Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Χωρίς την αντιπολίτευση ψηφίστηκαν τα δημοτικά τέλη

Χωρίς την αντιπολίτευση ψηφίστηκαν τα δημοτικά τέλη

0

Παρέμειναν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  Δημαρχόπουλος – Χατζηαντωνίου από τον «Δήμο Πρότυπο» που καταψήφισαν

 

Πρόταση Μελισσόπουλου για συμμετοχή του δήμου στο ευρωπαϊκό  πρόγραμμα για τις 100 ουδέτερες κλιματικά και έξυπνες πόλεις  

 

Με αποχώρηση των 15 συμβούλων των 4 συνεργαζόμενων παρατάξεων της αντιπολίτευσης και κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν τα δημοτικά τέλη κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Τρίτης. Μια συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη που διήρκησε 6,30 ώρες.

Νωρίτερα κατατέθηκαν μια σειρά από ερωτήσεις και ανακοινώσεις από τους επικεφαλής των παρατάξεων.

Τι είπαν Δημαρχόπουλος Μελισσόπουλος για τα τέλη

Να σημειώσουμε ότι η παράταξη του Χ. Δημαρχόπουλου παρέμεινε στην συνεδρίαση αλλά καταψήφισε τα δημοτικά τέλη με την αιτιολογία ότι δεν εισακούστηκε η πρότασή της που την χαρακτήρισε εφικτή και ρεαλιστική και κοστολογημένη.

Δημαρχόπουλος: «Από την εξοικονόμηση από τα Led κατά 70% και σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις για τα ακίνητα είχαμε αύξηση  εσόδων και θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τις εκπτώσεις που είχαμε προβλέψει στις ευάλωτες ομάδες και να αποφασίσουμε απαλλαγή των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων από δημοτικά τέλη. Το ποσό που θα επιβαρύνεται ο δήμος θα ήταν ελάχιστο. Όλα αυτά δεν είναι στις προθέσεις σας γι’ αυτό θα καταψηφίσουμε το θέμα που αφορά την αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας».

Την αποχώρηση των 15 συμβούλων από 4 παρατάξεις ανακοίνωσε ο κ. Σάββας Μελισσόπουλος με την αιτιολογία ότι η εναλλακτική πρόταση για 30% μειώσεις στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού απορρίφθηκε χωρίς καν να εξεταστεί από τις υπηρεσίες όπως επίσης και ότι η δημοτική αρχή απέρριψε και την πρόταση για συνεργασία όλων των παρατάξεων στη διαμόρφωση μιας κοινής πρότασης για τα δημοτικά τέλη: «Εμείς οι 15 συνεργαζόμενοι από το  8ο μέχρι το 23ο  θα απέχουμε. Για ποιο λόγο να πρωτοστατήσουμε σε ατέρμονες συζητήσεις; Το λόγο του διακοσμητικού στοιχείου δεν θα τον παίζουμε. Ο δήμος οφείλει να μην έχει την εικόνα ενός απρόσωπου εισπρακτικού μηχανισμού», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μελισσόπουλος.

Δήμαρχος Ξάνθης για τα τέλη: «Συνεχίζουμε να ενισχύουμε το τοπικό επιχειρείν και τη νέα επιχειρηματικότητα, στεκόμαστε δίπλα στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες της τοπικής μας κοινωνίας»

Διευκρινήσεις για τα τέλη έδωσε η δημοτική αρχή. Σε ανακοίνωσή της αναφέρεται:

Σταθερά, στα περσινά μειωμένα επίπεδα, παραμένουν και για το 2022 τα δημοτικά τέλη στον Δήμο Ξάνθης, όπως αποφασίστηκε, χθες το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Να σημειωθεί ότι για το 2021, είχαν εγκριθεί μειώσεις της τάξης του 70% σχετικά με τα ανταποδοτικά τέλη στους κοινόχρηστους χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και για τους πωλητές, επαγγελματίες και παραγωγούς της λαϊκής αγοράς του Δήμου Ξάνθης. Επίσης, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το 2018 -που είναι εν ισχύι- εξακολουθεί η παροχή εκπτώσεων στο τέλος Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, καθώς και στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, σε ειδικές κατηγορίες πολιτών, σε ποσοστό από 50% έως και 100% (πλήρης απαλλαγή).

Συγκεκριμένα, έκπτωση 50% δικαιούνται οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι με ετήσιο συνολικό εισόδημα μικρότερο των 20.000 €, άποροι και δικαιούχοι ΚΕΑ, μακροχρόνια άνεργοι (πέραν των 18 μηνών συνεχούς και αδιάκοπης ανεργίας), μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μικρότερο των 15.000 €, Άτομα με Αναπηρίες (ΑμΕΑ), με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και ετήσιο συνολικό εισόδημα μικρότερο των 20.000 €.

Δικαιούχοι εξ ολοκλήρου Απαλλαγής είναι μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι των 10.000 €, ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 87% και άνω και ετήσιο συνολικό εισόδημα μικρότερο των 15.000 €, μακροχρόνια άνεργοι (πέραν των 24 μηνών συνεχούς και αδιάκοπης ανεργίας).

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, από σήμερα, να προσέρχονται στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για τη συμπλήρωση της σχετικής αίτησης και την προσκόμιση όλων των δικαιολογητικών, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις ομάδες δικαιούχων.

Τέλος, σύμφωνα με απόφαση της δημοτικής αρχής, εγκρίνεται μείωση του κόστους των δημοτικών τελών σε ποσοστό 50% για όλες τις νέες επιχειρήσεις που θα ιδρυθούν στην Ξάνθη, μέσα στο 2022.

«Παρά το γεγονός ότι η εισπρακτικότητα των εσόδων του Δήμου μας έχει μειωθεί, εξαιτίας της πρωτοφανούς κατάστασης που έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση, εντούτοις, έχουμε αποφασίσει πως δε θα μετακυλήσουμε το βάρος στους δημότες μας. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε το τοπικό επιχειρείν και τη νέα επιχειρηματικότητα, στεκόμαστε δίπλα στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες της τοπικής μας κοινωνίας», τόνισε ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόταση Μελισσόπουλου για συμμετοχή του δήμου στο ευρωπαϊκό  πρόγραμμα για τις 100 ουδέτερες κλιματικά και έξυπνες πόλεις  

Στην ώρα των ανακοινώσεων ο κ. Μελισσόπουλος κατέθεσε την πρόταση να διεκδικήσει ο δήμος την ένταξή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις 100 ουδέτερες κλιματικά και έξυπνες πόλεις. Ένα 10ετές πρόγραμμα που όπως είπε χρηματοδοτεί δράσεις για την κλιματική ουδετερότητα (μείωσης εκπομπών ρύπων, βιώσιμη αστική ανάπτυξη ) και ήδη έχουν ενταχθεί 27 ελληνικοί δήμοι μεταξύ αυτών οι δήμοι, Ηρακλείου, Τρικκαίων , Κοζάνης Ιωαννιτών κ. ά.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες με απόφαση του Αρείου Πάγου

Τι θα γίνει με τις 12 έδρες που κατέχουν στη Βουλή Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε …