Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το Λαογραφικό Μουσείο Αβδήρων ως χώρος γνώσης και ανακάλυψης για τους μαθητές

Το Λαογραφικό Μουσείο Αβδήρων ως χώρος γνώσης και ανακάλυψης για τους μαθητές

0

Υλοποιούνται δύο προγράμματα από την εκπαιδευτικό Χρύσα Ραξιώνη που σκοπό έχουν την επανοικειοποίηση του Μουσείου

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τα παιδιά να μην θεωρούν την επίσκεψη στο Μουσείο βαρετή» επισήμανε η ίδια

Με πρωτοβουλία της εκπαιδευτικού και Προέδρου του Χορευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδηριτών, Χρύσας Ραξιώνη υλοποιούνται δύο προγράμματα για παιδιά που σκοπό έχουν να επανοικειοποιηθούν το Μουσείο.

Το πρώτο πρόγραμμα που ονομάζεται «Επίσκεψη στο Σπίτι της Γιαγιάς» αφορά κατά κύριο λόγο τις μικρότερες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Αβδήρων και επικεντρώνεται στον παλιό τρόπο ζωής και τη σύγκριση του με το σήμερα. Η Χρύσα Ραξιώνη σημειώνει ότι «το πρόγραμμα περιέχει το τραγούδι Ντίλι Ντίλι, αφήγηση παραμυθιών καθώς επίσης στο τέλος τα παιδιά αφήνονται ελεύθερα να ζωγραφίσουν όποιο αντικείμενο τους έκανε εντύπωση».

Το δεύτερο πρόγραμμα ονομάζεται «Φως και Φωτιά στα Χρόνια τα Παλιά» και το ζητούμενο είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τα φωτιστικά και θερμαντικά μέσα που χρησιμοποιούσαν παλιά και να τα συγκρίνουν με τα σημερινά. Δίνονται φυλλάδια με ερωτήσεις και αφού χωριστούν σε ομάδες πρέπει να τα απαντήσουν. Μαζί με την εκπαιδευτικό ανακαλύπτουν τις σωστές απαντήσεις και δίνονται περαιτέρω πληροφορίες για τα σημεία που ήταν άγνωστα στα παιδιά. Στη συνέχεια κατά ομάδες τους δίνεται η δυνατότητα να λύσουν μια ακροστιχίδα σχετική με το Λαογραφικό Μουσείο και αντιστοιχίζουν αντικείμενα με τις ονομασίες τους. Όπως σημειώνει η κ. Ραξιώνη: «Βέβαια όλα αυτά τα προσαρμόζω ανάλογα με την τάξη,  το επίπεδο και τη διάθεση πάνω από όλα των παιδιών. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τα παιδιά να μην θεωρούν την επίσκεψη στο Μουσείο βαρετή αλλά να έχουν ενεργό ρόλο και να μαθαίνουν μέσα από την αναζήτηση και το παιχνίδι. Βλέπω ότι ο στόχος μου επιτυγχάνεται. Τα σχόλια και οι εντυπώσεις είναι καλές».

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «Κομοτηνή στο πιάτο» θα βρεθεί στην Οικοτεχνία Meligeysis στα Κομνηνά της Ξάνθης

Την Κυριακή 12 Μαΐου στις 11:00 – Θα μιλήσει για το βιβλίο ο δημοσιογράφος Τηλέμαχος Αρναο…