλία που όπως φαίνεται με την πάροδο των χρόνων μάλλον θα αλλάξει υπέρ του λεγόμενου (στα χαρτιά), αδύναμου φύλου.
Γ.Δ.


Τιμή και Αναγνώριση του Κ. Θανόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης 
Μια από τις καλύτερες στιγμές του τα τελευταία 2,5 χρόνια έζησε το βράδυ της Τρίτης 30 Νοεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης! Όλοι  οι δημοτικοί σύμβουλοι με ομοθυμία και με θερμά λόγια χαιρέτησαν την πρόταση να τιμηθεί ο εκλιπών Νομάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Θανόπουλος με ανδριάντα και με επανέκδοση του βιβλίου του «Πορεία Αντίθετα». Η πρόταση έγινε από την παράταξη «Πολίτες για την Ξάνθη» και έγινε αποδεκτή από την δημοτική αρχή αλλά και όλες τις παρατάξεις. Πρόκειται  για μια οφειλόμενη τιμή στο Νομάρχη που είναι ο εμπνευστής του χαρακτηρισμού του παραδοσιακού οικισμού της Π. Πόλης. Μια προσωπικότητα που αν και λοιδορήθηκε και κατασυκοφαντήθηκε δεν δίστασε να συγκρουστεί με πολιτικούς της εποχής και την κοινωνία που έβλεπε μέσα από τον μικρόκοσμό της και τα μικροσυμφέροντά της, καταφέρνοντας να χαρακτηριστεί παραδοσιακός και διατηρητέος ο οικισμός και να διασωθεί από την επέλαση του μπετόν.  Αν δεν βρισκόταν αυτός ο άνθρωπος τότε στην κατάλληλη θέση τώρα Π. Πόλη δεν θα υπήρχε και η Ξάνθη θα είχε  χάσει ένα μεγάλο μέρος της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Είναι από τις περιπτώσεις που γίνεται αντιληπτό πόσο επηρεάζει μια προσωπικότητα την ιστορία ενός τόπου και πόσο μπορεί να την διαμορφώσει μέσα από κάποιες επιλογές κάποιων εμπνευσμένων ηγετών της που κοιτούν όχι με μικροσκόπιο αλλά με …τηλεσκόπιο!
Μ.Ξ.


Κάνει δουλειά το πρόστιμο!
Θεαματική ήταν η αύξηση των νέων εμβολιασμών μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων με το πρόστιμο των 100 ευρώ. 20.000 ανεμβολίαστοι άνω των 60 έκλεισαν ραντεβού σε ένα 24ωρο. Τελικά αφού κάποιοι δεν εννοούν να καταλάβουν την ανάγκη να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και το κοινωνικό σύνολο πρέπει να το κάνει η πολιτεία με μέτρα. Ακούγονται διάφορες φωνές περί αντισυνταγματικότητας των μέτρων λόγω του προστίμου που έχει την έννοια της τιμωρίας. Δηλαδή με την ίδια λογική είναι αντισυνταγματικό το πρόστιμο που επιβάλλει η τροχαία σε κάποιον  που έχει συλληφθεί να οδηγεί μεθυσμένος; Γιατί ο μεθυσμένος μπορεί να χάσει τη ζωή του αλλά και να πάρει στον λαιμό τους ζωές όπως ακριβώς και οι ανεμβολίαστοι που συντηρούν την νοσηρότητα και την μεταδίδουν στην κοινότητα και εμποδίζουν να χτιστεί ένα ασφαλές τείχος ανοσίας.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…