Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Ο ρόλος της σχολικής ηγεσίας στην ανάπτυξη του Σχεδιασμού-Προγραμματισμού και του Ελέγχου του εκπαιδευτικού έργου»

«Ο ρόλος της σχολικής ηγεσίας στην ανάπτυξη του Σχεδιασμού-Προγραμματισμού και του Ελέγχου του εκπαιδευτικού έργου»

1

Από τις εκδόσεις Σπανίδη η μελέτη του Ιωάννη Αρναούτη και του Χρήστου Ιωαννίδη

Από τις εκδόσεις Σπανίδη κυκλοφορεί το βιβλίο του Ιωάννη Αρναούτη και του Χρήστου Ιωαννίδη με τίτλο «Ο ρόλος της σχολικής ηγεσίας στην ανάπτυξη του Σχεδιασμού-Προγραμματισμού και του Ελέγχου του εκπαιδευτικού έργου».

Όπως αναφέρεται ενημερωτικά, «το παρόν βιβλίο προσπαθεί να διερευνήσει τις απόψεις και τις στάσεις  τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των διευθυντών των σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τον ρόλο τον οποίο καλείται να επιτελέσει η σχολική ηγεσία στην ανάπτυξη και εφαρμογή των βασικών λειτουργιών της Διοίκησης που αφορούν στον Σχεδιασμό – Προγραμματισμό και Έλεγχο του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου στη Σχολική Μονάδα. Η έρευνα διεξήχθη με την ποσοτική μέθοδο. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε δείγμα 149 εκπαιδευτικών και διευθυντών διαφόρων ειδικοτήτων με χρήση κατάλληλου ερωτηματολογίου. H στατιστική ανάλυση βασίστηκε στο στατιστικό πρόγραμμα SPSS 24. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν γνώση και επίγνωση της σημασίας του σχεδιασμού-προγραμματισμού, αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο του συλλόγου διδασκόντων στην ανάπτυξη του σχεδιασμού-προγραμματισμού, ενώ συνειδητοποιούν ότι στην διαδικασία του σχεδιασμού –προγραμματισμού πρέπει να γίνεται ορθολογική κατανομή του έργου   καθώς και ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι προϊόν συμμετοχής όλων και να λαμβάνεται υπόψη η υφιστάμενη κατάσταση. Επιπλέον, αναγνωρίζουν το σημαντικό ρόλο του διευθυντή μέσω της δημιουργίας κατάλληλου κλίματος ώστε το προσωπικό να εργαστεί για να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι. Επιπρόσθετα, οι εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν τη συμβολή του Ελέγχου-Αξιολόγησης και συγκεκριμένα ότι βοηθάει στην παρακολούθηση της πορείας των στόχων της μονάδας, στον εντοπισμό αποκλίσεων και στον επαναπροσδιορισμό τους και  στη λήψη αποφάσεων. Όσον αφορά στη συμβολή του σχεδιασμού-προγραμματισμού προκύπτει ότι αυτός δημιουργεί κλίμα αποδοχής και  εμπιστοσύνης, διευκολύνεται ο έλεγχος των αποτελεσμάτων, συνεισφέρει στην υψηλή απόδοση και βελτίωση και συμβάλλει στη μείωση της σπατάλης σε υλικούς και ανθρώπινους πόρους».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…